Flytemadrass, badeleker, badeflamingo eller andre badedyr?

Pass på dette om ungene leker med badedyr på stranda

– Barn under 12 bør alltid være under oppsyn, selv om de kan svømme, sier livredningsekspert.

BADEFLAMINGO, FLYTEMADRASS ELLER ANDRE BADELEKER? Klart du skal ha det gøy i vannet, men små barn under 12 år bør alltid være under oppsyn - og innenfor en armlengdes rekkevidde, oppfordrer livredningsekspert. Det er fremdeles kaldt under vannskorpa, selv om det kanskje er 20 grader 10 centimeter i toppen - og det kan føre til panikk og farlige situasjoner dersom barna faller i vannet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BADEFLAMINGO, FLYTEMADRASS ELLER ANDRE BADELEKER? Klart du skal ha det gøy i vannet, men små barn under 12 år bør alltid være under oppsyn - og innenfor en armlengdes rekkevidde, oppfordrer livredningsekspert. Det er fremdeles kaldt under vannskorpa, selv om det kanskje er 20 grader 10 centimeter i toppen - og det kan føre til panikk og farlige situasjoner dersom barna faller i vannet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Badegleden og badelysten er på topp, og værgudene har vært særdeles vennligsinnet i store deler av landet den siste tiden.

Selv om mange satser på basseng i hagen om dagen, er det også et yrende folkeliv på strender og badeplasser - gjerne akkompagnert av et rikt «dyreliv» i form av eksotiske arter som rosa flamingoer og andre fargerike arter.

Hva skal du se etter ved kjøp av badeleker/badedyr?

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) råder deg til å sjekke dette ved kjøp av badeleker/badedyr:

 • CE-merke
 • Advarselen «Må bare brukes på vanndybder der barnet kan stå, og under tilsyn av en voksen»
 • Luftventilen skal ha stopper, og denne skal være fastmontert på produktet
 • Vurder om produktet er egnet for ditt barn, ut ifra alder og størrelse på barnet og svømmedyktighet.
 • Har produktet nok oppdrift til å bære barnet, angis det vektgrenser?
 • Se etter instrukser for sikker bruk og/eller spør forhandler

Dersom du har barn eller tenåringer som gjerne vil leke med badedyr på stranda, skal du imidlertid passe litt på:

– Det er klart man skal bade og ha det gøy med barna, men man bør være sammen med barnet. Selv om vannet i vika er varmt, er det kaldere bare 10 centimeter under vannflaten om barnet skulle flyte av gårde lenger ut – og det kan skape panikk dersom barnet faller i vannet, advarer Torill Estelle Hindmarch, fag- og kursansvarlig i Norges Livredningsselskap.

Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) advarer:

- Det har vært flere hendelser der barn og unge raskt blir ført vekk fra land av vind og strøm, dette kan skje FORT! Det er viktig å minne på at man må passe på når barn leker med disse produktene, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i DSB.

13. juni måtte to tenåringsjenter bli reddet av redningsskøyta etter at flamingoen de satt på ble tatt av strømmen og de ikke greide å komme seg inn til land på egenhånd. De ble reddet etter en time.

Pass på: Det er uoversiktlig når det myldrer på stranda

Hindmarch leder blant annet instruktørutdanning i svømme- og livredningskurs for Norges Livredningsselskap.

- HA BARNA INNENFOR EN ARMLENGDES REKKEVIDDE: Torill Estelle Hindmarch, fag- og kursansvarlig i Norges Livredningsselskap, oppfordrer til å ha barn som bader innenfor en armlengdes rekkevidde. - Du vet ikke når det kan skje noe uventet, sier hun til Dinside. Foto: NLS
- HA BARNA INNENFOR EN ARMLENGDES REKKEVIDDE: Torill Estelle Hindmarch, fag- og kursansvarlig i Norges Livredningsselskap, oppfordrer til å ha barn som bader innenfor en armlengdes rekkevidde. - Du vet ikke når det kan skje noe uventet, sier hun til Dinside. Foto: NLS Vis mer

Hun sier at det uansett ved bading, også uten flyteleker, er viktig å tenke på barnets alder og at du har barnet innenfor en armlengdes rekkevidde, og det er uavhengig av om du er i svømmebasseng eller på stranda.

– Men spesielt om du bader ute, er det viktig. Også fordi det er uoversiktlig på en strand hvor det myldrer med andre folk, og alle barn har samme lyse eller mørke hår, og det er vanskelig å kjenne igjen barna når badebuksa er under vann og alt du ser er magen og luggen, sier Hindmarch.

Da er det viktig at du er innenfor rekkevidde dersom noe uventet skulle skje.

– Jeg vil si at du bør ha barna innenfor en armlengdes rekkevidde til barna er opptil cirka fem år – men opp til rundt 12 år ved bruk av oppblåsbare badeleker, oppfordrer Hindmarch.

EN ARMLENGDE: Hold deg innenfor en armlengdes avstand, oppfordrer livredningsekspert. Faller barnet i vannet, er det kaldere vann bare 10-20 centimeter under overflaten, og dette kan forårsake panikk hos barnet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
EN ARMLENGDE: Hold deg innenfor en armlengdes avstand, oppfordrer livredningsekspert. Faller barnet i vannet, er det kaldere vann bare 10-20 centimeter under overflaten, og dette kan forårsake panikk hos barnet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Badedyret kan flyte av gårde

Utfordringen med oppblåsbare badedyr, luftmadrasser og liknende, er også det som gjør at det er gøy: De flyter.

Men ulempen med det er at de kan flyte av gårde – og de kan flyte lengre av gårde enn du eller barnet kanskje mente at det skulle.

– Grunnen til at man bør være nær barnet helt opp til 12 år ved bruk av oppblåsbare badeleker, er at du ikke vet når det kan skje noe uventet. Og når det uventede skjer, skjer det veldig fort, sier Hindmarch til Dinside.

– Og selv om vannet inne ved land er varmt, er det kaldere 10–20 centimeter under overflaten lenger ute. Faller barnet av flyteleken da, kan det få panikk av det kalde vannet – og kommer seg da kanskje ikke opp på flyteredskapet igjen, advarer livredderen.

– Jeg har opplevd at barn på svømmeundervisning har fått panikk av det kalde vannet når de har gått fra 35 graders basseng til å skulle falle kontrollert i 28 graders vann, forteller hun.

– Det er forskjellig fra person til person, ved hvilken temperatur man kan få kuldesjokk. Så der barnet ikke kan stå i vannet, bør foreldrene være innenfor rekkevidde, sier Hindmarch.

BRUK REDNINGSVEST! Små barn bør bruke redningvest ved lek med oppblåsbare badedyr eller badeleker. Da kjøper du deg tid til å reagere dersom det skulle skje noe uventet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BRUK REDNINGSVEST! Små barn bør bruke redningvest ved lek med oppblåsbare badedyr eller badeleker. Da kjøper du deg tid til å reagere dersom det skulle skje noe uventet. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Bruk redningsvest – og sjekk for lekkasjer

Hun anbefaler også at små barn bruker redningsvest dersom de leker med en oppblåsbar flyteleke, som eksempelvis badedyr eller flytemadrass, og de kan flyte dit de ikke kan nå ned til bunnen.

– Dersom barnet har på flytevest, kjøper du deg litt tid i forhold til å oppdage at det skjer noe og du har mer tid til å reagere. Men husk å bruke stroppen mellom beina, så ikke redningsvesten flyter opp til over ørene og barnet kan skli ut av vesten, råder Hindmarch.

Dinside tester to alternativer til å leie solsenger: Y-ply og WickedWedge på stranda Playa de Amadores på Gran Canaria! Vis mer

Hun minner også på at en seilevest ikke vil snu en bevisstløs person, som en redningsvest gjør. Og at armringer eller baderinger ikke kan erstatte en redningsvest.

– Baderinger er ikke noen sikkerhet; barnet kan tippe og bli liggende med den tyngste delen av kroppen ned, som altså er hodet, advarer hun.

Og baderinger på armene? De kan det ifølge Hindmarch være veldig fristende for små barn å ta av – kanskje bare en – men det er nok til at barnet blir liggende skjevt i vannet – som kan føre til at barnet svelger vann – og kan få panikk.

– Stort sett går det jo bra, men man skal ikke stole på det – og det har folk lett for å gjøre, sier hun.

– Det er også viktig å se etter lekkasjer, også på armringer om barna bruker det. En svak lekkasje vil føre til at du plutselig mister oppdrift.

BADELAND: 15. juni kan badeanlegg åpne igjen, men alt er ikke som før! Dette er reglene du må forholde deg til dersom du planlegger en tur til et basseng- eller badeanlegg. Bilder: Scanpix. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Tenåringer? – Avtal tegn for hjelp

Når det gjelder eldre barn eller tenåringer, anbefaler Hindmarch at man avtaler tegn ved behov for assistanse.

– De kan finne på mye rart. Så der er det viktig at man avtaler med barnet hvordan man skal bruke flyteleken og hva den er til. Og man bør avtale signaler som ungdommen bør bruke dersom han skulle trenge hjelp, for eksempel om han blir blåst av gårde og ikke kommer seg inn til land igjen, råder Hindmarch.

– Livredderne ved strendene merket i fjor en økning av folk som opplevde å bli blåst av gårde og som måtte ha hjelp til å hentes tilbake til land igjen.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Og pass på: Det er ikke bare på vindfulle dager at du kan oppleve å bli dratt utover og få vanskeligheter med å greie å komme deg inn til land igjen.

– Selv på en stille dag med lite bølger kan det være vanskelig dersom det er utgående tidevann, sier Hindmarch.

– Og det kan være understrømminger, for eksempel mellom øyene i Oslofjorden, hvor det blir kanaler hvor strømmen kan være ganske sterk – og kombinert med at tidevannet snur, blir det enda verre, advarer hun, og påpeker at det ikke er bare-bare å få snudd et objekt som er i fart i vannet.

– Det er ikke som å stoppe i luft; i vannet har du laget en strømning som fører deg videre. Det tar tid både å bremse og endre retning, påpeker hun.

KAN FLYTE UTOVER OG IKKE KOMME SEG INN: Utgående tidevann, understrømminger og strømminger badeleken selv lager, kan gjøre det vanskelig å snu og komme seg inn igjen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
KAN FLYTE UTOVER OG IKKE KOMME SEG INN: Utgående tidevann, understrømminger og strømminger badeleken selv lager, kan gjøre det vanskelig å snu og komme seg inn igjen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Nedkjøling er en risiko, selv når temperaturen i overflaten viser 20 grader …

Hun minner også på at det er fort gjort å bli nedkjølt, selv på en god norsk sommerdag med 20 grader i vannskorpa. Det er jo ikke 20 grader lenger ned. Og en nedkjølt kropp mister bevegelse ganske raskt. Det kan være kritisk dersom en skulle falle i vannet.

– Selv om man får kastet til seg en bøye, for eksempel, er det ikke sikkert at man får til å gripe den. For når man begynner å bli kald, trekker blodet seg til kjernedelen av kroppen, og du mister motorikken i armer og bein.

Hun påpeker at det er veldig individuelt når dette inntreffer, men generelt inntreffer det raskere hos gutter enn hos jenter.

– Men man må kjenne sitt eget barn og deres begrensninger. Gutter fryser fortere, jentene holder lengre. Men selv om halve kroppen er over vann, i sola, henger man i badeleken med halve kroppen ned i vannet.

– Ta pauser!

Hun minner på at det også er viktig at de voksne som skal passe på barna, også kjenner sine egne begrensninger, dersom det skulle skje noe som gjør at barnet trenger hjelp.

– Vi opplever ofte på kurs at voksne tenker at dette klarer jeg – men når man så skal gjøre det så greier de ikke å svømme så langt som de trodde.

– Du må ikke overvurdere det du kan – og heller ikke undervurdere effekten av vind; det kjøler fort ned, selv om sola skinner, advarer Hindmarch.

Husk også at det er viktig å ta pauser fra badinga – rett og slett for å varme seg opp.

– Ha det gøy, vær sammen med barnet, men vit når er leken er god og når vi skal slutte. Man kan heller varme seg litt på land en halvtime – og så gå ut og bade mer, oppfordrer hun.

Leketøy, ikke sikkerhetsprodukter

De fleste badedyr og badeleker som befolker strendene i sommersesongen, defineres som leketøy, med tilhørende krav stilt i leketøyforskriften.

Dette er leker som er beregnet på å brukes på grunt vann og som kan holde et barn flytende eller støtte det i vannet.

Det er viktig å være oppmerksom på at dette er leketøy - ikke sikkerhetsprodukter.

Er det snakk om større produkter, med en diameter over 1,2 meter er det ikke lenger leketøy, men «flytende fritidsartikler» - og da er det andre regler som gjelder.

Men oppblåsbare vannleketøy til å sitte på, såkalte «ride-on toys», som for eksempel delfiner og krokodiller, er å regne som leketøy uavhengig av størrelsen.

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Miljødirektoratet som har ansvaret for tilsyn med at leketøyforskriften følges.

- Følg alltid med på barn som leker med oppblåsbare badeleker i eller i nærheten av vann. Barn som ikke kan svømme bør bruke redningsvest, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i DSB.

Vannsportsutstyr ment for bruk på dypt vann og hjelpemidler ment for å lære barn å svømme, for eksempel svømmeringer og andre svømmehjelpemidler, er derimot ikke leketøy.

Dette kreves av vannleketøy ifølge leketøyforskriften:

Leketøy reguleres av leketøyforskriften. Leketøyforskriften er hjemlet i produktkontrolloven og forvaltes delt av DSB og Miljødirektoratet.

 • I leketøyforskriften heter det at vannleketøy skal være konstruert og produsert slik at risikoen for at det mister sin flyteevne eller evne til å støtte barnet, begrenses så langt det er mulig, idet det tas hensyn til leketøyets anbefalte bruk.
 • Leketøyforskriften sier også at vannleketøy skal være forsynt med følgende advarsel: «Må bare brukes på vanndybder der barnet kan stå, og under tilsyn av en voksen». Denne advarselen skal angis både på selve leketøyet og på emballasjen.
 • Vannleketøy skal ikke markedsføres på en måte som gir inntrykk av at det vil være trygt for barnet å bruke produktet uten tilsyn av voksne.
 • Som alle andre leketøy skal vannleketøy være CE-merket. CE-merket er produsentens garanti for at produktet oppfyller de gjeldende kravene i det europeiske regelverket.
 • Det angis nærmere krav for vannleketøy i leketøysstandarden EN 71-1. Blant annet skal luftventilene på vannleketøy ha stoppere, og disse skal være permanent festet til leketøyet.
 • I tillegg til EN 71-1 skal oppblåsbare vannleketøy du sitter oppå med en diameter over 1,2 m, som store oppblåsbare dyr, oppfylle de særskilte sikkerhetskravene for flytende fritidsartikler som angis i standarden EN 15649-3. Dette er fordi de i større grad enn mindre vannleketøy kan påvirkes av vind og dermed drive ut på dypere vann.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer