Lakris i påskeegget:

Pass på dette!

Lakris er en påskefavoritt for mange, men for store mengder kan være helsefarlig.

NAM: Du må gjerne fylle påskeegget med lakris, men vær forsiktig med hvor mye du får i deg. Foto: Karima Elisabeth Magnussen / Dagbladet
NAM: Du må gjerne fylle påskeegget med lakris, men vær forsiktig med hvor mye du får i deg. Foto: Karima Elisabeth Magnussen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påska står for tur - og påskeeggene fylles opp av godsaker som marsipan, sjokolade, smågodt - og kanskje lakris?

«Det svarte gullet» er en stor favoritt hos mange nordmenn, også i påskehøytida.

Vi koser oss selvsagt litt ekstra i disse dager - og du må gjerne fylle påskeegget til randen med lakris - men det er også lurt å være forsiktig med hvor mye man får i seg.

Så mye kan du spise

Dagbladet omtalte i januar en dansk studie som slo fast at man skal spise svært lite lakris før det blir helsefarlig.

Helsefarene ved lakris har vært kjent lenge, men funnene i den nye studien viste at det var flere lakrisprodukter man ikke skulle spise mer enn fire-fem gram av før man oversteg EUs grenseverdier for glycyrrhizinsyre.

Glycyrrhizinsyre er et naturlig søtstoff som finnes i lakrisrot, og som er ufarlig i små mengder. Men overforbruk av produkter som inneholder lakris kan være helsefarlig, slo studien fast.

Totalt ble 219 lakrisprodukter på det danske markedet analysert i studien, noe som gjør den til verdens største av sitt slag.

Ifølge NHI vil det for de aller fleste være trygt å spise lakris, men du bør unngå å få i deg store mengder over kort tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer