Lakris i påskeegget:

Pass på dette!

Lakris er en påskefavoritt for mange, men for store mengder kan være helsefarlig.

NAM: Du må gjerne fylle påskeegget med lakris, men vær forsiktig med hvor mye du får i deg. Foto: Karima Elisabeth Magnussen / Dagbladet
NAM: Du må gjerne fylle påskeegget med lakris, men vær forsiktig med hvor mye du får i deg. Foto: Karima Elisabeth Magnussen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Påska står for tur - og påskeeggene fylles opp av godsaker som marsipan, sjokolade, smågodt - og kanskje lakris?

«Det svarte gullet» er en stor favoritt hos mange nordmenn, også i påskehøytida.

Vi koser oss selvsagt litt ekstra i disse dager - og du må gjerne fylle påskeegget til randen med lakris - men det er også lurt å være forsiktig med hvor mye man får i seg.

Så mye kan du spise

Dagbladet omtalte i januar en dansk studie som slo fast at man skal spise svært lite lakris før det blir helsefarlig.

Helsefarene ved lakris har vært kjent lenge, men funnene i den nye studien viste at det var flere lakrisprodukter man ikke skulle spise mer enn fire-fem gram av før man oversteg EUs grenseverdier for glycyrrhizinsyre.

Glycyrrhizinsyre er et naturlig søtstoff som finnes i lakrisrot, og som er ufarlig i små mengder. Men overforbruk av produkter som inneholder lakris kan være helsefarlig, slo studien fast.

Totalt ble 219 lakrisprodukter på det danske markedet analysert i studien, noe som gjør den til verdens største av sitt slag.

Ifølge NHI vil det for de aller fleste være trygt å spise lakris, men du bør unngå å få i deg store mengder over kort tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.