Pass på her

Dette kan gjøre pollenallergien verre.

PASS PÅ: Mange pollenallergikere kan oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, forklarer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
PASS PÅ: Mange pollenallergikere kan oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker, forklarer Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pollenallergi er for mange både irriterende og krevende. I takt med vårens inntog, blusser også pollensesongen opp.

Men visste du at det kan være flere matvarer du bør droppe for å slippe å kryssreagere med pollen?

- Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergiframkallende stoffene (proteinene) i pollen likner på proteinene i maten, skriver Mattilsynet.

Store forskjeller

Mattilsynet forklarer videre at bjørkepollenallergikere er utsatt for å oppleve kryssreaksjoner mot grønnsaker, nøtter og frukt, mens mennesker med allergi overfor hassel og or kan reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.

Det kan være store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på.

- Derfor er det viktig å prøve seg fram. Røde epler tåles for eksempel ofte bedre enn grønne epler, men det kan være omvendt. Det er også verdt å merke seg at de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).

Dette kan du reagere på

Om du får en reaksjon kan ubehaget oppleves som kløe og hevelser i nese, munn, halsen og på lepper.

- Mer sjeldne symptomer er elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Symptomene er oftest milde og ufarlige, men noen ganger kan legehjelp være nødvendig. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat bare i pollensesongen, men mange reagerer hele året.

Mattilsynet har en liste som kan brukes som en veiledning til hvilke næringsmidler en pollenallergiker bør være oppmerksom på:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer