Hoggorm i Norge

Pass på, hoggormen har våknet

Dette må du gjøre hvis hoggormen biter.

HAR VÅKNET: Hoggormen har våknet fra vinterdvalen. Dette gjør du hvis den biter. Video: NTB. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det er endelig vår og lysere tider, men dette betyr også at hoggormen har våknet fra dvalen igjen. I likhet med oss mennesker liker den seg ekstra godt i sola, men er ikke alltid lett å se når du går tur i skogen. Derfor må du passe ekstra godt på om dagen.

Et hoggormbitt trenger ikke nødvendigvis være farlig, men du skal uansett ringe 113 dersom du har symptomer som oppkast, svimmelhet, besvimelse, pusteproblemer eller raskt utviklende hevelse.

- For barn under 12 år, eldre, gravide, de som er allergiske, personer med nedsatt allmenntilstand, eller de som er bitt andre steder enn i armer og ben, er det viktig å komme seg på sykehus øyeblikkelig, sa seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside i juni 2020.

Behold roen

Skulle du treffe på en hoggorm, er det viktig å beholde roen. La hoggormen være i fred, slik at den ikke blir skremt.

- Så snart den merker at det er folk og større dyr i nærheten vil den trekke seg unna, ifølge Soleng.

Du finner mer informasjon om hoggormbitt på Giftinformasjonens hjemmesider.

Hoggormbitt kan være dødelig for hund

Et hoggormbitt kan i verste fall være dødelig for hunden, skriver Tryg forsikring i en pressemelding.

– Hvert år behandler vi mange hunder med huggormbitt. Det er veldig varierende hvor syke hundene blir, vi mistet to hunder for få år siden til tross for intensiv behandling inkludert motgift. Dette var store og, i utgangspunktet, friske hunder som vi forventet skulle bli friske av behandlingen. Uansett skal huggormbitt sees på som et akutt tilfelle som krever veterinærbehandling så raskt som mulig, sier Tor Kvinge, veterinær og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen, tilknyttet Tryg Forsikring.

Se etter dette

Dersom hunden blir bitt, er det et par ting du skal se etter. Hunden kan plutselig begynne å halte, hyle eller ha smerter.

– Etter et alvorlig huggormbitt oppstår en kraftig, øm hevelse som øker i størrelse time for time, og sterk smerte følger inntil et par dager etter bittet. Normalt blir hunden trøtt innen en time etter bittet. Det er ytterst sjelden at det oppstår hevelser i hundens luftrør med pusteproblemer som følge. Giften kan forårsake skader på blodkar, blodtrykksfall, svimmelhet, sløvhet, forstyrrelser i hjerte- og karsystemet og bevisstløshet. Hunden kan også gå i sjokk, sier veterinæren.

Behold roen

Skulle dere være uheldige, gjelder det å beholde roen. Både for hunden og eieren.

– Før du kommer deg til veterinær bør hunden holdes i ro, og hvile ettersom spredningen av giften påskyndes ved muskulær aktivitet. En liten hund kan bæres fra stedet, og om det er mulig bør heller ikke en stor hund gå mye. Bittet skal ikke suges på eller kjøles ned, og man skal ikke forsøke å stanse blodsirkulasjonen fra bittstedet med forbindelser, sier Kvinge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer