Giftige bær

Pass på!

Er du på blåbærtur med barn om dagen, bør du passe ekstra godt på. Det kan nemlig befinne seg andre bær i nærheten som kan være giftige å få i seg.

PASS PÅ: Barn og dyr tåler dårligere å få i seg giftige bær ved uhell. Foto: FotoHelin / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Barn og dyr tåler dårligere å få i seg giftige bær ved uhell. Foto: FotoHelin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seinsommeren er en fantastisk tid å plukke bær på, men det er slettes ikke alle «bær» som er ment for å spises.

Det kan sies først som sist:

Har du eller noen andre inntatt en plante eller bær, eller noe helt annet, som kanskje ikke er ment for å spises? Ring 22 59 13 00. Da kommer du rett til Giftinformasjonen.

På Giftinformasjonen til Helse-Norge finnes det ei lang liste over planter og hvorvidt de er giftige eller ei.

Blant plantene på toppen av lista finner vi barlind. Ifølge Giftinformasjonen er det en giftig plante og man bør ringe dem dersom man har inntatt barlind. Inntak av den kan føre til magesmerter, kvalme, oppkast og i alvorlige tilfeller kan man få symptomer fra hjertet.

Belladonnaurt er også en svært giftig plante som kan gi symptomer som brekninger, svimmelhet, urolighet, hallusinasjoner, hjertebank og store pupiller. Ved større inntak kan man få kramper eller bli bevisstløs.

Jerusalemsøtvier er også en giftig plante som kan føre til magesmerter, kvalme, oppkast, diaré, men kan også gi effekter på hjertet dersom barn spiser mye av planten. Det samme gjelder slyngsøtvier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer