Giftige bær

Pass på!

Er du på blåbærtur med barn om dagen, bør du passe ekstra godt på. Det kan nemlig befinne seg andre bær i nærheten som kan være giftige å få i seg.

PASS PÅ: Barn og dyr tåler dårligere å få i seg giftige bær ved uhell. Foto: FotoHelin / Shutterstock / NTB
PASS PÅ: Barn og dyr tåler dårligere å få i seg giftige bær ved uhell. Foto: FotoHelin / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seinsommeren er en fantastisk tid å plukke bær på, men det er slettes ikke alle «bær» som er ment for å spises.

Det kan sies først som sist:

Har du eller noen andre inntatt en plante eller bær, eller noe helt annet, som kanskje ikke er ment for å spises? Ring 22 59 13 00. Da kommer du rett til Giftinformasjonen.

Giftinformasjonen til Helse-Norge finnes det ei lang liste over planter og hvorvidt de er giftige eller ei.

Blant plantene på toppen av lista finner vi barlind. Ifølge Giftinformasjonen er det en giftig plante og man bør ringe dem dersom man har inntatt barlind. Inntak av den kan føre til magesmerter, kvalme, oppkast og i alvorlige tilfeller kan man få symptomer fra hjertet.

GIFTIGE: Barlind kategoriseres som en giftig plante. Her er det spesielt planten og steinen inni bærene man bør passe seg for. Foto: in_colors / Shutterstock / NTB
GIFTIGE: Barlind kategoriseres som en giftig plante. Her er det spesielt planten og steinen inni bærene man bør passe seg for. Foto: in_colors / Shutterstock / NTB Vis mer
PÅ STØRRELSE MED KIRSEBÆR: Er du ikke plantekjenner kan Belladonnaurten se ut som en mørk utgave av kirsebær. Men disse er også giftige. Foto: Simon Groewe / Shutterstock / NTB
PÅ STØRRELSE MED KIRSEBÆR: Er du ikke plantekjenner kan Belladonnaurten se ut som en mørk utgave av kirsebær. Men disse er også giftige. Foto: Simon Groewe / Shutterstock / NTB Vis mer

Belladonnaurt er også en svært giftig plante som kan gi symptomer som brekninger, svimmelhet, urolighet, hallusinasjoner, hjertebank og store pupiller. Ved større inntak kan man få kramper eller bli bevisstløs.

Jerusalemsøtvier er også en giftig plante som kan føre til magesmerter, kvalme, oppkast, diaré, men kan også gi effekter på hjertet dersom barn spiser mye av planten. Det samme gjelder slyngsøtvier.

Ytterst sjeldent

- Det er ikke så mange planter i Norge som er kjempegiftige, og det at barn blir alvorlig syke av det er ytterst sjeldent, sier Christian Haga, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen.

Den vanligste reaksjonen de ser hos uhellsinntak hos barn er milde forgiftningssymptomer med mageubehag med kvalme og oppkast eller svie og ubehag fra munnen.

Et eksempel på en plante som ganske ofte gir magesymptomer hos barn er rødhyll. Rødhyll er en vanlig busk med røde bær, som kan likne på rognebær. Bærene er søte og gode, men gir magesymptomer med oppkast etter kort tid.

- Barlind er en annen giftig plante som vi ofte får spørsmål om, og selv om barlind er giftig, er ikke selve fruktkjøttet på bæret farlig. Innholdet i fruktsteinen er giftig, men steinen må knuses eller tygges for at giften skal frigjøres, og det gjør barn sjeldent forklarer han.

Flest små barn

I 2021 hadde Giftinformasjonen om lag 4000 henvendelser om planter. Tallene gjelder både stueplanter og uteplanter. Majoriteten av disse henvendelsen gjelder små inntak hos barn i aldersgruppen 1-4 år.

Eksempler på svært giftige uteplanter er: Giftkjeks/skarntyde, gullregn, prakthjelm, tyrihjelm, revebjelle, rododendron, selsnepe, storhjelm, tyrihjelm og tysbast.

- Ved inntak av planter, er det første man bør gjøre å fjerne planterester fra munnen, gi litt å drikke, og ta vare på planten som er spist. For å kunne vurdere om det som har skjedd trenger oppfølging, er det avgjørende å kjenne til hvor mye som er inntatt, og hvilken plante det gjelder. Det er derfor viktig å finne navnet på den aktuelle planten. Hvis du ikke er plantekyndig selv, ta med deg planten og prøv å få hjelp til å identifiser den, gjerne via bekjente som er plantekyndige, sier Haga.

Det finnes også bilder av de giftigste plantene på giftinformasjonen sin hjemmeside, samt at det finnes enkelte bildegjenkjennings-programmer, som Artsorakelet, som kan være nyttig.

- Her er det viktig å selv verifisere at det er rett plante som foreslås av appen. Når man kjenner navnet på planten, så kan man søke informasjon om giftigheten av planen på Giftinformasjonen sin hjemmeside, eller ringe Giftinformasjonen på telefon: 22 59 13 00, forteller han.

Tar ikke inn disse

Innkjøper Kari Brekke i Mester Grønn foreller at det er sjeldent man reagerer mye ved inntak av toksiner i planter.

- En stor andel av alt som vokser og gror inneholder mindre andeler av såkalte giftige stoffer, men konsentrasjonen er så lav at vi vil ikke reagere. Vi må kanskje innta kilovis før det gir noe reaksjon, sier hun til DinSide.

Noen planter som inneholder en høy andel som for eksempel Tysbast, revebjelle, blåregn og gullregn.

- De velger vi å ikke omsette, på grunn av høyt innhold av farlige toksiner.

Hun forklarer at dyr eller barn som har lavere kroppsvekt kan få noe ubehagved inntak av disse på grunn av at det må noe lavere konsentrasjoner til for å få en reaksjon.

- Giftige planter har generelt en bitter smak, som gjør at dyr og barn unngår disse, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer