CE-merking

Pass på!

Dersom du har et godt øye, kan du kanskje se at denne CE-logoen ikke er original?

FALSK: Ser du hvilke av disse merkene som er falsk? Det ene merket brukes dersom den tilfredsstiller de europeiske CE-kravene. Video: Embla Hjort-Larsen / Kristin Sørdal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at det finnes en logo som nærmest er identisk med CE-merkingen, men ikke betyr det samme?

Ifølge Sikkerhverdag.no skal ikke CE-merkede produkter være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. Når en produsent setter CE-merket på et produkt erklærer aktøren at produktet er sikkert og at dette kan dokumenteres.

Det er også ulike tilsynsansvar. Når det gjelder refleksvester er det for eksempel DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som har ansvaret for refleksvester til privat bruk, mens Arbeidstilsynet har det for refleksvester som er beregnet på bruk i arbeidslivet.

- Bokstavene CE er en forkortelse på det europeiske fellesskapet – la Communautè Europèenne. Produkter som er CE-merket kan sirkulere fritt innenfor EØS-området, skriver de på deres hjemmesider.

Det kan imidlertid bety noe helt annet.

Det kinesiske «China Export»-merket er nemlig tilsynelatende likt CE-merket. Så likt at det med det blotte øyet kan være vanskelig å skille de to fra hverandre.

Nedenfor ser du de to ulike merkene, som bare skilles ved at den kinesiske versjonen har plassert bokstavene tettere inntil hverandre.

SER DU FORSKJELLEN? Hadde du sett forskjellen dersom du så merket på produktet ditt? Foto: MaciejForyszewski / Shutterstock / NTB
SER DU FORSKJELLEN? Hadde du sett forskjellen dersom du så merket på produktet ditt? Foto: MaciejForyszewski / Shutterstock / NTB Vis mer

- Det er per nå ingen indikasjoner på at China Export-merking er et utbredt problem. Markedstilsyn skjer i form av stikkprøver, og det kan derfor ikke utelukkes at det er produkter tilgjengelig for forbruker med feilaktig eller manglende CE-merking, forteller avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB til DinSide.

Ly forteller at CE-merket er produsentens måte å informere tilsynsmyndighetene om at de grunnleggende sikkerhetskrav er oppfylt.

- Det betyr at produsenten erklærer at disse kravene er ivaretatt, at produktet er sikkert og at dokumentasjon for dette er tilgjengelig. Feilaktig eller manglende CE-merking kan indikere at man ikke har dette i orden, sier han.

Ikke dokumentert

Kommunikasjonsrådgiver Einar Morten Lassesen i Standard Norge forteller at dette oftest forekommer på forbrukerprodukter eller andre tekniske produkter rettet mot forbrukermarkedet.

- Vi har ikke dokumentasjon på dette. Det er også bare noe vi hører om og noen påstår det er en vandrehistorie, forteller han til DinSide.

JOBBER MED STANDARDER: Einar Morten Lassesen i Standard Norge, Foto: Foto: Standard Norge / Nicolas Tourrenc
JOBBER MED STANDARDER: Einar Morten Lassesen i Standard Norge, Foto: Foto: Standard Norge / Nicolas Tourrenc Vis mer

Et viktig kjennetegn

Likevel presiserer han at den originale CE-logoen er et viktig kjennetegn for forhandlerne.

- Selve CE-merkingen er nesten helt uvesentlig for forbrukeren. Den er viktig for forhandleren, som skal vite at produktet som tas inn er i henhold til de overordnede kravene som er satt i EU-direktiv. I tillegg har vi utarbeidet konkrete produktstandarder som tilfredsstiller kravene, og produkter som produseres etter disse vil derfor tilfredsstille kravene.

Han nevner blant annet at dette kan være at glasset på solbrillene beskytter mot sol, eller at refleksen i refleksvesten faktisk har en reflekterende effekt.

- CE-merkingssystemet er basert på selvdeklarasjon, der produktene må tilfredsstille krav før de skal ut på markedet, sier han og presiserer at for eksempel DSB i etterkant kan ta stikkprøver av produktene de har ansvaret for, for å se at kravene faktisk er oppfylt.

FALSK: CE-logoen på refleksvesten ovenfor er ikke lik den som originalt brukes dersom den tilfredsstiller de europeiske CE-kravene. Foto: Arkiv
FALSK: CE-logoen på refleksvesten ovenfor er ikke lik den som originalt brukes dersom den tilfredsstiller de europeiske CE-kravene. Foto: Arkiv Vis mer

Ser ikke riktig ut

Da DinSide viser Lassesen bildet ovenfor, kommenterer han dette:

- CE-merket på bildet ser ikke riktig ut, men nå kan det være litt misvisende ettersom plasten krøller seg litt. Derimot er dette helt klart et produkt som krever CE-merking før det kan omsettes.

Gunstein Instefjord, leder for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet forklarer til DinSide at CE-merkingen er produsentenes egenerklæring som sier at de oppfyller EU-kravene.

Dersom et produkt ikke har CE merket er det all grunn til å være skeptisk, uten at merket av den grunn må sees som en trygghetsgaranti, ifølge Lassesen.

- Forbrukerrådet mottar jevnlig henvendelser fra forbrukere som tror de har handlet fra en norsk nettbutikk – fordi nettbutikken har norsk tekst, norske flagg og norsk-ett-eller-annet i selve url-en, mens de i realiteten har bestilt varer fra utlandet. Mange får derfor bakoversveis når produktet omsider kommer i postkassa – gjerne uten CE-merket og med et tollgebyr. Dersom varen ikke lever opp til forventningene er returpraksisen både tungrodd og ofte en kostbar affære, sier han og henviser til nettbutikkrådene deres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer