Pipebrann

Pass på

Tall fra DSB viser en økning i pipebranner på 38 prosent. - Unngå at pipa blir overopphetet, sier brannekspert Øystein Øren.

PIPEBRANN: Frende Forsikring har sett en stor økning. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
PIPEBRANN: Frende Forsikring har sett en stor økning. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I desember i fjor og januar i år til sammen var det 714 skorsteinsbranner her til lands. Det er en stor økning fra tidligere. I år har mange basert oppvarmingen av husene sine på økt bruk av vedfyring. Jeg håper folk passer ekstra godt på i jula, når mange er samlet, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Øren anbefaler alle å unngå fuktig ved og lite trekk, som kan forårsake at sotpartikler setter seg fast på innsida av pipa. Papir, aviser og juletreet kan skape mye sot som i verste fall kan ta fyr.

BRANNSIKKERHET: Disse tipsene kan komme godt med, særlig om det er lenge siden du tok en sjekkrunde på brannslukningsapparatet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Med nyere ovner kan du bruke mindre ved og redusere varmebelastningen på pipa. Og du skal ikke hive alt mulig i ovnen lenger, slik mange gjorde før. Det er heldigvis slik at få pipebranner utvikler seg til resten av huset, men det skjer. Det du skal unngå, er at pipa blir overopphetet så det oppstår brann, forklarer Øren videre.

For å unngå pipebrann er det flere ting man kan gjøre som huseier. Branneksperten anbefaler å få pipa sjekket regelmessig av en eier, samt at man har nok varslere til at lyden høres godt i alle oppholds- og soverom.

- Når det brenner i en pipe er det ofte røyken som dreper. En utett pipe kan gjøre at røyk kommer inn i bygget om natta. Det viktigste du har for å bli advart i tide er en fungerende røykvarsler.

Forskriften om brannforebygging krever minst en varsler i hver etasje.

Også Feiermesternes Landsforening advarer mot pipebranner:

- Pipene er bygget for å tåle en brann, men om det er noe galt med den, eller den er gammel og slitt, kan brannen spre seg til resten av huset. Derfor er det viktig at man får besøk, og kontrollerer at alt er i orden, har leder Line Hamre tidligere uttalt til DinSide

Brannvernforeningen opplyser om at det i hovedsak er tre grunner til at pipebrann oppstår:

  • Feil bruk med for dårlig trekk
  • Feil bruk med for mye trekk
  • Feil type brensel

Spesielt er det viktig ikke å brenne annet enn ved i ovnen. Hverken julepapir, papp eller reklameaviser har noe i ovnen å gjøre - ei heller juletreet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer