Pipebrann

Pass på

Tall fra DSB viser en økning i pipebranner på 38 prosent. - Unngå at pipa blir overopphetet, sier brannekspert Øystein Øren.

PIPEBRANN: Frende Forsikring har sett en stor økning. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
PIPEBRANN: Frende Forsikring har sett en stor økning. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I desember i fjor og januar i år til sammen var det 714 skorsteinsbranner her til lands. Det er en stor økning fra tidligere. I år har mange basert oppvarmingen av husene sine på økt bruk av vedfyring. Jeg håper folk passer ekstra godt på i jula, når mange er samlet, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Øren anbefaler alle å unngå fuktig ved og lite trekk, som kan forårsake at sotpartikler setter seg fast på innsida av pipa. Papir, aviser og juletreet kan skape mye sot som i verste fall kan ta fyr.

- Med nyere ovner kan du bruke mindre ved og redusere varmebelastningen på pipa. Og du skal ikke hive alt mulig i ovnen lenger, slik mange gjorde før. Det er heldigvis slik at få pipebranner utvikler seg til resten av huset, men det skjer. Det du skal unngå, er at pipa blir overopphetet så det oppstår brann, forklarer Øren videre.

For å unngå pipebrann er det flere ting man kan gjøre som huseier. Branneksperten anbefaler å få pipa sjekket regelmessig av en eier, samt at man har nok varslere til at lyden høres godt i alle oppholds- og soverom.

- Når det brenner i en pipe er det ofte røyken som dreper. En utett pipe kan gjøre at røyk kommer inn i bygget om natta. Det viktigste du har for å bli advart i tide er en fungerende røykvarsler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer