«Piratstrømming» i juridisk gråsone

Omfattende uregulerte lenkeportaler åpner for gratis strømming av sportsarrangementer som egentlig er beskyttet av betalingsmurer.

JURIDISK GRÅSONE: Enkelte typer gratisstrømming av sportsarrangementer kan føre til bøter, eller fengsel. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
JURIDISK GRÅSONE: Enkelte typer gratisstrømming av sportsarrangementer kan føre til bøter, eller fengsel. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag sparket Leicester og Chelsea FC i gang denne sesongens tjuefemte Premier League-runde. Fotballkampen ble i Norge sendt på TV2 Sport Premium, for abonnenter som betaler minst 449 kroner i måneden for Premier League-pakken TV 2 tilbyr.

Samtidig jobbet «pirater» verden over på spreng for å kringkaste kampen gjennom piratstrømportaler - helt gratis.

Ikke nødvendigvis ulovlig

Åndsverksloven sier tydelig at det er ulovlig å strømme fra ulovlige kilder, men hva som er ulovlige kilder er ikke nødvendigvis enkelt å vite. Et vanskelig og interessant juridisk spørsmål, mener advokat Jan Sandtrø, som har denne typen teknologi som spesialfelt.

- For at det skal være ulovlig å strømme, må man være klar over at strømmingen skjer fra en ulovlig kilde. I bestemmelsen står det at det skal være «åpenbart i strid» med loven. Skjer det strømming gjennom et vindu som ikke viser klart at innholdet kommer fra en ulovlig kilde, så kan det være at det ikke er «åpenbart», forklarer Sandtrø.

For å unngå at man blir ufrivillig kriminell, oppfordrer Sandtrø til å være ærlig med seg selv, og ikke gjemme seg bak at man ikke «vil» vite, når man «bør vite».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer