«Piratstrømming» i juridisk gråsone

Omfattende uregulerte lenkeportaler åpner for gratis strømming av sportsarrangementer som egentlig er beskyttet av betalingsmurer.

JURIDISK GRÅSONE: Enkelte typer gratisstrømming av sportsarrangementer kan føre til bøter, eller fengsel. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
JURIDISK GRÅSONE: Enkelte typer gratisstrømming av sportsarrangementer kan føre til bøter, eller fengsel. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag sparket Leicester og Chelsea FC i gang denne sesongens tjuefemte Premier League-runde. Fotballkampen ble i Norge sendt på TV2 Sport Premium, for abonnenter som betaler minst 449 kroner i måneden for Premier League-pakken TV 2 tilbyr.

Samtidig jobbet «pirater» verden over på spreng for å kringkaste kampen gjennom piratstrømportaler - helt gratis.

Ikke nødvendigvis ulovlig

Åndsverksloven sier tydelig at det er ulovlig å strømme fra ulovlige kilder, men hva som er ulovlige kilder er ikke nødvendigvis enkelt å vite. Et vanskelig og interessant juridisk spørsmål, mener advokat Jan Sandtrø, som har denne typen teknologi som spesialfelt.

Jan Sandtrø, advokat
  Foto: privat
Jan Sandtrø, advokat
Foto: privat Vis mer

- For at det skal være ulovlig å strømme, må man være klar over at strømmingen skjer fra en ulovlig kilde. I bestemmelsen står det at det skal være «åpenbart i strid» med loven. Skjer det strømming gjennom et vindu som ikke viser klart at innholdet kommer fra en ulovlig kilde, så kan det være at det ikke er «åpenbart», forklarer Sandtrø.

For å unngå at man blir ufrivillig kriminell, oppfordrer Sandtrø til å være ærlig med seg selv, og ikke gjemme seg bak at man ikke «vil» vite, når man «bør vite».

- Man må se etter det som gjør en side lovlig, og ikke hva som gjør det usikkert nok til at det ikke er «åpenbart» ulovlig, sier Sandtrø.

Hva som er åpenbart for hvem, er vanskelig å fastslå. Selv om norske kanaler med lisens for strømming tar betalt for sine tjenester, er det ikke nødvendigvis så lett å vite om utenlandske TV-kanaler tar betalt for strømmingen på lik linje med norske aktører. Juristen har to veiledende råd for å unngå og trosse lovverket.

- Det bør være sammenheng mellom logobruk i den aktuelle strømmen, nettsiden og nettadressen den strømmes på. I tillegg vil sider med suspekte nettadresser som virker «jalla» som regel være regnet som ikke tillatt å strømme fra.

«Kildebank» fra hele verden

At du i Norge må betale Viasat for å kunne se deres Champions League-sendinger eller TV 2 for å se Premier League-sendinger, vil nok regnes som åpenbart. Likevel vil flere av piratstrømportalene hyperlenke deg videre til sendinger med opprinnelse fra England til Eritrea – og det meste imellom.

Tilbudet er svært uoversiktlig og krevende å kontrollere, forteller Sarah Willand i TV 2.

Sarah Willand, Organisasjons- og kommunikasjons-direktør i TV 2 Foto: Eivind Senneset
Sarah Willand, Organisasjons- og kommunikasjons-direktør i TV 2
Foto: Eivind Senneset Vis mer

- Hvis man finner attraktivt innhold på internett, som er veldig billig eller gratis, så er det som oftest for godt til å være sant, forklarer Willand.

Omfanget av piratstrømmer er vanskelig å fastslå, i og med at det er et uregulert marked.

- Det finnes ingen totaloversikt over hvem som til enhver tid benytter de mange ulovlige strømmetjenestene. Vi er medlem i Nordic Content Protection, som jobber på vegne av bransjen for å begrense ulovlig strømming, beretter Willand.

Ikke en prioritet

Nordic Content Protection (NCP) er en privat organisasjon som samarbeider med aktører som Cmore, Canal Digital og RiksTV om å fjerne distributørene av piratstrømmer. Kvaliteten på strømmene som sendes fra lenkeportaler uten betalingsmur er likevel ofte så redusert at det ikke regnes som en direkte trussel for TV-bransjen. Den største utfordringen i dag er nemlig illegalt salg av IPTV.

Dinside kontaktet NCP for en kommentar.

- NCP vil alltid legge hovedfokuset på det som til enhver tid er den største trusselen for TV-bransjen, og per nå er det salg av illegal IPTV, forklarer Stian Løland i Nordic Content Protection til Dinside.

Illegalt salg av IPTV baserer seg på en betalingsording, som ofte ikke koster mer enn 100 kroner i måneden. Det ulovlige tilbudet gir deg tilgang til alt du kan tenke deg av TV-tilbud, i høyeste kvalitet.

Når det kommer til denne formen for piratstrømming er åndsverksloven dog tydelig på at det er et brudd. Hvis du betaler for innhold du vet du ellers må betale mer for, er handlingen i direkte konflikt med opphavseiers økonomiske interesser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer