Pollen varsel 2018

Pollensesongen er i gang

– Medisinér deg nå, sier Norges Astma- og Allergiforbund.

POLLENALLERGI: Start medisineringen mot pollen nå, oppfordrer Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Shutterstock
POLLENALLERGI: Start medisineringen mot pollen nå, oppfordrer Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Cirka en million nordmenn er allergiske mot pollen, som er over 20 prosent av befolkningen. Og det øker stadig. I tillegg er det trolig mange som er allergiske uten å vite om det.

Pollensesongen er i full gang og per i dag er det moderat spredning av hassel-, or- og salixpollen flere steder.

POLLENKALENDER: Pollen fra or, hassel og salix er allerede i luften, snart blomstrer også bjørk. Foto: NAAF
POLLENKALENDER: Pollen fra or, hassel og salix er allerede i luften, snart blomstrer også bjørk. Foto: NAAF Vis mer

Likevel er det bjørkeblomstringen mange pollenallergikere kvier seg for. Bjørkepollensesongen starter normalt sett den 25. april. I år var starten på pollensesongen litt forsinket på grunn av den lange vinteren, så det kan tenkes at også bjørk blir litt forsinket.

Samtidig så avhenger dette av været, sier Hallvard Ramfjord. Han er seniorforsker i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

OPPDATERER DEG: Hallvard Ramfjord er seniorforsker i NAAF og varsler om pollenspredning. Foto: Per Harald Olsen, NTNU
OPPDATERER DEG: Hallvard Ramfjord er seniorforsker i NAAF og varsler om pollenspredning. Foto: Per Harald Olsen, NTNU Vis mer

– Hvis det kommer noen varme dager, med temperaturer opp mot 20 grader, så kan det fort komme en blomstring. Og her kan man også se lokalt store forskjeller.

Dersom det den meldte sprengvarmen plutselig kommer, kan det altså bli en såkalt eksplosiv spredning med 1.000 pollenkorn per kubikkmeter.

– Med tanke på at vi er inne i en årstid med store temperaturendringer, så kan det være lurt å følge med på varslingen, sier Ramfjord.

Hold deg oppdatert, både med pollenvarsling, men også på været. Som sagt så styrer temperaturen blomstringen, så ser du at det er meldt varmt noen dager på rad der du bor, så er det en god sjanse for at pollen kommer etter.

Tips og råd

Det finnes mange tiltak du kan gjøre for å gjøre pollenplagen mindre som allergiker, både hjemme og på jobb, forteller kommunikasjonsrådgiver i NAAF, Lene Gunvaldsen. Her er hennes beste tips.

Hjemme:

 • Ikke luft når det er mye pollen ute.
 • Ikke tørk klærne ute.
 • Gjør rent oftere, og tørk av kjæledyr som har vært ute.
 • Du tar også med deg pollen inn, så vask eller skyll håret hver dag.
 • Bytt klær når du kommer inn. Det kan være lurt å bytte putetrekk hver dag, så ikke du ligger og gnir ansiktet i pollen.
 • Vask hendene ofte.

På vei til jobb/skole:

 • Ikke ha vinduene åpne i bilen, og bytt pollenfilteret i luftanlegget.
 • Bruk solbriller, det kan beskytte litt. Du kan også bruke en pollenmaske når du sykler, den kan hjelpe.

På jobb:

 • Ikke ha åpne vinduer.
 • Sørg for at ventilasjonssystemet fungerer bra.
 • Det går an å spørre arbeidsgiver om å få jobbe hjemmefra på de dagene med verst pollenspredning.
 • Hør om det går an å få parkere nærme inngangen i en kort periode.

– Start på medisin!

Det viktigste er likevel å være riktig medisinert. Så start på medisin med en gang, hvis du ikke har startet allerede, råder Gunvaldsen.

– Det tar ei uke før medisinen har full effekt. Bor man i Sør-Norge og er allergisk mot or og hassel eller salix, er det bare å begynne med en gang, de er godt i gang. Og er man allergisk mot bjørk, er den like rundt hjørnet, så man kan gjerne begynne om noen få dager.

– Det er viktig å ta medisinene hver dag, ikke bare på de dagene med mye pollen

VASK OFTE: Kommunikasjonsrådgiver i NAAF, Lene Gunvaldsen gir råd for å minske pollenplagene. Foto: NAAF
VASK OFTE: Kommunikasjonsrådgiver i NAAF, Lene Gunvaldsen gir råd for å minske pollenplagene. Foto: NAAF Vis mer

Er du veldig plaget, eller føler at medisiner ikke fungerer bra nok, kanskje en vaksine mot pollen kan være en god idé, sier Gunvaldsen.

– Vaksinasjonsprogrammet går over cirka 3 år, og 85 prosent opplever at de er bedre eller mye bedre allerede første sesongen. Det er altfor få som får vaksine, og det er mange som kan ha god effekt av det.

– Det er viktig å huske at allergivaksine ikke er det samme som kortisoninjeksjon man kan få hos legen. Vi fraråder kortisoninjeksjoner som behandling av pollenallergi, fordi det har mange bivirkninger, blant annet benskjørhet. Da er allergivaksine et mye bedre alternativ, sier Gunvaldsen.

– Hold deg oppdatert

Gunvaldsen sier at man uansett bør tilpasse aktiviteter man gjør til pollenspredningen den dagen.

– Bruk pollenvarslingen.no eller pollenvarsel-appen og se hvordan varselet er. Ta hensyn til aktivitetene du har planlagt. Det er lurt å droppe joggeturen ute når det er mye pollen.

Hvis du trenger flere tips, så finner du flere på NAAF sine sider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer