Pollenvarsel

Pollensesongen er i gang

Allergisk mot pollen? Pollenvarselet avslører at pollensesongen 2021 er i gang - og den blir kraftigere enn 2020.

POLLEN ELLER COVID-19? Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer
Publisert

Vi er akkurat inne i den første vårmåneden - og ifølge pollenvarslene er pollensesongen allerede er i gang noen steder i landet.

Og ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) ventes årets pollensesong å være kraftigere enn fjoråret.

NAAF melder at det er kysten i vest som er først ute, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Og det er or og hassel som starter spredning først.

Pollensesongen 2021

Ifølge NAAF, var fjorårets pollensesong var beskjeden, med lavere spredning enn normalt fra både or, hassel og bjørk.

Når de nå kan si at de venter at årets pollensesong blir kraftigere enn fjoråret, er det på bakgrunn av statistikk:

- Statistisk sett vet man at to så rolige sesonger ikke kommer etter hverandre. Allergikere må med andre ord være forberedt på en sesong som I hvert fall lever opp til en gjennomsnittlig spredning – om ikke mer, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker, og fortsetter:

– Det er verdt å påpeke at selv en gjennomsnittlig pollensesong er alvorlig for allergikere i Norge.

Temperaturen avgjør hvor tidlig eller seint sesongen starter, og nedbør påvirker mengden pollen i luften under selve spredningen. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske.

Pollenallergi

  • Det er over 1 million nordmenn som er pollenallergikere.
  • Pollenallergi (høysnue) er den vanligste formen for allergi og gir symptomer spesielt om våren og sommeren.
  • Symptomene utløses hovedsakelig av pollen fra trær og busker som or, hassel, Salix (selje, pil og vier) og bjørk, samt planter som gress og burot.
  • Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år.
  • Ved pollenallergi renner ofte nesen, den klør, tetner til og man nyser. Øynene renner, klør, blir røde og hovner opp.
  • Allergikeren føler seg trett og uopplagt og får nedsatt konsentrasjon og innlæringsevne. Mange opplever at sykdommen går ut over arbeid og skoleresultater.
  • Temperaturen avgjør hvor tidlig eller sent sesongen starter, og nedbør påvirker mengden pollen i luften under selve spredningen. Mye regn vil rense lufta for pollen, mens varmt og fint vær kan by på utfordringer for dem som er allergiske.

Kilde: NAAF.no

Her starter det nå

NAAF har målestasjoner for pollen over hele landet, fra Kristiansand til Kirkenes, og de er i gang med årets pollenvarslingstjeneste.

På tross av at de venter at 2021 blir verre enn 2020 med tanke på pollen, sier de at årets pollenspredning starter seinere enn i fjor, på grunn av en kald januar flere steder i landet.

– Vi ser at modningen, særlig i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, har kommet så langt at pollenspredningen vil starte i løpet av svært kort tid. Det er riktignok meldt nedbør i disse områdene de kommende dagene, hvilket kan føre til at det ikke blir noen pollenspredning i luften. Regnet slår pollenkornene ned på bakken, forklarer Ramfjord.

Som normalt er det forventet at sesongen starter med pollenspredning ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge.

Du kan selv sjekke NAAFs pollenvarsel på naaf.no/pollenvarsel.

De har også en app for pollenvarsling.

Først ute: Or og hassel

Or og hassel er artene som starter spredning først.

– Pollen fra or forekommer først og fremst i Trøndelag og på Vestlandskysten, mens hasselpollen er mest aktuelt for Østlandet og Oslo-regionen. Årsaken til at vi ofte snakker om disse to sammen, er at de starter spredning nesten samtidig, og at de er botanisk nært beslektet med de samme allergene egenskapene, sier Ramfjord.

Varigheten av pollenspredningen fra or og hassel er normalt tre til fire uker.

Ifølge pollenkalenderen, følger deretter Salix i april mange steder i landet, før bjørka kommer på tampen av april eller begynnelsen av mai. Gresspollen kommer i juni, mens burot kommer i juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer