Ultraprosessert mat

- Provosert

Hans Morten Hansen står fortsatt på sitt etter torsdagens «Debatten». Han er lei av å bli fortalt hva han må.

TYDELIG BUDSKAP: Komiker og skuespiller Hans Morten Hansen blir provosert når noen sier at han må noe. Foto: Privat
TYDELIG BUDSKAP: Komiker og skuespiller Hans Morten Hansen blir provosert når noen sier at han må noe. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Torsdag stilte komiker og skuespiller Hans Morten Hansen, og matinfluenser Maja Skogstad opp i «Debatten» på NRK. Denne gangen var temaet ultraprosessert mat.

Maja Skogstad kaller seg for «Ernæringsmamma» på Instagram. For en stund tilbake delte hun et innlegg med overskriften «kose seg til kreft», der hun blant annet skriver at kampen mot det ultraprosesserte og kose-seg kulturen er verdt å ta.

HASTER: Matinfluenser Maja Skogstad skriver at det haster med en endring når det gjelder ultraprosessert mat. Skjermdump: NRK TV
HASTER: Matinfluenser Maja Skogstad skriver at det haster med en endring når det gjelder ultraprosessert mat. Skjermdump: NRK TV Vis mer

På spørsmål om hva hun mener fra programleder Fredrik Solvang, svarer Skogstad blant annet at matkulturen vår bygger opp under at vi stadig skal ha en anledning til å dytte innpå med ultraprosessert mat.

- Jeg synes det er en ganske tøff påstand å komme med, og er ikke enig i at et barn skal vokse opp med en oppfatning av at de kan få kreft av å drikke brus, sier Hansen til DinSide.

Han kalte det Maja Skogstad sa for skremselspropaganda.

- Jeg synes det var i overkant å bruke et bilde av et lite barn med tydelige spor av godteri i ansiktet sammen med den teksten. Jeg likte ikke måten det ble sagt på, utdyper Hansen.

DinSide har forsøkt å komme i kontakt med Maja Skogstad - foreløpig uten hell.

Må legges bedre til rette

Komikeren forteller at han ble invitert som mannen i gata.

- Jeg har fått veldig mange fine tilbakemeldinger på at jeg nettopp er en vanlig mann i gata i denne sammenhengen. Det er veldig mange som mener at vi må få lov til å spise det vi vil og at det er lov å kose seg, forteller han.

Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen, mener at folk må få spise det de vil, men at det bør legges mye bedre til rette for at folk får lyst til å velge sunt.

- Jeg blir litt bekymret for at den type diskusjoner skaper mer usikkerhet og utrygghet enn opplysning. Vi kan ikke vente at alle skal være ernæringseksperter, så dette handler om å legge bedre til rette for gode kostvalg, sier Gerhardsen til DinSide.

BLIR BEKYMRET: - Det er viktig at rådene som gis har tillit, er forståelige og lette for folk å følge, sier Mina Gerhardsen. Foto: Ilja C. Hendel / Nasjonalforeningen for folkehelsen
BLIR BEKYMRET: - Det er viktig at rådene som gis har tillit, er forståelige og lette for folk å følge, sier Mina Gerhardsen. Foto: Ilja C. Hendel / Nasjonalforeningen for folkehelsen Vis mer

Klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite forteller at det ikke alltid er like lett å klassifisere matvarene i riktig prosesseringsgrad, selv for kliniske ernæringsfysiologer.

- Det står ikke hvor prosessert et produkt er på pakken. Vi må se hvert produkt for seg selv, sier Fimreite til DinSide.

Livskvalitet

Ernæringsfysiologen forklarer at noe ultraprosessert mat er forbundet med kreftrisiko.

KREFTRISIKO: - Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er eksempler på mat som er assosiert med tykktarmskreft, opplyser Ragnhild Lekven Fimreite. Foto: Privat
KREFTRISIKO: - Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt er eksempler på mat som er assosiert med tykktarmskreft, opplyser Ragnhild Lekven Fimreite. Foto: Privat Vis mer

- I tillegg er det mye av den ultraprosesserte maten som inneholder mye sukker og fett, og lite næringsstoffer. Også disse er vist å kunne øke kreftrisikoen (eksempelvis søtsaker, fries, lyst brød), forklarer Fimreite.

- Men, det finnes også eksempler på det motsatte, der varer som grovt brød og yoghurt, er vist å kunne redusere risikoen for visse kreftformer, opplyser hun.

Komikeren og skuespilleren poengterer at det er fryktelig mange som gjør ting de vet ikke er bra.

- Det jeg prøvde å si i Debatten var at vi tar våre egne valg. Vi vet at tobakk og alkohol ikke er bra for oss, men vi gjør det jo likevel, sier Hansen.

Han legger også vekt på at det var mye snakk om livskvalitet.

- Det er en veldig personlig ting: det som gir glede for noen, må ikke gjøre det for andre. Mitt synspunkt er at jeg kan spise hva jeg vil når jeg vil uten å tenke på at det er ultraprosessert. Det gir meg livskvalitet og er noe jeg setter pris på, understreker komikeren.

FRYST MAT: Mat man legger i fryseren kan ofte bli liggende lenge. Men hvor lenge kan matvarene egentlig ligge i fryseren, og kan man fryse ned en vare to ganger? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks Vis mer

Har fått hets

Hansen, som snart er 60 år, sa blant annet også at han ikke ønsker å følge en timeplan - da han ikke har gjort det fram til nå.

- Å ta vare på egen helse er alltid en god idé og det er aldri for seint å begynne med det, mener Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Ragnhild Lekven Fimreite deler også samme oppfatning.

- Det er verdt å ta vare på helsen din uansett alder. For det handler ikke bare om den langvarige effekten, men også den umiddelbare. Med mer råvarebaserte matvarer vil du ikke øke den totale mengden av næringsstoffer, du vil også kjenne deg mer mett og det vil kunne påvirke både energi og overskudd, sier hun.

I tillegg til alle de fine tilbakemeldingene komikeren har fått i etterkant av deltakelsen i Debatten, avslører han at han også har fått hets.

- Det er noen som har spurt om jeg ønsker at folk skal få kreft. Og nei, jeg ønsker selvfølgelig ikke det, men jeg synes at voksne mennesker skal få lov til å velge hva som er bra og ikke selv, poengterer Hansen.

Blir provosert

Komikeren er tydelig på budskapet sitt: Han må ingenting.

- Jeg blir tidvis provosert av forskjellige ekspert som sier at du må gjøre det ene og det andre. Jeg hater å få «du må» i trynet, og blir fort lei av det, forteller Hansen.

Han er derimot veldig positiv til oppfordringer.

- Det er noe helt annet om noen oppfordrer til ting en kan gjøre bedre, enn å si at du må. Da kan du foreta en vurdering selv, sier Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer