Pommes frites

Rammes

Sommerens tørke kan føre til «potetkrise» i Europa.

POMMES FRITES: Årets poteter er mindre enn normalen. Det kan føre til kortere frites. Foto: Shutterstock/NTB
POMMES FRITES: Årets poteter er mindre enn normalen. Det kan føre til kortere frites. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Hetebølge og rekordvarme er noen av ordene som preget overskriftene i avisene i sommer, med farlig høye temperaturer i en rekke land.

Ifølge NASA har det ikke vært tørrere i sørvestlige USA på 1200 år.

MATLAGING: Å skille eggeplomma fra eggehviten ender gjerne med kliss og gris. Men da vi hørte at man faktisk kan plukke plommen rett opp med bare fingrene, måtte vi selvfølgelig teste det! Video: Linn Merete Rognø Vis mer

Dystre utsikter

Også Europa er rammet av høye temperaturer, deriblant Belgia, Frankrike, Nederland og Tyskland som står for store deler av potetproduksjonen i Europa.

Ifølge analytikere i World Potato Markets kan tørken føre til at potetproduksjonen i Europa blir lavere enn i tørkeåret 2018.

I slutten av august uttalte det tyske landbruksdepartementet at utsiktene til høstens potetavling er blitt drastisk forverret, mens i Frankrike forventes det en avling som er 20 prosent under normalen de siste 20 åra, ifølge den franske produksjonsgruppa UNPT.

Kan måtte endre størrelsen

Utfordringene i bransjen kan bety høyere priser på poteter for forbrukerne, men også pommes fritesen kan bli rammet på sin egen måte.

Årets poteter er nemlig mindre enn normalt, skriver EuracityTV, noe som kan føre til at franske bønder på nytt må forhandle om hvor lang en pommes frites skal være.

Sist gang dette var oppe til diskusjon var i 2018, og da annonserte frites-giganten McCain at de reduserte lengden med snaut 2 centimeter.

Belgiske og franske standarder sier at en potetstripe må være mellom 8 og 10 centimeter for å kunne klassifiseres som en pommes frites. Fremover kan det bli lempet på kravene og frites-elskere kan oppleve å få både tynnere og kortere pommes frites servert med burgeren.

Svaret på det kommer etter avlingen i september/oktober, og inntil videre holder både McCain og McDonald’s kortene tett til brystet.

McDonald’s i Norge sier at de ikke kan kommentere på internasjonale nyheter, og overfor The Economic Times ønsker hverken McDonald’s eller McCain å kommentere saken.

- I Burger King har vi ikke planer om å endre utseende eller størrelse på våre pommes frites. Vi har langsiktigte avtaler med vår underleverandør Findus som inkluderer kvalitetsspesifikasjoner på størrelse og leveranser. Vi kjenner til at det er leveringsutfordringer med poteter fra Europa, men fordi våre poteter er norske så vil ikke dette påvirke oss i særlig grad slik det ser ut nå, sier Norgessjef i Burger King Olav Bæverfjord til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer