Brannsikkerhet i lekeland

Rapport: Lekeland er ikke godt nok rustet mot brann

Brennbart materiale og lang evakueringstid er blant de nedslående funnene i ny undersøkelse av lek- og aktivitetssentre.

BRANNFELLE: Ny rapport avdekker at flere lekeland for barn ikke er så brannsikre som de burde. Hvordan skal foreldre få ut barna av trange apparater hvis det oppstår en nødsituasjon, for eksempel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BRANNFELLE: Ny rapport avdekker at flere lekeland for barn ikke er så brannsikre som de burde. Hvordan skal foreldre få ut barna av trange apparater hvis det oppstår en nødsituasjon, for eksempel. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er Rise Fire Research AS som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK).

Konklusjonen deres er at lekelandene ikke godt rustet mot brann.

Risehar gjennomgått brannkonsept for lekeland spredt i hele Norge, og det er ingen som skiller seg spesielt ut. De har anonymisert konseptene, så de ønsker ikke å gå ut med hvilke konkrete lekeland de har undersøkt.

Christian Sesseng i Rise sier til Dinside at de ville undersøke om brannstrategien for bygget tar hensyn til virksomheten i bygget, som i disse tilfellene lekeland og trampolinesenter.

- Og vi fant at de i veldig liten grad tar hensyn til virksomheten, understreker Sesseng.

Brennbare lekeapparater

Noen av funnene viser at innredningen i lokalene ikke er en del av det som tenkes på knyttet til hvilken brannsikkerhetsklasse bygget utformes etter.

I lokalene som brukes til lekeland og aktivitetssenter for barn, er det veldig mye som kan brenne.

- Det er massevis av lekeapparater med plast og mye annet materiale som kan brenne. Det tas ikke hensyn mengden av slikt materiale, og det finnes ingen dokumentasjon på hvordan disse materialene brenner, om de smelter og om de utvikler røyk, sier Sesseng.

Her er ett skrekkscenario som skildres i rapporten:

  • Med mindre ansatte ved aktivitetssenteret raskt åpner veggene i lekeapparatene, for eksempel ved hjelp av egnede kniver eller glidelåser, og gjør det mulig å nå barna i apparatet, kan man tenke seg en situasjon der voksne forsøker å gå inn i lekeapparatene for å få ut barna
  • De vil dermed hindre rømningen for barna som er på vei ut av apparatet.

Tas ikke hensyn til brukerne av lokalet - barna

Han påpeker at det heller ikke tas hensyn til hvem det er som fyller et lokale og hvilken risiko dette medfører, i dette tilfellet barn i et lekeland.

- Det tas ikke høyde for at det kan være flere hundre barn på slik sted, og dette er barn som tenker annerledes enn voksne ved en kritisk situasjon. De har en annen adferd, og ofte irrasjonell oppførsel, som at de kan begynne å gjemme seg, sier Sesseng.

Rise kan derfor se for seg at når alarmen går, kan voksne begynner å lete etter barna sine, og det kanskje er et røykfylt lokale. Da blir det lett kaotisk og panikk.

- Det bygges lekeland slik et annet stort lokale ville bli bygd - uten å ta hensyn til at det er fylt med barn og brennbare lekestativ, sier Sesseng.

Skrekkscenario

I rapporten til Rise står det at det tas lite hensyn til aktiviteten i aktivitetssenter, hvor barn ofte leker uten direkte tilsyn av foresatte.

Et svensk brannkonsept tegner scenarioet hvor barn leker i lekeapparater, samtidig som de foresatte er et annet sted i bygningen, eksempelvis i kafeen. Videre beskrives det hvordan voksne vil lete etter sine barn når brannalarmen går, i stedet for å evakuere bygningen.

«Det sosiale båndet mellom barn og foreldre er svært sterkt, og man må anta at dette vil få en uttalt effekt på rømningseffektiviteten, og følgelig på rømningstiden i aktivitetssenter», står det.

Varsler tilsyn

Han forteller at DSB, som er én av oppdragsgiverne, har varslet at de ønsker en kartlegging av alle slike lekesentre, og at de skal gjøre tilsyn, for å skape seg et bilde av hvordan dette er i hele landet.

Sesseng mener det bør gjøres tiltak.

- Det er ikke slik at lekeland nødvendigvis er brannfarlige, men det er for dårlig dokumentasjon på at det er brannsikkert, og da vet vi egentlig ikke hvor sikre de er, avslutter Sesseng.

- Sikkerheten i høysetet

Dinside har snakket med Terje Gustavsen som er daglig leder i Eventyrfabrikken i Norge. Evantyrfabrikken har fire lekeland i Norge, og er en del av det svenske selskapet Busfabriken, som har lekeland også i Sverige og Danmark.

Gustavsen kjenner seg ikke igjen i det som kommer fram i rapporten.

- Jeg kan ikke forstå problemet. Vi har fire Eventyrfabrikker i Norge, og alle er etter gjeldende sikkerhetsregler. Vi har full fokus på sikkerhet og setter det i høysetet. Barna er selvsagt i forsetet når det gjelder sikkerhet, og da tenker jeg på både brann og alt annet. Jeg ville ikke sluppet inn noen, om det var den minste sjanse for at noen skulle bli skadet, sier Gustavsen.

Han sier til Dinside at alle installasjoner og lekeinnretninger som de har inne i lekelandene sine, er testet. Og ifølge Gustavsen brenner de ikke:

- Vi har testet det. Og brannvesenet tatt med ulike ting, som de har branntestet. Det som vi har av plast, blir til aske, det er ikke brennbart, sier Gustavsen.

Han forteller også at de er underlagt regler for Jernbanetilsynet, og at de samarbeider med dem for å ha den sikkerheten som må til.

Han understreker også at de har sprinkleranlegg og brannvarslere overalt i lokalene. Og når det kommer til bekymringen rundt barn og evakuering, sier han følgende:

- Unger er de som det er lettest å ha med å gjøre. Unger er så flinke, de er vant med brannøvelser fra skole og barnehage. Det største problemet er foreldre som leter etter ungene sine. Om det går en brannalarm, roper våre ansatte at alle skal gå ut, og foreldre får beskjed om å lete etter barna sine på oppsamlingsplassen på utsiden; ikke inne i lokalet, sier Gustavsen.

Han forteller at de har brannøvelser og øver på evakuering. Og at de ved uanmeldte brannøvelser, hvor altså brannvesenet kommer i sivil for å se hvordan evakueringen forløper, har evakuert et ganske fullt lekeland på rett under to minutter.

Gustavsen ønsker de varslede tilsynene fra DSB velkommen:

- Det ønsker vi velkommen. Men vi har jobbet med dette hele tiden, helt siden vi startet opp Eventyrfabrikken i Norge. Det er krav både fra brannvesenet og Jernbanetilsynet på dette, uttaler han.

Daglige kontroller i Nordens største lekeland

Leos Lekeland er Nordens største og mest besøkte lekelandkjede. De har ni lekeland i Norge. Dinside har prøvd å komme i kontakt med Leos Lekeland uten hell, men på sine nettsider skriver de at de gjennomfører daglige, ukentlige, månedlige, årlige og kvartalvise sikkerhetsundersøkelser i sine lekeland.

«Hver dag går vi rundt i lekelandet for å kontrollere og dokumentere attraksjonene våre. Prosessen er nøye utformet, og hver kontroll av alle attraksjoner logges med en QR-leser. Til daglig er det alltid en brannansvarlig til stede. Vi har også en skiftleder som har ansvar for at det gås sikkerhetsrunder i lekelandet», skriver de.

Følgende kontolleres på Leos Lekeland hver dag:

  • At alle attraksjoner er trygge (dokumenteres med QR-kode)
  • At det er frie rømningsveier inne og ute
  • At nødbelysningen fungerer
  • At skilting av rømningsveier fungerer

«Personalet vårt læres opp i brannsikkerhet, og hvordan evakuering skal foregå på lekelandet. Alle lekeland har evakueringsøvelse én gang i året. Funksjonaliteten til brannalarmen testes regelmessig. Vi gjennomfører også en årlig brannopplæring, der personalet lærer seg å håndtere brannslokking og evakuering. Vi har også årlig opplæring i hjerte- og lungeredning», står det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer