Miljøgifter i treningsklær

Rapport: Treningsklær lekker store mengder miljøgifter under vask

9 av 15 treningsplagg inneholdt sølv - hvor mesteparten forsvant ut i vaskevannet. Dette utgjør et stort miljøproblem, fastslår Svenskt Vatten.

SØLV I TRENINGSKLÆR: En stor andel tilsatt sølv i treningsklær, som skal forhindre svettelukt, lekker ut med vaskevannet, slår svensk rapport fast. Foto: Berit B. Njarga
SØLV I TRENINGSKLÆR: En stor andel tilsatt sølv i treningsklær, som skal forhindre svettelukt, lekker ut med vaskevannet, slår svensk rapport fast. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk rapport fra Svenskt Vatten viser at sølv, som tilsettes i en del treningsklær for å drepe bakterier og forhindre vond lukt, vaskes ut av treningsklærne etter få vask.

9 av de 15 plaggene de undersøkte, inneholdt sølv. Og opptil 90 prosent av innholdet i et plagg forsvant ut med vaskevannet. Sølv er klassifisert som et giftstoff, og utgjør et stort miljøproblem, påpeker Svenskt Vatten.

- Unngå klær som behandles med sølv. De forårsaker store fremtidige miljøproblemer, og ettersom sølvet vaskes ut er det meningsløst å kjøpe disse klærne, sier Anders Finnson, miljøekspert hos Svenskt Vatten i en pressemelding.

Blant plaggene i undersøkelsen hvor en stor andel sølv vaskes ut var en tights fra MXDC og en t-skjorte fra Adidas.

Vaskevannet bør leveres inn som spesialavfall

Plaggene som er testet av Svenskt Vatten, er målt for innhold av sølv før og etter ti vask i maskin. For de ni plaggenes del, ble mellom 31-90 prosent av innholdet av sølv i plaggene, vasket ut etter ti vask i maskin.

Det er følgende ni plagg som inneholder sølv i Svenskt Vattens undersøkelse. Produktet hvor mest sølv ble vasket ut etter ti vask, nærmere bestemt 90 prosent, var tightsen fra MxDc.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer