Miljøgifter i treningsklær

Rapport: Treningsklær lekker store mengder miljøgifter under vask

9 av 15 treningsplagg inneholdt sølv - hvor mesteparten forsvant ut i vaskevannet. Dette utgjør et stort miljøproblem, fastslår Svenskt Vatten.

SØLV I TRENINGSKLÆR: En stor andel tilsatt sølv i treningsklær, som skal forhindre svettelukt, lekker ut med vaskevannet, slår svensk rapport fast. Foto: Berit B. Njarga
SØLV I TRENINGSKLÆR: En stor andel tilsatt sølv i treningsklær, som skal forhindre svettelukt, lekker ut med vaskevannet, slår svensk rapport fast. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk rapport fra Svenskt Vatten viser at sølv, som tilsettes i en del treningsklær for å drepe bakterier og forhindre vond lukt, vaskes ut av treningsklærne etter få vask.

9 av de 15 plaggene de undersøkte, inneholdt sølv. Og opptil 90 prosent av innholdet i et plagg forsvant ut med vaskevannet. Sølv er klassifisert som et giftstoff, og utgjør et stort miljøproblem, påpeker Svenskt Vatten.

- Unngå klær som behandles med sølv. De forårsaker store fremtidige miljøproblemer, og ettersom sølvet vaskes ut er det meningsløst å kjøpe disse klærne, sier Anders Finnson, miljøekspert hos Svenskt Vatten i en pressemelding.

Blant plaggene i undersøkelsen hvor en stor andel sølv vaskes ut var en tights fra MXDC og en t-skjorte fra Adidas.

Vaskevannet bør leveres inn som spesialavfall

Plaggene som er testet av Svenskt Vatten, er målt for innhold av sølv før og etter ti vask i maskin. For de ni plaggenes del, ble mellom 31-90 prosent av innholdet av sølv i plaggene, vasket ut etter ti vask i maskin.

MXDC-tights. Skjermdump fra Fitnessbutiken.se
MXDC-tights. Skjermdump fra Fitnessbutiken.se Vis mer

Det er følgende ni plagg som inneholder sølv i Svenskt Vattens undersøkelse. Produktet hvor mest sølv ble vasket ut etter ti vask, nærmere bestemt 90 prosent, var tightsen fra MxDc.

  • MxDc Ladies Compression High Tights
  • Dcore Cross Hotpants
  • Dcore Movment Tank
  • Sky Run Treningssokker
  • Buff Headband med solbeskyttelse
  • Buff Bandana Star Wars
  • Haglöfs sport t-skjorte
  • Adidas Techfit Base t-skjorte
  • POC knebeskyttere

I rapporten kan du se bilder av alle de undersøkte produktene.

Svenskt Vatten sier videre at sølv topper det svenske Kemikalieinspektionens liste over farlige emner i miljøet. Mye av sølvet samles på bunnen av innsjøer der det utgjør en stor fare for vannlevende organsimer.

Når såpass mye sølv vaskes ut av treningsklærne bør klærne vaskes for hånd og vaskevannet håndteres som miljøfarlig avfall.

- Vi foreslår at klær med sølv vaskes for hånd og at vaskevannet leveres til gjenvinning. Men det er selvsagt enda bedre å ikke kjøpe klær som inneholder sølv. Det er enklere, og bedre for miljøet, sier Finnson.

Bruker sølv for klimaet

Polygiene, som står bak sølvsaltbehandlingen til blant annet Adidas og flere andre produsenter av trenings- og turtøy, sier de er overrasket over testresultatene og lurer på hvordan Svenskt Vatten har kommet frem til dem.

Kristina Kruhsberg i Polygiene sier videre at når de har gjort tester ved et uavhengig laboratorium, har Polygiene-behandlingen fortsatt vært effektiv etter hundre vask - og dermed overstiger plaggets hele levetid som normalt er 20 til 25 vask for sportstøy.

Polygiene mener bruken av sølv kan gjøre nytte for klimaet, ved at den minsker den daglige klimapåvirkningen.

- Ifølge våre undersøkelser minsker klimaavtrykket allerede etter at man har brukt treningstrøyen en ekstra gang før vask. Og da er ikke mindre utslipp av mikroplast fra plagget tatt med i beregningene, sier Kruhsberg.

Hun sier at sølv fins naturlig i både vann og jord, og at det virker tvilsomt at sølv fra tekstiler skal være en av de største kildene til sølv i avløpsvannet, slik rapporten hevder.

- Ifølge våre kilder kommer det inn cirka 400 kilo sølv årlig i Sverige, hvorav cirka 100 kilo fra mennesker via mat og amalgam, som sammenlagt trolig er den største kilden. Sølv i klær spiller en liten rolle, kanskje 5 prosent, hevder Kruhsberg.

Dette sier produsentene

Thomas Tangen i MxDc, sier til Dinside at tightsen som Svenskt Vatten har undersøkt, er en 2014-2015-modell.

Han sier videre at de brukte polygiene på i alt fire av totalt 50 modeller, og at salgsvolumet utgjør totalt 2.000 - 3.000 plagg.

Ifølge Polygiene sine nettsider, bruker de en sølvsaltbehandling av tekstiler som skal forhindre veksten av illeluktende bakterier.

Tangen sier videre at de stanset bruken av denne behandlingen av sine produkter da diskusjonen kom opp et hakk.

- Vi ønsket ikke å bruke noe vi var usikre på om var miljøødeleggende som i tillegg var kostnadsdrivende og heller ikke salgsfremmende, sier Tangen.

Adidas skriver følgende i en e-post når vi spør dem om bruken av sølv i t-skjorten som er undersøkt: «For adidas er det viktig å oppfylle lovkrav og anerkjente standarder for produktorientert helse og miljøvern. Vi informerer regelmessig våre materialleverandører om nye vitenskapelige funn og utviklinger om juridiske krav, krav fra forbrukergrupper eller kritiske materialer. I tråd med kravene i EUs biocidproduktregulering bruker adidas sølv i noen av sine produkter på grunn av dets antibakterielle egenskaper.»

Bruk av sølv kan gi økt antibiotikaresistens

Et annet aspekt ved bruk av sølv i klær, som Svenskt Vatten påpeker i sin rapport, er at bruken av sølv kan gi en økt spredning av antibiotikaresistens.

Sølv er et biocid, et giftstoff som hemmer eller dreper bakterier. Ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø, er det sammenheng mellom resistens mot biocider og resistens mot antibiotika.

Allerede i 2010 påpekte Miljødirektoratet at bruk av sølv i tekstiler bør stoppes, både på grunn av miljøaspektet, og fordi utstrakt bruk av bakteriedrepende kjemikalier som sølv øker risikoen for at bakteriene blir motstandsdyktige.

– Undersøkelsen bekrefter det både Framtiden i våre hender, helsemyndighetene og miljømyndighetene har sagt lenge: Antibakterielle stoffer som sølv har ingenting å gjøre i klær eller andre forbrukerprodukter. Risikoen er for høy, både for miljøet og folkehelsa, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise til Dinside.no.

– Antibiotikaresistens er blant de største folkehelsetruslene vi står overfor. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at bakterier blir resistente. Å kutte ut helt unødvendig bruk av antibakterielle stoffer som sølv, er det minste vi kan gjøre, sier hun videre, og mener at sportstøyprodusenter som fortsatt bruker sølv, bør ta ansvar og stanse bruken.

Forsker ved Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm, sier til Dinside.no at det brukes mye bakteriehemmende og bakteriedrepende midler i både klær og andre produkter vi omgir oss med.

- Dette bidrar til antibiotikaresistens, sier Elstrøm.

Å drepe bakterier i treningsklær kan hindre svettelukt, og man gjør det på grunn av forfengelighet – men sett opp mot de mulige konsekvensene av dette, er det svært lite smart, påpeker Elstrøm.

Elstrøm anbefaler heller ikke bruk av bakteriedrepende midler i hjemmet eller på kroppen, hvor det gjerne er en misforstått bakteriefrykt i bunn.

- De aller fleste bakteriene i hjemmet er gode bakterier, som vi trenger for å overleve. De bidrar til å ta vare på helsa vår. Man forringer en viktig balanse om man prøver å fjerne disse bakteriene, sier Elstrøm.

- Har tatt omfattende grep

Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, sier til Dinside at problemstillingen med sølv i tekstiler er kjent. På generelt grunnlag uttaler han at han vet at leverandører og produsenter har tatt omfattende grep for å stoppe bruken av dette, og andre miljøgifter.

- Det har skjedd svært mye siden 2010, og jeg vet at sølv i tekstiler er erstattet med alternative løsninger som ikke er miljøskadelige, sier Hansen.

Generelt sett påpeker han at han vanskelig kan garantere at alle produkter som selges i sportsbransjen er fri for miljøgifter, men understreker samtidig at sportsbransjen er opptatt av helse og miljø, og har et eget sett etiske retningslinjer.

- Men det er et stort fokus på å sørge for at bransjen ligger i forkant av utviklingen og sørger for at miljøet blir ivaretatt på en skikkelig måte, sier Hansen.

Han avslutter med å si at sølv i tekstiler bør unngås, siden det skader miljøet og folks helse.

- Norsk Sportsbransjeforening oppfordrer produsenter om å følge retningslinjer for et bedre miljø, sier Hansen.

Avventer EU-avgjørelse

Vi har spurt Miljødirektoratet, som allerede i 2010 ga uttrykk for at de ville stoppe bruken av sølv i tekstiler, hva de syns om resultatene i den svenske undersøkelsen, og om det blir gjort nok politisk for å forby denne bruken.

Her er svaret vi har fått på e-post fra Miljødirektoratets pressevakt:

«Sølvforbindelser brukt bl.a. i tekstiler for å hindre bakterievekst og vond lukt er biocider som reguleres av den norske biocidforskriften, som implementerer EUs biocidforordning (EU) nr. 528/2012. Aktive virkestoffer i biocidprodukter godkjennes på EU-nivå etter en grundig risikovurdering. Sølvforbindelser er nå under vurdering som biocidaktivt stoff til bruk bl.a. i tekstiler. Sverige er rapportørland for vurdering av disse sølvforbindelsene i EU, og deres vurdering diskuteres i ekspertgrupper i EUs kjemikaliebyrå (ECHA) hvor også Miljødirektoratet deltar. Blant temaene er miljøkonsekvensene ved vasking av behandlede tekstiler. Betingelser for bruk av sølvforbindelsene vil være en del av godkjenningen som vil vedtas av EU-landene ved avstemming i stående komite for biocidprodukter. Eventuelle restriksjoner i de enkelte land må være i tråd med vedtaket, også i Norge for ikke å bryte våre forpliktelser i EØS-avtalen. Miljødirektoratet avventer derfor resultatene fra diskusjonene og beslutningen på EU-nivå».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer