Lørdag skulle Khalid (som ikke ønsker etternavnet sitt i avisa) en tur på Rema 1000 for å handle. Han hadde hørt at det muligens var noe muffens med merking av opprinnelse for enkelte varer, så han bestemte seg for å sjekke.
- Jeg sjekket flere pakker med avokado. Skiltet sa de kom fra Peru, men da jeg sjekket på emballasjen var noen fra Mexico, de andre fra Israel.

Raser mot feilmerking på Rema 1000: - Føler meg lurt
Han sier til DinSide at han synes dette er spesielt, uavhengig av den pågående konflikten.
- Dette er villedende reklame. Og så lurer jeg på om det er lovstridig?
Regelverket er ganske klart. Merking av opprinnelse reguleres i Matinformasjonsforskriftens paragraf tre.
Her kan vi lese at «Ferdigpakket frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter skal merkes med opplysninger om opprinnelsesland. Frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter som ikke er ferdigpakket, skal ledsages av opplysninger om opprinnelsesland.»
Det er Mattilsynet som skal føre tilsyn med at merkingen er korrekt.
Rema 1000 beklager
Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, takker for at kunden har gjort dem oppmerksom på dette.
- Vi merker alle produktene våre med opprinnelsesland på emballasjen, men i dette tilfellet har ikke plakaten i butikk vært oppdatert, dessverre, og det beklager vi.

Hun forteller at for å sikre at det er nok avokadoer i butikkene, har de for tida avokado fra Peru, Mexico og Israel.
- Plakaten på Haugenstua er nå oppdatert med alle opprinnelseslandene.
- Ekkel følelse
Khalid tror det er mange som ikke sjekker emballasjen, og dermed tror de kjøper avokado fra Peru.
- Du kjenner jo på en ekkel følelse når du føler deg lurt, uavhengig av hvor grovt du blir lurt.
Det er også ekstra betent at et av opprinnelseslandene som skjuler seg bak Peru-plakaten er Israel.
- Særlig nå, når situasjonen på Gaza er så betent som den er, så tror jeg mange ikke ønsker å være delaktig finansielt, på noe vis, sier Khalid.
Det er heller ikke første gang dette har skjedd. DinSide har tidligere fortalt om Rema 1000s poteter med NytNorge-stempel som kom fra Israel.
Egne krav til opprinnelsesmerking for varer
Når det gjelder varer fra Israel, er det tilleggskrav til opprinnelsesmerking, skriver Olga Soleng, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet i en e-post til Dinside.
- I tråd med resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og vurderinger fra Den internasjonale domstolen i Haag, er Norges holdning at «Israel» og «israelsk territorium» omfatter territoriet som var underlagt israelsk kontroll før 4. juni 1967.
- De israelskokkuperte områdene omfatter således Golan, Gaza og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Norge anser de israelske bosettingene på okkupert område som folkerettsstridige. Denne territorielle avgrensningen av staten Israel er også lagt til grunn for forståelsen av det geografiske anvendelsesområdet for EFTAs frihandelsavtale med Israel, sier Soleng.
Typiske varer fra disse landene er vin, olivenolje, frukt, grønnsaker og poteter.
En tidligere undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at mange føler seg lurt i butikken som følge av dårlig opprinnelsesmerking. Varer fra ulike land ligger side om side, og en skal i flere tilfeller se godt etter for å se hvor en vare kommer fra.