Varer fra Israel:

Raser: - Ekkel følelse

Avokadoene «fra Peru» hadde et helt annet opprinnelsessted en det som var avertert.

MISVISENDE: Denne feilen får krass kritikk fra en Rema-kunde som føler seg lurt. Video: privat. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Lørdag skulle Khalid (som ikke ønsker etternavnet sitt i avisa) en tur på Rema 1000 for å handle. Han hadde hørt at det muligens var noe muffens med merking av opprinnelse for enkelte varer, så han bestemte seg for å sjekke.

- Jeg sjekket flere pakker med avokado. Skiltet sa de kom fra Peru, men da jeg sjekket på emballasjen var noen fra Mexico, de andre fra Israel.

Han sier til DinSide at han synes dette er spesielt, uavhengig av den pågående konflikten.

- Dette er villedende reklame. Og så lurer jeg på om det er lovstridig?

Regelverket er ganske klart. Merking av opprinnelse reguleres i Matinformasjonsforskriftens paragraf tre.

Her kan vi lese at «Ferdigpakket frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter skal merkes med opplysninger om opprinnelsesland. Frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter som ikke er ferdigpakket, skal ledsages av opplysninger om opprinnelsesland.»

Det er Mattilsynet som skal føre tilsyn med at merkingen er korrekt.

Rema 1000 beklager

Line Aarnes, Kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, takker for at kunden har gjort dem oppmerksom på dette.

- Vi merker alle produktene våre med opprinnelsesland på emballasjen, men i dette tilfellet har ikke plakaten i butikk vært oppdatert, dessverre, og det beklager vi.

BEKLAGER: Rema 1000 skal nå ha rettet opp. Foto: Rema 1000
BEKLAGER: Rema 1000 skal nå ha rettet opp. Foto: Rema 1000 Vis mer

Hun forteller at for å sikre at det er nok avokadoer i butikkene, har de for tida avokado fra Peru, Mexico og Israel.

- Plakaten på Haugenstua er nå oppdatert med alle opprinnelseslandene.

- Ekkel følelse

Khalid tror det er mange som ikke sjekker emballasjen, og dermed tror de kjøper avokado fra Peru.

- Du kjenner jo på en ekkel følelse når du føler deg lurt, uavhengig av hvor grovt du blir lurt.

Det er også ekstra betent at et av opprinnelseslandene som skjuler seg bak Peru-plakaten er Israel.

- Særlig nå, når situasjonen på Gaza er så betent som den er, så tror jeg mange ikke ønsker å være delaktig finansielt, på noe vis, sier Khalid.

Det er heller ikke første gang dette har skjedd. DinSide har tidligere fortalt om Rema 1000s poteter med NytNorge-stempel som kom fra Israel.

Egne krav til opprinnelsesmerking for varer

Når det gjelder varer fra Israel, er det tilleggskrav til opprinnelsesmerking, skriver Olga Soleng, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet i en e-post til Dinside.

- I tråd med resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og vurderinger fra Den internasjonale domstolen i Haag, er Norges holdning at «Israel» og «israelsk territorium» omfatter territoriet som var underlagt israelsk kontroll før 4. juni 1967.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

- De israelskokkuperte områdene omfatter således Golan, Gaza og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Norge anser de israelske bosettingene på okkupert område som folkerettsstridige. Denne territorielle avgrensningen av staten Israel er også lagt til grunn for forståelsen av det geografiske anvendelsesområdet for EFTAs frihandelsavtale med Israel, sier Soleng.

Typiske varer fra disse landene er vin, olivenolje, frukt, grønnsaker og poteter.

En tidligere undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at mange føler seg lurt i butikken som følge av dårlig opprinnelsesmerking. Varer fra ulike land ligger side om side, og en skal i flere tilfeller se godt etter for å se hvor en vare kommer fra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer