Parmesan:

Raser etter dette: - Hårreisende!

- Det er viktig at forbrukere blir opplyst, sier norsk osteekspert om ingrediensene.

PARMESAN: Den eldgamle, tradisjonelle oppskriften på parmesan skaper engasjement. Foto: Shutterstock/NTB
PARMESAN: Den eldgamle, tradisjonelle oppskriften på parmesan skaper engasjement. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Italienske parmigiano reggiano, kalt parmesan, har lenge vært en yndet favoritt blant pastaelskende nordmenn - både i saus og som «topping».

Parmesan er også en viktig ingrediens i pesto.

Men vet du egentlig hva osten inneholder?

- Det var først i dag jeg fant ut at parmesan lages av kalvemage, og jeg gråter nesten. Jeg tror jeg må bli fullstendig vegetarianer, skrev en twitterbruker i januar i år.

Og siden har ballen rullet.

- Wow!

I kommentarfeltet renner det fortsatt inn kommentarer. Mange reagerer med avsky, mens andre påpeker at det strengt tatt er allmennkunnskap.

- Den beste osten er laget med naturlig løpe ... Hvis du ikke vet hvordan ost lages er det fordi du bruker Internett til å legge ut TikTok-er og se Netflix, skriver en bruker.

- Wow, det har jeg aldri hørt om! Melkeprodukter er skummelt som f**n, taster en annen.

- Hårreisende! Hvorfor spiser vi babyer som om vi er en eller annen dyreart, spør en annen.

- Bra forbrukere blir opplyst

Dersom du sjekker ingrediensene, vil du fort se at ordet «osteløpe» er en gjenganger.

Osteløpe er en blanding av enzymer fra løpemagen - altså den siste delen av drøvtyggernes firedelte mage. Det er i denne delen kalven produserer fordøyelsesvæsker.

Næringsmiddelkandidat Ragnhild Nordbø jobber som ostefaglig rådgiver for småskala ysterier, og driver gård med ysteri i Trøndelag.

Nordbø mener det er fint at forbrukere blir opplyst om hva ordene i ingredienslista egentlig betyr.

- Det er meningen at det skal være enkelt for forbrukere å velge et vegetarisk alternativ, men da må de vite hva som menes med de ulike ordene.

Tradisjonell metode

På spørsmål om hvordan parmesan framstilles, kan ikke Nordbø si italienernes nøyaktige framgangsmåte - men forklarer likevel at den gamle metoden innebærer bruk av kalvemage.

- De bruker enzymer som sitter i mageveggen som kalven bruker til å fordøye melka.

Tradisjonelt blir løpe framstilt ved at biter av kjese (kalvens løpemage) blir trukket ut i vann til osteløpe. Det er dette ordet som forbrukere finner i ingredienslisten.

- Mengden osteløpe varierer fra ostetype til ostetype, men én liter løpe kan som et grovt gjennomsnitt gi 400 kilo ost.

Vegetarisk alternativ

Nordbø påpeker at man argumentere med at løpemagen som blir brukt er et biprodukt av kalveslaktingen.

- Det vil kanskje gjøre det litt mer spiselig for forbrukere som ønsker å spise mest mulig vegetarisk, enn hvis det hadde vært et hovedprodukt. Det er god ressursutnyttelse at man kan bruke både kjøttet, løpemagen - og sikkert skinnet.

Næringsmiddelkandidaten forklarer at man må se etter vegetabilsk løpe dersom man vil ha et annet alternativ til osteløpe.

- Hvis det står vegetabilsk løpe så trenger det ikke nødvendigvis å være plantebasert - det kan også være mikroorganismer som lager liknende enzymer. Hovedsaken er at da er det ikke er animalsk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer