I godt over 900 år har melkebønder i Sveits og Frankrike laget en myk, nøtteaktig ost med navnet Gruyère.
Gruyère er en fast løypeost som blir laget av kumelk, og som opprinnelig kommer fra den franskspråklige delen av distriktet Gruyère i Sveits.
Nå har en amerikansk domstol avgjort at også ost produsert i USA kan hete det samme.
Det melder nyhetsbyrået Reuters.
Avviste ostemakerne
Ostekrangelen har putret og gått i det amerikanske rettssystemet helt siden 2015.
Den gang avviste patentstyret United States Patent and Trademark Office (USPTO) kravet fra to interesseorganisasjoner som representerer sveitsiske og franske melkebønder.
Ifølge BBC krevde organisasjonene, Interprofession du Gruyère og Syndicat interprofessionnel du Gruyère, at bare ost laget i regionen kan kalles for Gruyère.
De pratet til døve, amerikanske ører.
Organisasjonene anket avgjørelsen, men har nå altså fått nok et avslag.
I sin fulle rett
I 2021 avgjorde en distriktsdomstol i Virginia at amerikanske melkebønder er i sin fulle rett til å kalle osten sin for Gruyère.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger