Raser mot bananadvarsel

- Skuffet, sier Tine Mejlbo Sundfør til DinSide.

SKUFFET: Du kan ha banan i smoothien din med god samvittighet, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør - her med jordbær i sin egen hage i Asker. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKUFFET: Du kan ha banan i smoothien din med god samvittighet, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør - her med jordbær i sin egen hage i Asker. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var nok flere enn oss som satt smoothien i halsen da vi kunne se følgende på Forskning.no: - Ikke putt banan i smoothien.

I artikkelen kan vi lese følgende:

Foto: Faksimile/Forskning.no
Foto: Faksimile/Forskning.no Vis mer

«Bananen er ingen hvem som helst i smoothie-verdenen. Den bidrar med sødme og kremet konsistens, og opptrer i en stor del av oppskriftene der ute. Men nå mener altså en gruppe forskere at du bør tenke deg om to ganger før du hiver den oppi.

Grunnen er at bananen inneholder spesielt store mengder av polyfenoloksidase. Det er et enzym som kan redusere mengden av sunne plantestoffer vi tar opp fra smoothien, skriver en gruppe forskere i siste utgave av det vitenskapelige tidsskriftet Food and Function.»

Stoffet det er snakk om er flavonoider, som finnes i te, kakao, bær og noen frukt - og som er litt av bakgrunnen til at vi anbefales å spise mye frukt og grønt.

Det skjelves i lululemontightskledte bein over hele kongeriket.

Bidrar til forvirring

- Burde vi slutte med banan i smoothie? Går vinningen opp i spinningen, slik som når vi spiser spinat til biff?

På ingen måte, skal vi tro ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, forsker, forfatter og formidler.

- Denne studien er bitteliten, gjennomført på åtte personer, så den kan vi ikke trekke noen konklusjoner fra, sier Sundfør til DinSide.

- Jeg er skuffet over at ikke forskning.no påpeker at dette er en veldig liten studie. Dette bidrar til forvirring, sier Sundfør.

Ingen grunn til å bytte ut favorittsmoothien sin, med andre ord.

- Det er veldig positivt for helsa å drikke smoothie, og bananen gjør susen for sødmen. Ja, smoothie med banan er sunt!

Heier på bananen

Iselin Bogstad Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, peker også på at grunnlaget er for tynt til å konkludere med at banan ikke hører hjemme i smoothie, og viser også til at de bare har testet for flavan-3-ol.

- Både bananen og bærene vil inneholde mange gode flavanoider, vitaminer og mineraler de også, det blir derfor feil å bare vurdere av konsentrasjonen av flavan-3. Det blir derfor altfor tidlig å konkludere at bananen ikke hører hjemme i smoothien.

Snarere tvert imot.

- Det finnes andre studier som viser det motsatte, at opptaket av ulike næringsstoffer fra smoothies med banan, er riktig så bra, og at bananer kan ha mange gode helseeffekter.

BANAN: Hva bør man egentlig gjøre når man har en halv banan igjen? Det får du svaret på i denne episoden! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Sagen slår gjerne et slag for banan i smoothien, den gir både fin konsistens og smak, og er en kilde til flere nyttige næringsstoffer, som for eksempel kalium.

- Banan er også mindre syrlig enn bær, og mange kan synes det kan være godt med noe som gjør smoothien litt mildere.

Hun peker på at å spise mye frukt og grønt, og å variere inntaket, er anbefalt.

- Det er totalen som teller, det å drikke smoothie kan for mange være en fin måte å sikre at de får i seg fem om dagen. Med banan eller ikke. Det er viktig å ikke gjøre det for vanskelig for folk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer