Vegetar og vegan:

Raser mot Burger King: - Kvalmt!

Friterer vegetariansk og vegansk mat i samme olje som de friterer fisk og kylling.

RASER: Selv om maten er plantebasert er ikke vegetarburgerne på Burger King helt vegetarianske. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
RASER: Selv om maten er plantebasert er ikke vegetarburgerne på Burger King helt vegetarianske. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir stadig lettere å velge vegetarisk eller vegansk, også på de klassiske burgerkjedene. Men ikke alle stiller samme krav til hvordan maten tilberedes.

For er det nok, at burgeren eller nuggetsene er plantebasert, om de friteres i samme olje som fiskeburgere og kyllingburgere?

På ingen måte, mener en av våre lesere. Hun fikk seg en støkk da hun leste litt nærmere på Burger Kings nettsider.

- Når Burger King markedsfører plantebasert mat, høres det flott ut, men de unnlater å fortelle at den vegetariske/veganske maten som skal friteres, blir fritert i samme olje som kylling og fisk. For å få den informasjonen, må man gå inn på deres hjemmeside. Jeg fikk sjokk da jeg leste dette på Burger Kings hjemmeside, skriver en av DinSides lesere i en e-post.

Hun mener dette er en opplysning som burde kommet tydeligere fram også i restaurantene, ikke bare på nettsida.

- For meg som er vegetarianer ble det utrolig kvalmt og ekkelt! Det er virkelig å føre folk bak lyset! Tror man spiser vegetarisk, så er det badet i kyllingolje!

- Ikke mulighet

En skulle kanskje tro at vegetar- og veganmat som friteres sammen med fisk og kylling er en urban myte. Det er det ikke.

- Slik driften på våre restauranter er lagt opp i dag har vi dessverre ikke mulighet til å tilberede vegetar- og plantebaserte produkter separat. De plantebaserte burgerne våre grilles på Burger Kings signaturgrill. Produkter som friteres, som fisk, kylling og plantebaserte nuggets, friteres i den samme oljen, skriver Gudrun Kathle Lægreid, fra Publicis MS på vegne av Burger King, i en e-post til DinSide.

- Dette er den eneste tekniske muligheten vi har for å tilby plantebaserte produkter til gjestene våre. Vår erfaring er at mange setter pris på at vi tilbyr plantebaserte alternativer til tross for at vi ikke har separate produksjonslinjer.

PLANTEBASERT POPUP: De neste par ukene er Burger King i Storgata helvegetariansk og vegansk, så her friteres det ikke sammen med kylling eller fisk. Foto: Elisabeth Dalseg
PLANTEBASERT POPUP: De neste par ukene er Burger King i Storgata helvegetariansk og vegansk, så her friteres det ikke sammen med kylling eller fisk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Det kan vel ikke være så vanskelig å få en egen frityrstasjon til vegetarisk mat? skriver vår leser.

Hun er frustrert over det hun opplever som at Burger King har liten forståelse for hva vegetarianere/veganere er.

- Dersom man har tatt et aktivt valg av å være vegetarianer/veganer, uansett årsak, forventer man at maten blir håndtert med hensyn til dette.

Vår leser har vært vegetarianer over flere tiår, men Burger Kings håndtering av dette har gjort henne skeptisk til å kjøpe mat ute.

- Jeg har mistet tillit til at vegetarisk mat som tilbys i restauranter/ gatekjøkken faktisk er vegetarisk.

Lægreid presiserer at den plantebaserte pop-up restauranten i Storgata er helt kjøttfri, så her kan alle spise vegetar- og veganburgere med god samvittighet.

Separat frityr og redskap

Frityrblandingen gjelder ikke hos erkerival McDonald's. Der har de alltid hatt en separat frityrgryte til vegetarmaten, sier Kristina Johansen, kommunikasjonsansvarlig i McDonald's.

- Dette er noe som dukker opp med jevne mellomrom, det er leit, og jeg skjønner ikke helt hvor det kommer fra.

Hun forteller at i tillegg til at de har separate frityrgryter, har de også separate systemer for å filtrere oljen før de selger den videre.

- Det er heldigvis ikke så mange kunder som spør oss om dette, det kommer fra journalister.

Den svenske burgerkjeden Max Burger var den første av de store burgerkjedene med en tydelig vegetarsatsing i Norge. Vi har tatt kontakt med dem, men har ennå ikke fått svar på våre henvendelser.

Oppdatert: Max' kommunikasjonsdirektør har i etterkant av publisering sendt DinSide følgende kommentar:

- På Max friteres ikke plantebaserte eller vegetariske produkter i samme frityr som for kylling og fisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer