Raser mot kino-grep

Amerikanske kinoer med ny prismodell.

PRISTILLEGG: Amerikanske kinobesøkende må betale litt mer for å sitte i midten. Foto: Shutterstock/NTB
PRISTILLEGG: Amerikanske kinobesøkende må betale litt mer for å sitte i midten. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Hvor er det det best å sitte i kinosalen? Spør ti forskjellige folk og du får kanskje ti ulike svar, men ifølge flere eksperter Hollywood.com har snakka med, er det i midten som gjelder.

Det er kanskje årsaken til at USAs største kinokjede, AMC, har lansert en ny prisordning, hvor det vil koste mer for kremplasseringa i midten, melder AP News.

Tre prisklasser

I den nye ordningen, kalt «Sightline», finnes det tre prisklasser:

  • «Standard»: Her betaler du vanlig pris.
  • «Value»: Seter på første rad eller såkalte «ADA seats» (for dem med rullestol) vil koste litt mindre enn standardsetene.
  • «Preferred»: Dette er setene i midten av kinosalen som vil koste noe mer enn vanlig. Ifølge AP News dreier det seg om 1-2 dollar ekstra.

Prisordningen skal innføres landet over innen årsslutt, og vil gjelde alle visninger som begynner etter 16 på ettermiddagen.

Årsaken til at AMC innfører dette er svikende billettsalg som følge av coronapandemien. Som mange andre opplevde kinobransjen tøffe tider med stengte dører i lang tid.

- Vanskelig å gjøre i Norge

Kommersiell direktør i Odeon Norge, Jon Einar Sivertsen, sier til DinSide at det ikke er noe automatikk i at de skal gjøre det samme som i USA, selv om variabel pris basert på plassering er kjent fra konserter og andre arenaer.

Odeon Kino har fra før variasjon i prisene på for eksempel type sal og stol. I Oslo har de saler med egne lenestol-rader som har et tillegg i prisen.

- Vi skal ikke utelukke noe, men det kan jo fort bli litt vanskelig å kommunisere alternativene om vi på toppen av sete/saltype og film skal ha flere forskjellige priser. Derfor har vi ikke gjort noe med dette i Norge, sier Sivertsen.

- Bransjen trenger å balansere pris mot etterspørsel, så vi er sikre på å få publikum på kino, men samtidig ha en bærekraftig forretningsmodell for hele verdikjeden innen filmproduksjon så vi sikrer at det kommer filmer på kino.

Oppfordrer til boikott

Ifølge The Guardian har reaksjonene på AMCs nye variable setepriser blitt dårlig mottatt, og i sosiale medier har flere oppfordret til boikott av kinokjeden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer