Ernæringsfysiolog Tine Sundfør vil forby store sjokoladeplater, meldte TV2 på fredag. Det har satt sinnene i kok.
- Dette grenser til fanatisme, jeg blir så engasjert! tordner Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for FrP og nestleder i helse- og omsorgskomiteen.
- Får hun gjennom dette forslaget, er det bare for svenske kjøpmenn å sprette champagnen!
Han presiserer at han skjønner intensjonen og tanken, men han tror ikke at et forbud er veien å gå.

Svindyr smågodt-bot
- Blir det slutt på de store sjokoladeplatene, kan man jo bare kjøpe ti små! Eller skal det bli sånn at det blir forbudt å selge mer enn en viss mengde sjokolade om gangen, spør han retorisk.
- Jeg mener det er helt feil å forby dette. Dette er overformynderigreier, litt tante Sofie. Ekstremversjonen av tante Sofie! raser politikeren.
Handler om å beskytte
Tine Sundfør har forståelse for at utspillet hennes vekker reaksjoner, men synes det er synd at folk har hengt seg opp i overskriften, altså forbudet.
- Min overskrift ville vært: «Vil gjøre det lettere for alle folk å velge et kosthold som gir god fysisk og mental helse og god livskvalitet», sier hun til DinSide.

Ifølge Sundfør er 87 prosent av sykdommene i Norge livsstilssykdommer, og usunt kosthold er den nest største årsaken til dette. Hennes intensjon er å gjøre det lettere for folk å ta gode valg.
- Selv har jeg ikke noe behov for en slik regulering, men jeg har masse pasienter som gråter på mitt kontor, nettopp fordi de synes det er vanskelig å gjøre de valgene de burde.
- Å selge mindre porsjoner, der du kan kose deg med god samvittighet, vil være en hjelp for disse.
Hun slår også hardt ned på dem som tenker «Skal det gå ut over meg, at andre ikke klarer å begrense seg?».

- Litt kynisk
- Det går ut over deg! Det har enorme samfunnsmessige kostnader, og mye av dine skattepenger går til å håndtere dette.
- Vi snakker om eldreomsorg som et problem. Dette er en av utfordringene. Flere vil få demens, og flere vil leve mange år med sykdom.
Hvor stort skal det bli?
Sundførs forslag er ikke tatt ut av luften. Internasjonale studier viser at dersom folk unngår å velge de største størrelsene på snacks og sjokolade, sparer de mellom 279 og 527 kalorier om dagen.
- Den kaloriforskjellen vil gjøre at du vil gå ned mellom ett og to kilo i måneden, dersom du har overvekt.
Dette er basert på internasjonale studier, blant annet fra USA, der porsjonene er enda større enn vi ser her hjemme.
- Vi kommer til å komme dit om vi ikke setter begrensninger nå. Nå er popkorn-porsjonene på kino i Norge slik det var da jeg var utvekslingsstudent på 90-tallet og trodde de var gale!
Hun viser også til at også de store sjokoladeplatene øker i vekt, uten at det er lett å se, som for eksempel en Oreo-sjokoladeplate som er 320 gram, ikke 200 gram.
- Når vi øker disse porsjonsstørrelsene, så flytter vi vår tanke om hva som er normalen.
Skaper kroppspress
Hoksrud er ikke fremmed for å ta grep om egen vekt og helse, og har tidligere fortalt Dagbladet hvordan han gikk ned 22,5 kilo på to måneder, og hvordan han klarte å holde vekta, ett år etter.
- Mange i Norge er opptatt av helsa si, og bevisst i forhold til dette, og det er kjempebra. Men det er ikke sånn at man handler det andre vil at man skal handle - jeg handler det jeg har lyst på! sier han og legger til:
- Det virker som om hun tror vi er roboter. Men vi er forskjellige, vi er unike.
Han tror også at utspillet kan ha en uheldig effekt.
- Tine Sundførs utspill er med på å skape kroppspress! Alt handler om at det skal være sunt; det er sunt å trene, det er sunt å spise riktig. Men folk er forskjellige, og har forskjellig form. Ingen skal ha dårlig samvittighet om de har en annen form enn det disse menneskene mener er det rette. Alle skal ha lov til å kose seg med litt sjokolade.
- Hvem er det egentlig som skaper dette kroppspresset? sier Sundfør.
- Det er en stor utfordring at det er så mye stigma, men nettopp derfor, vil et verktøy som dette være en form for nudging, å dytte folk i riktig retning uten at man trenger å snakke så mye om det, sier Sundfør.
Hun er stor tilhenger av nudging, også hjemme.
Fjernet sukkeravgiften
Hoksrud, er heller ikke tilhenger av å styre folks handle- og spisevaner gjennom avgifter, slik Sundfør også peker på i TV2-artikkelen, og var selv med på å sørge for å fjerne sukkeravgiften.
- Det så kanskje bra ut på statistikken, men folk kan handle andre steder. Akkurat som under pandemien, da så man jo hva som skjedde med alkoholsalget på Vinmonopolet. Sukkerforbudet så kanskje bra ut på statistikken, men folk handlet andre steder.
- Det er klart at folk kan dra til Sverige. Men da sukkeravgiften ble fjernet, gikk ikke svenskehandelen ned, sier Sundfør.

Raser mot «kvinnelig» sjokolade
Hun synes at Norge som er et rikt land, kan være et foregangsland.
- Dette er ikke bare et norsk problem! Vi vet at svenskene ser til oss, og vi har mye internasjonalt samarbeid om ernæringspolitikk.
I år kommer det nye felles nordiske og baltiske ernæringsråd.
- Dette handler også om å beskytte de jeg er aller mest opptatt av å beskytte, den viktigste gruppa, den oppvoksende generasjonen: De kan ikke gå på svenskehandel i stedet for i butikken i storefri.
Hoksrud er svært skeptisk til at et forbud vil løse noe.
- Folk får tak i den sjokoladen de har lyst på likevel. Og vet du hva? Etter denne samtalen skal jeg gå ut og kjøpe meg en sjokolade.
- Det eneste hun har oppnådd nå, er at det har blitt enda mer fokus på sjokolade!