Melkemangel:

Raser: - Ødelegger merkevaren

«Norsk» yoghurt, sjokolade og iskrem kan lages med importmelk. Men Freia-eieren varsler grep, heller enn å bruke utenlandsk melkepulver.

NYT NORGE: Tine har fått dispensasjon til å beholde Nyt Norge-merket på yoghurt, selv om det kan bli tilsatt importert tørrmelkpulver. Foto: Elisabeth Dalseg
NYT NORGE: Tine har fått dispensasjon til å beholde Nyt Norge-merket på yoghurt, selv om det kan bli tilsatt importert tørrmelkpulver. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka varslet Tine melkemangel, og Landbruksdepartementet kuttet toll og økte kvotene for å møte etterspørselen.

Flytende produkter og ost har høyest prioritet når det er melkemangel, mens melkepulver er lavere prioritert. Dette kan derfor gå ut over populære produkter som melkesjokolade og iskrem, melder E24.no.

De som bruker mest melkepulver er sjokolade-, iskrem- og barnematprodusenter.

Nyt Norge med utenlandsk melk

Selv om Tine nå må importere melkepulver, og produkter lages med utenlandske råvarer, trenger de ikke fortelle forbrukerne om det. Meierigiganten fått innvilget en søknad om bruk av Nyt Norge-merket på yoghurt hvor opptil 2,5 prosent av innholdet er importert skummetmelkpulver.

Det har fått melkebonde Margrethe Moe til å se rødt, og hun har delt sin frustrasjon i et Facebookinnlegg som i skrivende stund er delt nesten 4000 ganger.

ØDELEGGER MERKEVAREN: Melkebonde Margrethe Moe er skuffet over at Tine bruker Nyt Norge-merket på yoghurt med importmelk. Foto: Privat
ØDELEGGER MERKEVAREN: Melkebonde Margrethe Moe er skuffet over at Tine bruker Nyt Norge-merket på yoghurt med importmelk. Foto: Privat Vis mer

- En ting er at de importerer. En annen ting er at de har tenkt å bruke denne tørrmelka i norsk yoghurt, merket med Tine, merket med Nyt Norge. Det er det jeg blir mest frustrert og skuffet over, sier Margrethe Moe til DinSide.

- Jeg mener at de ødelegger merkevaren vår. Tine-merkevaren som står så veldig sterkt, hos både produsent og forbruker. De ødelegger ryktet vårt!

Hun mener dette kunne blitt løst mye mer smidig.

- Det de kunne gjort, er å sette et klistremerke over Nyt Norge-merket, der de informerer om at dette produktet inneholder små mengder importert tørrmelk. Tine er jo også et lite stykke Norge med beitende kyr, lav antibiotikabruk, høy bærekraft … og det skal ikke så mye til å berge dette ryktet.

KJØLESKAPET, ELLER?: Her får du svaret på om du bør oppbevare sjokoladen i kjøleskapet, eller i romtemperatur. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Ikke bare å bytte ut

Johnny Ødegård, leder for norsk melkeråvare i Tine, skulle gjerne ha unngått denne situasjonen.

- Det er ikke en ønskelig situasjon, men jeg må understreke at alt det vesentlige av Tine-produktene fortsatt er norske råvarer. Ingrediensen tørrmelk, som tilsettes i noen produkter, som yoghurt, maks tre prosent, for å få rett konsistens, kan være importert.

- Vi ønsker selvsagt å ha utelukkende norske råvarer, men samtidig vil vi for all del unngå at forbruker rammes av ubalanse på tilbudssiden.

Emballasjen har lang levetid, og det er ikke bare å bytte ut på alle maskiner. Det er heller ikke bare-bare å legge på et klistremerke, slik Synnøve i sin tid måtte gjøre med Kongsgård-osten.

- Nå kjenner jeg ikke til all formalitet bak dette, men det ville være en ekstremt arbeidskrevende øvelse, om i det hele tatt teknisk gjennomførbart, sier Ødegård.

- Vi har søkt om dispensasjon fordi vi tror at vi trenger den fleksibiliteten for å kunne tilby kundene nok yoghurt og for å unngå svinn.

Prisen skal kundene ikke trenge å bekymre seg for, ifølge Ødegård.

- Både pris og smak skal være veldig likt, så forbrukerne burde ikke rammes verken av pris eller smak på at det nå går inn bitte litt pulver på noen av produktene våre, avslutter Ødegård.

Et lite stykke Norge

Mondelez er en av produsentene som benytter seg av melkepulver i produksjon av Freia melkesjokolade, og ifølge Erik Lødding, corporate and government affairs er det ikke aktuelt å bruke importmelkepulver i deres melkesjokolade, dersom det er det eneste alternativet.

- Dersom dette blir tilfellet, kommer vi til å redusere produksjonen vår i stedet for å importere melkepulver fra utlandet. Det vil derfor ikke bli behov for å merke produktene, ettersom vi kommer til å bare benytte norsk melkepulver i melkesjokoladen, sier Lødding til DinSide.

«ET LITE STYKKE NORGE»: Freia ønsker ikke å ha utenlandsk melkepulver i sin sjokolade. Foto: Javad Parsa / NTB
«ET LITE STYKKE NORGE»: Freia ønsker ikke å ha utenlandsk melkepulver i sin sjokolade. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

- Det er dessverre for tidlig å si noe om eventuelt omfang. Vi er nå i tett dialog med våre leverandører for å kartlegge situasjonen.

Ifølge Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør for Orkla Confectionery & Snacks Norge har de alltid brukt norsk melkepulver i Nidar-sjokoladene våre så dette er en ny situasjon for oss. De må importere i en kort periode.

- Vi får tak i det vi trenger for å produsere sjokolade på Nidarfabrikken i Trondheim. Fra flere godkjente leverandører og med den kvaliteten vi trenger, sier hun til DinSide.

- Godteriutviklerne våre er i gang med testing og sørge for at sjokoladen har den samme gode smaken og kvaliteten.

Merkingen blir ikke endret.