Snus

Reagerer på denne

«Snusfluenser» Johannes Uthaug (24) ønsker det nye tilskuddet velkommen.

ØKER: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 at avgiftene på tobakk og alkohol skal øke. Dette sier forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand. Reporter: Anabelle Bruun Vis mer
Publisert

Det er godt kjent at snus er helseskadelig, men likevel oppga 15 prosent av befolkningen at de snuste daglig i 2022, viste tall fra Statistisk sentralbyrå.

Stadig vekk dukker det også opp nye varianter av det avhengighetsskapende nikotinproduktet.

Tidligere denne uka skrev DinSide om snus-nyheten Nakd Pods Mint Strong som blir den første helhvite snusen uten pose. Produktet inneholder ikke mikroplast som vanlig snus, og formålet er å unngå at det spres i naturen.

DinSide har kontaktet influenser Johannes Uthaug, kjent som «Snusleppa» på TikTok, for å høre om han tror snusere kommer til å ta i mot nykommeren med åpen leppe.

HVOR ER POSEN? Den helhvite snusen Nakd Pods kommer uten pose. Foto: Den Norske Snusfabrikken
HVOR ER POSEN? Den helhvite snusen Nakd Pods kommer uten pose. Foto: Den Norske Snusfabrikken Vis mer

- Kan bli populær

Snus-influenseren forteller fort at han ser et potensial i den nye snusvarianten.

- Ja, hundre prosent. Jeg står klar med en gang den kommer og skal være den første som kjøper den på butikken. Da den helhvite snusen kom var den nesten umulig å få tak i, utsolgt overalt og en kjempestor snakkis. Jeg tror hvis folk får ferten av denne og segmentet holder seg riktig, vil denne bli kjempepopulær. Jeg tror folk vil være interessert i å prøve.

- Hva tenkte du når du så snusen for første gang?

- At den ser veldig interessant ut. Jeg vet ikke om den ser veldig appellerende ut, men jeg er i hvert fall veldig fascinert og nysgjerrig. Jeg vil ikke si den ser uappetittlig ut, men den ser veldig annerledes ut og har vekket interessen min. Jeg er veldig spent, svarer Uthaug.

I AKSJON: Johannes Uthaug fra da han deltok på Dagbladets test av tobakksfri snus. Foto: Shad Madian / Dagbladet
I AKSJON: Johannes Uthaug fra da han deltok på Dagbladets test av tobakksfri snus. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

«Snusleppa» forklarer videre hva han ser etter når en ny snustype testes.

- Jo yngre man er, jo sterkere skal det være. For min egen del vektlegges smak og at den skal være behagelig, mens mange søker etter et kick og at den svir godt i leppa.

- Vil revolusjonere snusmarkedet

Øyvind Simonsen, daglig leder og gründer av Den Norske Snusfabrikken, beskriver nykommeren på følgende måte:

- Vi har utviklet en posefri snus som er tilsatt naturlig bindemiddel som gjør at selve posen blir helt overflødig. Nakd Pods Mint Strong tror vi kommer til å revolusjonere snusmarkedet. Vi har måttet tenke helt nytt for hvordan produktet framstilles og vi har utviklet en helt egen produksjonsmetode, fortalte han tidligere denne uka.

Snusinfo.no har tidligere skrevet at svært mange av snusposene som brukes i Norge havner i naturen.

- Selv om vi oppfordrer alle til korrekt kildesortering av snus, innser vi at vi er en del av utfordringen. Derfor ønsker vi også å være en del av løsningen. Nakd ligger godt i munnen og har like god kvalitet og smak som vanlig hvit snus, så bonusen er at produktet brytes ned og løses opp på bakken i løpet av få dager, sa Simonsen.

«Snusleppa» er positiv til at posen fjernes.

- Alle monner drar, og det er en vinn-vinn-situasjon om de har laget noe som er bedre for miljøet. Hvis denne slår an, er det helt supert, forteller han.

EU mener også at et forbud mot sigarettfiltre laget av plast vil bekjempe forurensing og gjøre at færre personer røyker.

Dette er «verstingen»

Tall fra Statistisk sentralbyrå viste at 15 prosent av befolkningen snuste daglig i 2022. Tidligere i november fikk Dagbladet Nils Erlimo, kommunikasjonsdirektør for snusprodusenten Swedish Match, til å rangere snustypene fra mest til minst helseskadelig (1-3).

1. Løssnus

2. Porsjonssnus

3. Helhvit snus

Seniorforsker på avdeling for rusmidler og tobakk ved FHI, Karl Erik Lund, stilte seg også bak Erlimos rangering. Les de ulike begrunnelsene her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer