Reagerer på dette: - Drøyt

Nuggetspakka ble solgt med 70 prosent avslag flere dager etter siste forbruksdag.

NEDPRISET: Mannen reagerte da han så dette i datohylla på butikken. Foto: Reddit-bruker
NEDPRISET: Mannen reagerte da han så dette i datohylla på butikken. Foto: Reddit-bruker Vis mer
Publisert

På lik linje med mye annet, øker matvareprisene i dagligvarebutikkene med jevne mellomrom.

Flere ser seg derfor nødt til å sjekke hva som er i datohyllene før de avgjør hva som skal i handlekurven.

Men hvor går grensa for hva som er greit å legge i datohylla?

- Ikke første gang

Diskusjonen har blitt tatt opp flere ganger på det norske Reddit-forumet.

Sist gang var onsdag 25. oktober etter at en bruker la ut et bilde av en pakke med nuggets fra Rema 1000 med spørsmål om matbutikker har lov til å selge varer som er gått ut på dato for flere dager siden.

Vedkommende påstår at han var på butikken en halvtime før han la ut innlegget, som i praksis vil si fire dager etter produktets siste forbruksdag - som var 21. oktober.

«Dette er ikke første gang det har skjedd, men 4 dager over siste forbruksdag, også er den nedpriset med 70 prosent (som viser at de aktivt visste om det) ... blir litt drøyt», heter det i innlegget som i skrivende stund har over 130 kommentarer.

«Det der er for drøyt. Og om de ikke visste om det, så har det gått 4 dager uten at noen har gått over billig-disken, det er for lenge», skriver en.

En annen Reddit-bruker forteller at han konsekvent har begynt å sjekke datoene når han handler, spesielt på Rema 1000.

«Ser MYE som har gått ut på dato i hyllene der (siste forbruksdag). Sa også selv ifra om rå scampi som hadde gått ut på dato for to dager siden som lå i hylla. Den lå der fortsatt når jeg var tilbake to dager seinere», skriver vedkommende.

Ulovlig

En i kommentarfeltet hevder dette er ulovlig, og skriver at det er lov å selge matvarer som er merket med «best før» etter dato, men ikke varer merket med «siste forbruksdag».

DinSide har vært i kontakt med Mattilsynet - som bekrefter påstanden.

- Butikken kan ikke selge varen etter siste forbruksdag. Dersom det er en best før dato kan varen selges etter denne datoen, skriver seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet, Catherine Signe Svindland, i en e-post til DinSide.

Hun forteller at varer merket med siste forbruksdag ikke skal selges etter denne datoen.

- Da har produsenter vurdert at varen kan være helsefarlig. Det kan være mikroorganismer i produkter etter siste forbruksdag som kan gjøre deg syk, opplyser Svidland.

- Skal ikke skje

Kvalitetssjefen i Rema 1000 forteller at de ofte selger matvarer som nærmer seg «best før» og «siste forbruksdag» til redusert pris.

- Dette gjør vi for å redusere matsvinn og disse varene skal være tydelig merket, skriver Lydia Lineikro i en e-post til DinSide.

Hun forstår at kunden blir oppgitt over dette, og beklager vedkommendes uheldige opplevelse.

- Her har det tydelig skjedd en glipp fra vår side og dette skal ikke skje. Vi burde ha fjernet produktene som hadde gått ut på dato fra hylla. Årvåkne kunder som opplever dette kan ta kontakt direkte med butikken, eller kontakte kundeservice, forklarer Lineikro.

- Det blir vi veldig takknemlige for, understreker hun.

Også Mattilsynet oppfordrer kunder som opplever slikt om å gjøre butikken oppmerksom på feilen.

- Eventuelt kan kunden kontakte sitt lokale Mattilsyn dersom dette ikke fører fram, råder Svidland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer