Reagerer på testmetode: - Skuffet

Håland Kjøtt fikk terningkast 2 i Stavanger Aftenblads pinnekjøtt-test. Nå er kjøtthandleren bekymret for at salget synker.

UENIG I VURDERINGEN: Kjøtthandler Idar Håland mener at det må legges premisser til grunn, samt tas utgangspunkt i produsentenes framgangsmåte i en pinnekjøtt-test. Foto: Privat
UENIG I VURDERINGEN: Kjøtthandler Idar Håland mener at det må legges premisser til grunn, samt tas utgangspunkt i produsentenes framgangsmåte i en pinnekjøtt-test. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi tåler terningkast, men premisset må være rett, sier Idar Håland til DinSide.

Han er kjøtthandler i Håland Kjøtt og refererer til Stavanger Aftenblad sin pinnekjøtt-test, der pinnekjøttet hans fikk terningkast 2, og ble beskrevet som smakløst.

Håland innrømmer at han først ble overrasket og skuffet over den lave vurderingen, men mener at premisset for testen var langt fra ideelt.

Han påpeker at vanningen av pinnekjøttet ble utført i 24 timer - dobbelt så lenge som anbefalingen deres på 10-12 timer.

- Først ble jeg skuffet, men så så jeg hvordan testen var gjennomført, og da falt brikkene litt på plass og jeg fikk puste litt mer, sa han til Nettavisen, som omtalte saken først.

Har tydelige instruksjoner

Ifølge kjøtthandleren fører overvanning til tap av smak og tekstur. Han mener at slike tester må ta hensyn til produsentenes metoder.

- Pinnekjøtt produseres forskjellig og krever ulik behandling. Vi har tydelige instruksjoner for vanning, både ved disken og gjennom muntlig dialog med kundene. Denne testen ble snever, for vanning er avgjørende for resultatet, utdyper Håland.

PINNEKJØTT: Visste du at det finnes et triks for å få vannet ut pinnekjøttet raskere? Trikset bør ifølge Matprat kun brukes som en nødløsning når du har glemt å vanne ut pinnekjøttet. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Han påpeker at Aftenbladet tidligere har gitt ham en solid terningkast 6 i 2015, da pinnekjøttet ble vannet i 15 timer - som er mye nærmere deres anbefalte 12 timer.

- Jeg tror de rett og slett har vært uheldige med denne testen, sier kjøtthandleren.

Kokkens vurdering

Redaktør for kultur og feature i Stavanger Aftenblad, Pernille F. Pettersen, forteller at de har forståelse for at Håland Kjøtt reagerer på at pinnekjøttet ikke ble vannet ut slik de anbefaler.

- Vi har hatt god dialog med innehaver Idar Håland etter testen ble publisert, og setter pris på konstruktive tilbakemeldinger fra ham, sier Pettersen til DinSide.

TRYGGE PÅ TESTEN: - Juryens medlemmer testet og ga sine poeng til alt kjøttet før de fikk vite hva de hadde spist, sier Pettersen. Foto: Stavanger Aftenblad
TRYGGE PÅ TESTEN: - Juryens medlemmer testet og ga sine poeng til alt kjøttet før de fikk vite hva de hadde spist, sier Pettersen. Foto: Stavanger Aftenblad Vis mer

Hun viser også til artikkelen som ble publisert i Aftenbladet i etterkant av testen.

- Pinnekjøttet fra Håland kjøtt kom i en papirpose uten instrukser, og vi mottok heller ingen instrukser om utvanning ved kjøp. Hvis vi hadde visst at pinnekjøttet skulle vannes ut i bare 12 timer, ville vi gjort det, forklarer redaktøren.

De er likevel trygge på at testen ble utført på en god måte. Pettersen understreker også at juryen består av fagpersoner med god erfaring, som har gjort en grundig vurdering.

- Kjøttet ble vannet ut i 24 timer, da dette som regel gir best resultat, og er basert på en vurdering fra kokken. Det er tatt hensyn til at noe av pinnekjøttet har kortere eller lengre anbefalt utvanningstid i juryens vurdering. Det er heller ikke bare lengde på utvanning som er utslagsgivende i testen, utdyper Pettersen.

Redaktør Pettersen i Aftenbladet påpeker at pinnekjøttet fra Håland ble vannet ut 24 timer også forrige gang de testet deres pinnekjøtt, ikke de 15 timene Håland hevder, men gir ham rett i at de den gang fikk en sekser på terningen.

PINNEKJØTT: Dagbladets Christopher Sjuve gir deg en enkel guide til hvordan du får det perfekte pinnekjøttet. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- En fattig trøst

På spørsmål om det var en trøst, at ordet «smaksløst» ble brukt selv om kjøttet ble vannet ut mer enn anbefalt, svarer han:

- Da falt brikkene på plass. Til og med jeg hadde gitt vårt eget pinnekjøtt terningkast 2 hvis det hadde blitt vannet så lenge, for da blir det smakløst og ikke slik det skal være. Skaden var skjedd uansett, men det ga en forklaring for stoltheten vår. Det var en fattig trøst, forteller Håland.

Kjøtthandleren forteller om en gjest som ringte han morgen etter testen ble publisert. Hun hadde reist helt fra Stavanger til Jæren og kjøpte åtte kilo pinnekjøtt.

- Hun leste testen torsdag og lurte på hvordan hun skulle tørre å servere pinnekjøttet i et middagsselskap lørdag. Jeg forklarte hvordan dette henger sammen med vanning, noe hun skjønte og valgte å stole på, sier han.

Vedkommende ringte kjøtthandleren opp igjen søndag morgen og ga, ifølge han, veldig gode tilbakemeldinger.

Fått flere avbestillinger

Når det gjelder bekymringen for potensielle konsekvenser av testen, avslører Håland at det allerede har vært noen avbestillinger på pinnekjøtt i år.

Han er bekymret for at folk kan velge bort pinnekjøttet hans basert på testen alene, uten å lese eventuelle etterfølgende forklaringer.

- Det er klart at vi er bekymret for at salget synker. Vi har hvert fall ingen økning så langt i år. Men vi tror ikke dette går skikkelig dårlig, sier kjøtthandleren.

- På samme tid kan det selvsagt påvirke noen gjester til å ta andre valg, legger han til.