Ribbe

Reagerer: - Villedende

Kokk Eirik Lillebø er skeptisk til enkelte tynnribbe-produkter.- Folk vil bli skuffet om de lager det i jula.

KLAR BESKJED: Kokk Eirik Lillebø er kritisk til noen av ribbe-produktene som billigkjedene selger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR BESKJED: Kokk Eirik Lillebø er kritisk til noen av ribbe-produktene som billigkjedene selger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula nærmer seg med stormskritt og det er mange som har ribbe på menyen. Eirik Lillebø har over 25 år erfaring som kokk og er medeier i restaurantene Code og Vaaghals.

Nå er han skeptisk til tynnribba som selges hos billigkjedene.

- Tynnribbe er det du bruker i jula, men dette er buklist. Det er et tynnere stykke uten bein, som ikke er bra å bruke, forteller kokken til DinSide.

Nettavisen omtalte saken først.

Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et genialt triks for å svoren ekstra sprø. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Knusk tørt

Lillebø mener det bare er tynnribbe som kan brukes.

- Buklist, familieribbe eller fileribbe har ikke nok fett marmorert i seg og resultatet blir veldig tørt. Tynnribba man bør bruke har bein og kjøttet er marmorert. Beinene isolerer litt mot varmen, slik at det tar litt lengre tid og svoren rekker å bli sprø, forklarer han.

Stordabuen mener det er viktig å bruke hele dyret, men at man ikke kan kalle buklist for tynnribbe.

- Jeg skjønner produsentene vil selge hele dyret, men det blir villedende å kalle det for tynnribbe. Buklist er ikke et bra produkt å bruke som ribbe, mener Lillebø.

Han fortsetter:

- La oss kalle en spade for en spade. Ikke finn på navn som familieribbe, som bare er tull og resultatet blir knusk tørt. Det er ikke ordentlig ribbe og folk vil bli skuffet om de lager det i jula.

Produsentene har uttalt at man fint kan tilberede det?

- De har også uttalt at de får lite klager, men folk vet ikke hva de går glipp av når de får noe annet enn tynnribbe. Jeg vil støtte meg på kompetansen min og kokkene som har en objektiv mening.

RIBBE: Dagbladet-kokk Christopher Sjuve med enkel guide til hvordan du får svoren sprø på juleribba. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Må følge opp

DinSide har vært i kontakt med Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, som forklarer at noen av produktene kan inneholde et snev av buklist.

- Det skal ikke være rene stykker med buklist i disse produktene, og vi mener derfor merkingen er riktig. Avtalen med leverandør er at det skal være noe bein på alle stykkene, så en pakke uten bein er ikke etter de krav vi har satt til produktet, og noe vi vil følge opp med produsenten, skriver han og fortsetter:

- Ribbene i Xtra-serien er vårt billigste alternativ, men skal fortsatt holde god kvalitet. Med tynnere stykke kjøtt blir det naturlig nok ikke så mange lag kjøtt/fett, og ikke fullt så saftig. Men det er fullt mulig å tilberede disse til ribbemåltid, og på tester vi har gjort er svoren blitt sprø og fin med normale tilberedningsmetoder.

Kine Søyland er kommunikasjonssjef i Norgesgruppen som eier Kiwi-kjeden og First Price-merket. Hun forklarer at tynnribbe skal inneholde ribbein og det er årsaken til at produktet kalles tynnribbe.

- Vi er opptatt av å bruke korrekt navn på korrekt stykningsdel. Imidlertid blir det nesten umulig å unngå noe buklist når man skjærer tynnribbe. Vi er opptatt å bruke hele dyret. Dermed vil noen ribbebiter ha mer eller mindre bein, slik at dyret bli brukt på en forsvarlig måte. First Price tynnribbe fikk for øvrig en delt tredjeplass i Nettavisen, så det kan jo tyde på at ikke alle har samme oppfatning.

DinSide har ikke fått tak i Nordfjord Kjøtt AS som leverer kjøttet til Rema 1000, men til Nettavisen kommer produsenten med følgende kommentar:

- Ekstra store svinesider deles i tre, og da vil den bakerste delen inneholde lite, eller ingen ben. Disse stykkene selges som Prima tynnribbe, og er en billigere variant av ordinær tynnribbe fryst, sier Randi Støyva, kvalitetssjef hos Nordfjord Kjøtt AS, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer