Reagerte på dette

- Dette er å anse som brudd på reklameforbudet, lyder beskjeden fra kommunen.

IKKE OVERHOLDT: Kontrollørene fra Lillestrøm kommune mente at reklameforbudet ikke var overholdt. Foto: Lillestrøm kommune
IKKE OVERHOLDT: Kontrollørene fra Lillestrøm kommune mente at reklameforbudet ikke var overholdt. Foto: Lillestrøm kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar fikk Coop Extra Skjettentoppen besøk av kontrollørene fra Lillestrøm kommune. På kontrollen ble det oppdaget et avvik, som følge av at ordet «snus» er skrevet på snusskapets dører.

«Reklameforbudet er ikke overholdt. Tobakksskadeloven sier at alle former for reklame for tobakksvarer er forbudt,» heter det i kommunens rapport.

«Skapene som inneholder tobakksvarer er tydelig merket med ordet «snus». Dette er å anse som brudd på reklameforbudet. »

MittLillestrøm omtalte saken først.

Må fjernes

DinSide har vært i kontakt med Tone Wiker, konsulent i avdeling for helse og mestring i Lillestrøm kommune, som forklarer at det ifølge lovverket er det forbudt å merke skap med «snus».

- Det er forbudt å ha synlig oppstilling av tobakksvarer, tobakksutstyr (for eksempel sigarettpapir mv.), tobakkssurrogater og tobakksimitasjoner på utsalgssteder. Tilsvarende gjelder for automatkort som gir kunden adgang til å hente ut tobakksvarer m.m. fra automat.

FORSØPLING: Seks ulike renseanlegg har blitt sjekket for forsøpling, de fant blant annet tamponger, snus og fiberkluter. Noe av grunnen til dette er at man bruker toalettet som avfallsbøtte. Foto: Mepex / NTB Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Utsalgssteder må derfor oppbevare tobakksvarer m.m. slik at de ikke er synlige for kunden. Dørene til slike skap skal ikke merkes med «Tobakk» eller «Snus» og dørene skal til enhver tid holdes lukket mellom hvert kjøp/salg.

Videre i rapporten står det at butikken må sørge for at all merking fjernes innen 10 mars.

- Ikke fornøyde

Tonje Opdal Vangsnes, kommunikasjons- og organisasjonssjef i Coop Øst SA, kommer med følgende kommentar til MittLillestrøm.

- Vi er selvfølgelig ikke fornøyde med at det ble funnet avvik, og dette er noe vi ser svært alvorlig på.

På spørsmål fra avisa på om det er vanskelig å tolke hva som er definert som reklame i regelverket, svarer Coop følgende:

- Nei, det vil vi ikke si, men her har det skjedd en glipp i rutinene våre. Årsaken til det er at dette er en løsning som ikke har blitt brukt i de seineste åra, da vi i hovedsak har hatt automater, sier hun.

Hun legger til at etter kontrollen er det som kan oppfattes som reklame blitt dekket til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer