Redd for skred? Sjekk snøskredvarselet før du drar

Stor skredfare i deler av landet.

SKREDFARE? Spesielt på Vestlandet er det stor skredfare i disse dager. Sjekk derfor skredvarselet før du drar til fjells. Foto: BILDHUSET/NTB SCANPIX
SKREDFARE? Spesielt på Vestlandet er det stor skredfare i disse dager. Sjekk derfor skredvarselet før du drar til fjells. Foto: BILDHUSET/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det er smart å sjekke værvarselet før man legger ut på fjelltur, er en selvfølge. Og nylig kom det også helt nye fjellvettregler som det lønner seg å ta en titt på.

Men det er ett til varsel du bør sjekke ut før du stikker avgårde - ikke minst i visse områder av landet.

LES OGSÅ: Slik blir nye yr.no

Hvordan sjekke snøskredfaren?

BETYDELIG FARE: Flere steder i landet er varselet 3, som indikerer en betydelig snøskredfare.
BETYDELIG FARE: Flere steder i landet er varselet 3, som indikerer en betydelig snøskredfare. Vis mer


Snøskred er noe de færreste øsnker å oppleve, og i vinter har vi blant annet sett eksempel på et alvorlig snøskred på Svalbard.

Er du usikker på om det er skredfare der du planlegger å dra til fjells, kan du sjekke varselet for det aktuelle området på varsom.no.

Dette er en tjeneste levert av NVE, i samarbeid med Meteorologisk institutt, Statens vegvesenet og Jernbaneverket.

Her får du en indikasjon på hvor stor snøskredfaren er ved hjelp av tall fra 1 til 5.

Fra 3 og oppover er snøskredfaren betydelig, og sannsynligheten for snøskred av relevant størrelse forekommer, ifølge nettstedet.

Stor snøskredfare på Vestlandet

Og snøskredfaren er stor i flere deler av landet, viser varsler på Varsom.no. Det er spesielt Vestlandet som er utsatt, hvor flere områder er merket med faregrad 3.

- Vi anbefaler folk å holde seg oppdatert og følge med på varsom.no hver dag, uttalte vaktleder i Snøskredvarslingen hos NVE Odd-Arne Mikkelsen, i forkant av vinterferien.

Han sier videre at forholdene kan endre seg raskt, og at de stadig får inn ny informasjon om snødekket i hele landet.

- Rådet vårt er som alltid å sette seg godt inn i skredproblemene og følge ferdselsrådene som er knyttet til dem. Blir det komplisert å forstå, er det tryggeste man kan gjøre å holde seg unna skredterreng, det vil si terreng som er slakere enn 30 grader, sier Mikkelsen på Varsom.nos nettsider.

LES OGSÅ: Derfor kan det være smart å kjøpe brukte ski

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer