– Reflekser uten CE-merke kan være farlige

Sjekk at refleksen er CE-merket før du kjøper.

Her kan du se begge refleksene i dagslys og i mørke. Det er én viktig ting som skiller disse to: Skilpadde-refleksen mangler CE-merking. Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS
Her kan du se begge refleksene i dagslys og i mørke. Det er én viktig ting som skiller disse to: Skilpadde-refleksen mangler CE-merking. Foto: Stig A. Schibbye, Reflexconsult AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge og EU er det krav til at reflekser skal være CE-merket. Dette skal sikre forbrukeren at produktet har en såkalt minimumsrefleksjon.

Ifølge Stig A. Schibbye hos Reflexconsult AS, som har vært Norges representant i standardiseringsorganisasjonen CEN for å utarbeide refleks-standardene, kan produkter uten merking være vanlig plast som ser ut som refleks.

Det kan være farligere å gå med en refleks som ikke virker, enn å gå helt uten refleks, fordi du føler deg tryggere og har en annen adferd dersom du tror at du blir sett, enn du er dersom du vet at du ikke blir sett.

Eneste kontrollpunkt

Selv om du ikke kan være garantert at CE-merkingen faktisk er ekte, bør du likevel se etter dette merket når du kjøper ny refleks.

– Selvfølgelig jukses det også i denne bransjen, men å se etter CE-merket er forbrukerens eneste måte å sjekke om produsenten har godkjent refleks. CE-merket skal stå i plagget eller på produktet, eller på salgsforpakningen, sier Schibbye.

Dersom du har reflekser hjemme, eller du er i tvil om refleksene dine virker etter intensjonen, kan du enkelt sjekke dette selv ved hjelp av lommelykttesten:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer