Test av reflekser

Refleksspray gir nesten null effekt

De tradisjonelle refleksproduktene gjør det bra, mens nykommerne ikke lyser like klart i høstmørket.

SER DU SYKKELEN?: 50 meter foran deg står det en sykkel dekket av refleksspray, men det er umulig å se med nærlys på. Foto: NAF.
SER DU SYKKELEN?: 50 meter foran deg står det en sykkel dekket av refleksspray, men det er umulig å se med nærlys på. Foto: NAF. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagene blir stadig kortere. Mørket varer lenge om morgenen, og kommer fort om kvelden.

IKKE BRA NOK: Sykkelrammen fikk et lag med refleksspray, men det hjalp lite. Foto: NAF.
IKKE BRA NOK: Sykkelrammen fikk et lag med refleksspray, men det hjalp lite. Foto: NAF. Vis mer

Da er det på tide å grave fram refleksene fra skuffer og skap, eller ta seg en tur i butikken for å kjøpe nye. Men hvilke reflekser skal du velge?

NAF har rettet søkelyset, eller snarere, billyktene mot seks refleksvester, ulike småreflekser, strikkeprodukter av refleksgarn, refleksparaply og refleksspray.

Refleksproduktene i testen koster fra 15 til 800 kroner, og flesteparten selges i vanlige kjedebutikker. NAF har selv vært rundt omkring i Oslo og kjøpt produktene.

Du kan lese mer om NAFs reflekstest her.

Slik gjorde refleksene det

 • Reflective vest fra XXL til 29 kroner: Vinneren blant vestene. Flest reflekselementer, ergo best synlighet. Minus for å være vanskelig å ta på.
 • NAF refleksvest til 69 kroner: Testens dyreste vest. God synlighet, men kunne hatt flere reflekselementer. Lett å ta på.
 • Refleksvest fra Barnas Hus til 39,50 kroner: Mangler CE-standard, som kan bety at den tåler få vask. Lett å ta på, men kunne hatt flere reflkeselementer.
 • Refleksvest fra Barnas Hus til 49,50 kroner: Testens beste vest for barn. Mange reflekselementer gjør vesten ekstra synlig, og så er den lett å få på.
 • Reflective vest fra Asaklitt/Clas Ohlson til 49,90 kroner: Samme synlighet som NAF-vesten, men litt snau størrelse.
 • Protector LED refleksvest fra Apotek 1 til 299 kroner: LED-lys gir oppmerksomhet, men reflekselementene holder ikke mål.
 • Refleks snap band fra Asaklitt/Clas Ohlson til 49,90 kroner: Små og praktiske refleksbånd med god effekt. Husk å plassere dem riktig.
 • Snøkrystall-refleks fra Nille til 14,90 kroner: Billig og god. Den tradisjonelle refleksbrikken synes godt.
 • Reflective badge (buttons) fra Tanum til 149 kroner: Ingen erstatning for refleksen. Brosjen er i utgangspunktet en god idé, men gir liten til ingen refleks-effekt.
 • Handlenett fra Tanum til 199 kroner: Testens mest synlige produkt. Dette er også et praktisk produkt med flere bruksområder.
 • Hjemmestrikket pannebånd av Viking refleksgarn til 59 kroner nøstet: Kom dårlig ut i testen på grunn av plassering høyt på kroppen. Anbefales å strikke pulsvarmere, votter eller plagg med stor flate.
 • Morild Fenris-skjerf fra Morild/Sykkelpikene til 799 kroner: Stort og behagelig skjerf, men dyrt og for lite reflekseffekt.
 • Reflective spray fra Albedo/Clas Ohlson til 149 kroner: Kan sprayes på alle overflater, men funker dårlig som refleks.
 • Paraply fra Clas Ohlson til 149 kroner: Genialt produkt som synes godt og er praktisk på mørke, våte høstdager. Kunne ønsket at paraplyen kom i mindre størrelser, samt at det var reflekselementer på innsiden og hanken.

- Gir falsk trygghet

Testen viser at de utradisjonelle produktene gjennomgående gjør det dårlig, og testens store taper må sies å være reflekssprayen.

Alle produktene er testet med 50- og 100-meters nærlys og fjernlys, og reflekssprayen var ikke synlig i noen av lyssettingene.

50-METERS NÆRLYS: Det er ikke lett å se at det står en sykkel foran deg i veien. Foto: NAF.
50-METERS NÆRLYS: Det er ikke lett å se at det står en sykkel foran deg i veien. Foto: NAF. Vis mer

- Du må ikke finne på å bruke refleksspray hvis du vil bli sett. Bruk av slik spray gir falsk trygghet, sier Stig Schibbye, eier av Reflexconsult AS, som omtales som Norges fremste refleksekspert.

Reflexconsult har målt refleksspray opp mot en vanlig refleksvest med synlighet på minimum 250 meter, og fant at sprayen kun lyste 17 meter gjennom mørket.

Det betyr at reflekssprayen gir syv prosent effekt av minimumskravet.

Revurderer refleksspray

Det var Albedo Reflective Spray fra Clas Ohlson som ble testet av NAF. Dette er en fargeløs spray, som skal reflektere lys i mørket, ifølge produktomtalen.

50-METERS FJERNLYS: Sykkelen kommer først til syne når du skrur på fjernlysene. Foto: NAF.
50-METERS FJERNLYS: Sykkelen kommer først til syne når du skrur på fjernlysene. Foto: NAF. Vis mer

Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson, sier at reflekssprayen er et anerkjent produkt som blir solgt flere steder i Norge, men at butikkjeden nå er mer skeptisk til produktet.

- Reflekssprayen er et nytt produkt hos Clas Ohlson, og med bakrgunn i testene fra NAF, vil vi ta en gjennomgang internt av produktet og produktinformasjonen, sier Tully til Dinside.

Tre refleksstandarder

NAF sitt testpanel er generelt skeptiske til «moteproduktene», altså det som ikke er refleksvester, -brikker eller -bånd.

De tradisjonelle refleksproduktene må være CE-merket, som moterefleksene ikke trenger å være. Derfor er det vanskelig for deg å vite om refleksen har noen effekt.

Om refleksen du kjøper er CE-merket skal stå merket på emballasjen, som henviser til at refleksen tilfredsstiller direktivet for personlig verneutstyr.

Schibbye fra Reflexconsult har representert Norge i et europeisk samarbeid om utarbeiding av refleksstandarder de siste 15 årene.

- Det er én standard for småprodukter, som refleksbånd, -brikker og lignende, samt to standarder for refleksvester. Vestene skilles mellom de som synes middels og de som er svært synlige, sier Schibbye.

Refleksvestene måles ut fra refleksbånd og andel fluoriserende materiale i tekstilen. Totalsummen blir en kombinasjon av disse to faktorene.

Vestene vinner

Alle seks refleksvestene som NAF testet gjorde det bra, både med forskjellig lys og avstand.

Refleksvesten fra XXL kom best ut av vestene, det eneste som trakk ned var at den var litt vanskelig å få på.

TESTVINNER: Vesten fra XXL kom best ut i test av refleksvestene. Foto: NAF.
TESTVINNER: Vesten fra XXL kom best ut i test av refleksvestene. Foto: NAF. Vis mer

De fleste refleksvestene i testen er relativt billige, men LED-vesten fra Apotek 1 skiller seg ut med en pris på 299 kroner. Det trenger imidlertid ikke å bety at denne vesten er bedre enn de andre i testen.

NAF påpeker at LED-vesten hadde dårlig refleksevne, blant annet ved 100-meters nærlys. Vesten hadde kun refleks i sømmene, og LED-lysene som blinker, har kun effekt med batteri.

Dersom du skal ut i høstmørket, er en god refleksvest et sikkert valg, da den har stor flate.

- Det er viktig å være oppmerksom på at reflekseffekten blir vesentlig dårligere etter at vesten er vasket et tjuetalls ganger, så en slitt refleksvest bør byttes med en ny, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg trafikk.

Plassering er viktig

Flere av refleksproduktene NAF testet fikk dårligere effekt fordi de ble plassert feil.

Såkalte snap bands synes best hvis de festes rundt anklene, da de lett kan dekkes til av en veske eller lignende når de er på armene.

- Dinglereflekser har best effekt, da de beveger seg mens du går. Slapwraps og klisterreflekser funker også bra, sier Årøen.

Schibbye i Reflexconsult sier at jo lenger ned på kroppen refleksen plasseres, desto bedre.

Diverse produkter som var strikket med refleksgarn ble også lagt under lupen, både hjemmelagde og fabrikkproduserte.

Pannebåndet strikket med Viking-garn fikk dårlig utslag i testen, fordi det ble plassert for høyt på kroppen. NAFs testpanel anbefaler å heller strikke votter eller pulsvarmere med garnet, siden garnet i seg selv hadde god refleksevne.

- Garn har kun en tynn refleksstripe som vil ha varierende synlighet etter hvordan produktet strikkes. Store deler av refleksen kan ende opp med å ikke synes, sier Schibbye.

Morild endrer design

Skjerfet med reflekstråder fra Morild er testens dyreste produkt, men på langt nær det beste. Siden det kun er refleks nederst på skjerfet, må du hele tiden passe på at det synes.

SKJERF I SIKTE: Så synlig var testens dyreste produkt, skjerfet fra Morild på 100-meters avstand med fjernlys. Foto: NAF.
SKJERF I SIKTE: Så synlig var testens dyreste produkt, skjerfet fra Morild på 100-meters avstand med fjernlys. Foto: NAF. Vis mer

I etterkant av testen har Morild Norway AS endret design på skjerfet, men er tydelige på at plagget ikke er ment som en erstatning av vanlige reflekser.

- Vi produserer og selger ikke sikkerhetsprodukter, og heller ingen følelse av trygghet, verken ekte eller falsk. Det vi derimot lager er moteplagg med en bonuseffekt, sier Lisa Østvedt Gustavsson.

Positiv til paraply

Det er likevel ikke alle moteproduktene som får slakt i testen.

NYTTIG NYKOMMER: Handlenettet i refleksstoff kom godt ut i NAFs test, som viser at refleks kan være nyttig for å bli sett i tillegg til andre formål. Foto: NAF.
NYTTIG NYKOMMER: Handlenettet i refleksstoff kom godt ut i NAFs test, som viser at refleks kan være nyttig for å bli sett i tillegg til andre formål. Foto: NAF. Vis mer

Handlenettet fra Tanum og paraplyen fra Clas Ohlson ga NAF en positiv overraskelse. Produktene har stor refleksflate, samt at de har en funksjon utover å være refleks, som gjør at du får mer for pengene.

- Fordi så mange ikke benytter ordinære reflekser, forsøker våre innkjøpere å benytte reflekterende materialer som designelement i flere produkter enn tidligere, sier Tully i Clas Ohlson.

Hun er tydelig på at det er forskjell mellom CE- og EU-godkjente reflekser og produkter med reflekterende partier, og at sistnevnte er et tillegg til tradisjonelle reflekter.

Voksne legger refleksen igjen hjemme

Tidlig på høsten er det gjerne ikke så mørkt om morgenen, og flere forlater huset uten refleks og glemmer at det er mørkt om ettermiddagen når de skal hjem.

TESTPRODUKTENE: Disse refleksproduktene ble testet av NAF i 50- og 100-meters nærlys og fjernlys. Foto: NAF.
TESTPRODUKTENE: Disse refleksproduktene ble testet av NAF i 50- og 100-meters nærlys og fjernlys. Foto: NAF. Vis mer

- Observasjonsundersøkelser vi har gjennomført viser at voksne er dårlige til å bruke refleks, kun fire av ti gjør det, sier Årøen i Trygg trafikk.

Generelt er nordmenn late på refleksbruk. Verst er det i Oslo, hvor kun 27 prosent bruker refleks.

Trygg trafikk anbefaler å lete fram reflekser fra skuffer og skap, de fleste har fullt av reflekser liggende hjemme, og feste dem på klær, sekker og vesker, slik at de alltid er med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer