Coronaviruset

Reglene for deg som ikke er i karantene

Tomme gater, hjemmekontor - og fulle skiløyper. Hva gjelder egentlig for alle som ikke er i karantene?

GREIT MED TUR? Mye folk trekkes til turområder i disse dager, som her ved Frognerkilen, Oslo, 16. mars. Ifølge rådene fra myndighetene bør du helst velge steder der det ikke er så store ansamlinger med folk. Og holde avstand. Foto: NTB scanpix
GREIT MED TUR? Mye folk trekkes til turområder i disse dager, som her ved Frognerkilen, Oslo, 16. mars. Ifølge rådene fra myndighetene bør du helst velge steder der det ikke er så store ansamlinger med folk. Og holde avstand. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er i stor grad stengt som følge av situasjonen med coronaviruset. Myndighetene oppfordrer til bruk av hjemmekontor der det er mulig, for å begrense smitten for de som ikke har noen annen mulighet enn til å ta bussen eller annen kollektivtransport til jobb.

Er du satt i hjemmekarantene fordi du har vært i kontakt med noen som er smittet eller fordi du har vært utenlands, er det et sett med regler å forholde seg til. Mandag kom det også en presisering fra Folkehelseinstituttet om hva reglene for deg i hjemmekarantene eller isolering medfører.

Men hva med alle som ikke er i karantene eller isolering?

I byene er det tydelig at mange holder seg borte fra butikker og gater. Samtidig kan man se lekeplasser som fylles opp på dagtid - og det rapporteres om mye folk i skog og mark, som i Trondheim hvor det ifølge NRK er fulle parkeringsplasser ved skiløypene.

Hva er det egentlig som gjelder, for alle som verken er i karantene eller isolasjon?

Sosial distansering

I Folkehelseinstituttets nye retningslinjer som de gikk ut med mandag 16. mars, handler det om «råd om sosial distansering».

De skriver at det er innført tre nivåer av sosial distansering i samfunnet: De som er i karantene; de som er i isolasjon - og befolkningen generelt.

Det er viktig å huske at dersom du ikke er verken i den første eller den andre gruppa, men blant de som regnes som befolkningen generelt, er du ikke i karantene.

Du med andre ord ikke holde deg hjemme, selv om du jobber fra hjemmekontor, er permittert eller må passe barn.

Det er likevel noen retningslinjer som befolkningen generelt bes om å gjøre.

- Befolkningen generelt er ikke i karantene, men skal holde større avstand enn vanlig, skriver Folkehelseinstituttet i sine råd om sosial distansering.

Du kan se nøyaktig hva FHI skriver i sine «Tiltak som gjelder befolkningen generelt» lenger nede i artikkelen. Her vil vi først og fremst forsøke å svare på spørsmål som mange kan lure på, og som FHI, sentrale myndighetspersoner og enkeltkommuner har formidlet til innbyggerne.

#1: Kan jeg gå ut?

FHI skriver at du bør holde minst én meters avstand til både friske personer og de som hoster eller nyser, når det er mulig. Dette gjelder både ute og andre steder.

Forsker Gunnveig Grødeland ved avdeling for immunologi ved Universitetet i Oslo har uttalt til NRK at man bør velge alternative løyper eller steder å gå der det ikke klumper seg sammen med mye folk. Du rådes til å unngå å reise kollektivt for å komme deg dit du ønsker å legge turen: helst hjemmefra.

Vi har også lest oppfordringer fra kommuner som oppfordrer innbyggerne til å være mest mulig hjemme.

#2: Kan jeg treffe en venn?

Det har vært mye spørsmål i ulike grupper i sosiale medier om det er greit å la barna leke med andre - noe som forsåvidt også gjelder for ungdom og voksne: Er det greit å treffe venner?

Ifølge FHIs forebyggende råd til smitte skal du begrense antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen. Dette gjelder både for besøk eller arrangerte aktiviteter - men også for private treff.

Når det gjelder barn, understreker myndighetene nå at friske barn kan være sammen, men at det da bør skje i små grupper, både ute og inne.

Politiet i Oslo delte nylig på Twitter at de hadde vært rundt og snakket med foreldre og barn som samles i parker. «Budskapet har vært økt bevissthet overfor smittefaren de utsetter seg for ved å samles mange personer på et lite areal, samt lek på de samme stativene,» skriver Oslo-politiet.

Flere kommuner har anbefalt at barn holder seg til én til to faste lekevenner - og at man holder seg til de samme lekevennene gjennom denne perioden. Det gjelder også for ungdom.

#3: Kan barna leke på lekeplass?

Det er ingen bestemmelser som sier at man ikke kan leke på lekeplass. Det anbefalingene imidlertid sier, som indirekte kan si noe om akkurat dette punktet, er at man bør begrense antallet man har kontakt med, til noen få om gangen.

Kommuner har også anbefalt at man begrenser omgang med andre til en eller to faste lekevenner. Og på en lekeplass kan det være vanskelig å ha oversikt og kontroll på dette.

Det som for øvrig kan være utfordringen med lekeplasser er, som Oslo-politiet også påpeker i den ovenfor nevnte tweeten, at mange leker på de samme stativene. Og barn kan finne på å skulle smake på både huskestativer og leker i sandkassen, noe som ikke er så heldig med tanke på at viruset ifølge eksperter kan overleve en stund på overflater.

#4: Kan jeg gå på butikken?

Alle som ikke er i karantene fordi de har vært i kontakt med andre som er smittet, fordi de har vært i utlandet eller de er i isolasjon på grunn av smitte, kan selvsagt handle i butikker og kjøpesentre som de ønsker.

Her vil flere av tiltakene fra folkehelsemyndighetene komme til anvendelse. Der bes du om å passe på:

 • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet.
 • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.

Butikkene har selv kommet med ønske om nasjonale tiltak for å hindre smitte i dagligvarebutikker.

Her har eksempelvis Bergen kommune gått ut og vedtatt en egen forskrift som regulerer at 1-metersregelen også gjelder i butikker, på kjøpesenter osv.

#5: Kan jeg dra på hytta?

Nja.

I ekstraordinært statsråd 15. mars 2020 vedtok regjeringen en ny forskrift om som gir dem hjemmel til å iverksette forbud mot opphold på fritidseiendommer:

«Forbud mot opphold på fritidseiendom i annen kommune enn hjemstedskommunen:

Forskriften bestemmer at personer som har fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert, forbys å oppholde seg der. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates.»

Forbudet er imidlertid ennå ikke iverksatt, slik at det foreløpig kun er snakk om at myndighetene ber innbyggerne om å ikke dra til hyttene sine - og å eventuelt dra hjem dersom de befinner seg der.

Seinest tirsdag ettermiddag ba helseminister Bent Høie hytteeiere om å reise hjem:

- En takk til alle de som frivillig reiser fra hyttene sine. Vi har ikke konkludert om vi skal gjøre det forbudt å reise på hytta, sier han, men legger til at de vil komme til en beslutning snart.

Hva sier kommunens lokale forskrifter?

Mange kommuner har vedtatt lokale forskrifter som gjelder for akkurat denne situasjonen med coronaviruset, i din kommune. Sjekk derfor hva du finner av informasjon om dette på din kommunes nettsider dersom du ikke har mottatt sms fra kommunen om dette.

Oslo kommune har for eksempel vedtatt «Forskrift om forebygging av koronasmitte i Oslo kommune» som omhandler alt fra hvordan du skal oppføre deg ved kollektivreiser til møter, reiser, arbeid og personlig hygiene. Det samme har Bergen.

Tiltak som gjelder befolkningen generelt

Sosial distansering er en måte å begrense og forsinke utbrudd av covid-19. Rådene gjelder for befolkningen generelt. Det er egne råd for de som sitter i karantene eller isolering. Dette er rådene for alle andre, altså befolkningen generelt:

 • Hvis du får feber eller luftveissymptomer skal du være hjemme til ett døgn etter at du er frisk.
 • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet.
 • Dere som bor sammen kan omgås normalt, utover det begrens håndhilsing, kyssing og klemming.
 • Hold avstand til andre, både på jobb, ute og andre steder du oppholder deg.
 • Begrens antall personer du har nær kontakt med, og får besøk av, til noen få av gangen.
 • Friske barn kan være sammen, men i små grupper og både ute og inne.
 • Utsette større sammenkomster som ikke er nødvendige.
 • For deg som tilhører en risikogruppe er disse rådene ekstra viktige.
 • Pass på hverandre, unngå stigmatisering og utestenging. Kjenner du noen som bor alene så ring litt oftere enn før.

(Kilde: Folkehelseinstituttets presisering av «Råd om sosial distansering»)

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer