Jul i karantene eller isolasjon

Reglene ved coronasmitte i familien før eller i jula

Er du eksempelvis bosatt et annet sted i landet og får påvist smitte, kan du ikke reise hjem til familien i jula.

STUSSLIG JUL: - Om du får positiv coronatest før jul så skal du isoleres, sier Espen Nakstad. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens enkelte geografiske områder i Norge har slitt med mye coronasmitte over lengre tid, er det andre områder hvor smitten er stigende akkurat nå i førjulstida.

Uansett hvor i landet du bor, vil en eventuell positiv test påvirke julefeiringen til deg og familien din, uavhengig av hvor syk du måtte bli.

Her kan du lese mer om hvilke regler som gjelder dersom en i din husstand blir smittet før eller i løpet av jula. Og som assisterende helsedirektør Espen Nakstad påpeker i videoen over:

- Det kan bli stusslig.

Reglene for karantene, isolasjon og julebesøk

Vi har fått hjelp av assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet, som svarer på hvilke regler som gjelder ved smitte før eller i jula.

- Hvis man får positiv corona-prøve en av dagene før jul, kan man feire jul med familien i samme husstand?

- Man kan feire jul hjemme, men må forholde seg til at man er i karantene. Det vil si at man ikke bør ha nærkontakt med andre, ikke gå i butikken, ikke reise kollektivt og generelt holde seg unna steder der mennesker samles. Man bør heller ikke invitere gjester hjem i den perioden man er i karantene, sier Nakstad.

- Hvis en person i husstanden blir smittet, må denne personen da feire jul i isolasjon, og må resten av familien i karantene?

- Personer som tester positivt bør isolere seg fra øvrige familie, det vil si sove på eget rom og holde avstand til øvrige familiemedlemmer, eventuelt bruke munnbind hvis man må oppholde seg i samme rom som andre. Den øvrige familien er da i karantene. Man må huske på å følge med på sykdomsutviklingen hos den som er i isolasjon og ta kontakt med helsetjenesten dersom tilstanden blir alvorlig, påpeker Nakstad.

- Dersom det er en i husstanden som er smittet, og resten av familien er i karantene, kan man ha julebesøk av andre?

- Nei, da bør man ikke ha besøk. Og ingen i husstanden bør dra på besøk til andre heller fordi de er i karantene, understreker han.

- Dersom en i familien er bosatt et annet sted enn resten av familien, for eksempel en student, og får positiv test før hjemreise, bør personen da la være å reise hjem?

- Ja, personer som tester positivt bør isolere seg til man er blitt frisk og ikke lenger har symptomer. Deretter kan man reise, påpeker Nakstad.

- Hvis man frykter coronasmitte, tar en test og den er negativ – må man likevel være i karantene i ti dager, når man får testresultatet?

- Man må i karantene dersom man reiser inn til Norge (innreisekarantene) og dersom man har hatt nærkontakt med en antatt smitteførende person (smittekarantene). Dette gjelder uavhengig av om man har avlagt en negativ koronatest eller ikke, understreker Nakstad.

- Hvis man er i isolasjon, kan man feire jul med familien dersom man bruker munnbind?

- Man bør holde god avstand til øvrige familiemedlemmer, og bruke munnbind når man er i samme rom som andre. Det er stor smittefare hvis den som har testet positivt setter seg ned ved bordet for å spise sammen med andre. Da kan det fort bli hosting, nysing eller annen form for dråpespredning av virus. Avstand er viktig, men man må likevel observere sykdomstilstanden til den syke og kontakte helsetjenesten ved alvorlig forverring, for eksempel pusteproblemer, sier Nakstad.

- Dersom et barn i familien er smittet, og ikke resten av familien, hvordan anbefaler dere at isolasjon foregår?

- Kontakten med barnet bør begrenses til foreldrene og hele familien vil automatisk være i karantene. Man bør ikke invitere gjester hjem eller dra på julebesøk så lenge man har noen som er syke i familien eller noen i familien er i karantene, påpeker Nakstad.

Det er også greit å huske på at karanteneperioden er 10 dager fra siste kontakt med antatt smitteførende person, minner Nakstad om.

- Det vil si at man må påregne 10 dagers karantene fra den dagen barnet er blitt friskt, sier Nakstad.

Det samme gjelder naturlig nok også når andre husstandsmedlemmer enn de minste er smittet. Altså kan karanteneperioden til en nærkontakt i hjemmet strekke seg langt utover de ti dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer