Bruke båt i sommer

Regler for deg med båt

Tenkt over hvor du legger til, og hvor langt det er til nærmeste hytte om du skal ta deg en rast eller overnatte.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer
Publisert

Alt tyder på en sommer med mange nordmenn til sjøs, og da er det lurt å kunne mer enn å styre båten:

Det er nemlig en del regler og retningslinjer du bør følge som båtturist i sommer.

- Mange skal feriere i Norge i sommer, og det kan bli mange å se på sjøen. Da er det ekstra viktig at man viser hensyn til omgivelsene og hvem som er nær deg. God ferdsel vil i stor grad samsvare med sunn fornuft! Jeg ønsker alle båteiere en strålende sommer i den norske skjærgården. Bruk god forstand, vis hensyn og husk å ta med deg søpla di hjem, lyder oppfordringen fra statssekretær Maren Hersleth Holsen i Klima- og miljødepartementet.

Her er departementet og Miljødirektoratets svar på hvilke regler og retningslinjer du bør følge i sommer, om du legger ut på båttur.

Hvor kan du bruke båt?

På sjøen er det en allemannsrett å bruke båt, så lenge ferdselen skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. Det betyr at du må se an forholdene og ikke forstyrre folk eller dyre- og fugleliv unødig, ifølge klima- og miljødepartementet.

- Allemannsretten er en viktig del av kulturarven vår. Den gir oss rett til ferdsel, opphold og høsting i utmark, så lenge vi opptrer hensynsfullt og varsomt. Allemannsretten er lovfestet i friluftsloven, sier rådgiver Mari Sørholt i Miljødirektoratet til Dinside.

Hun forklarer videre at det for å vite hvilke rettigheter allemannsretten gir, er viktig å forstå forskjellen på innmark og utmark.

- Enkelt forklart er innmark områder som gårdsplass, hustomt, hage, industriareal, dyrket mark og liknende areal hvor allmenn ferdsel vil være til bry for eier av grunnen. Utmark er alt som ikke er innmark, og omfatter det meste av skog, fjell, øyer, holmer, skjær og strender, sier Sørholt.

Hvor kan du legge til land?

Så lenge du er i utmark, kan du for kortere tid fritt dra båten i land, fortøye i trær, steiner eller lignende eller feste midlertidige fortøyningsbolter i grunnen, hvis du fjerner dem etter bruk. Du kan også bruke faste bolter, ringer og lignende som er anlagt i fjellet for kortere tid hvis bruken ikke er til utilbørlig fortrengsel for eier, forklarer departementets kommunikasjonsavdeling.

Du kan også dra båten eller kajakken på land for en kortere tidsperiode, og forlate den mens du går på en dagstur eller overnatter en natt i naturen.

- Definisjonen på hva som er «for kortere tid» vil kunne variere. Det avgjørende er at oppholdet ikke må være til utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre. Med «andre» siktes til andre turfolk, naboer, grunneier eller næringsdrivende i nærheten, påpeker departementet.

Hvilke områder må du unngå?

En regel det er greit å være klar over, er at du ikke har rett til å bruke private brygger uten tillatelse fra eieren, påpeker Sørholt.

Dessuten er det i enkelte verneområder ferdselsforbud deler av året, og da er det ikke lov til å legge til med båt. Det kan også være teltforbud i noen slike områder, ifølge departementet.

- Det kan også være regler i verneområder som gjør at du ikke kan ferdes med båt nærmere land enn for eksempel 50 meter, sier Sørholt.

Også klima- og miljødepartementet viser til at allemannsretten kan være begrenset i noen tilfeller, som kan innebære alt fra teltforbud i enkelte friluftslivsområder, til forbud mot å plukke enkelte typer ville vekster.

De anbefaler at man sjekker Miljødirektoratets over sikt over verneområder på deres nettsider, og at på flere områder er satt opp informasjonsskilt hvor man kan lese spesielle regler for området.

Hvor kan du overnatte?

Hvis du ønsker å overnatte på land må forholde deg til de reglene som gjelder for telting, påpeker Mari Sørholt i Miljødirektoratet.

- Du kan telte eller henge opp hengekøye i utmark, men ikke nærmere enn 150 meter fra bebodd hus eller hytte. Hvis du ønsker å overnatte i båten på vannet kan du det, men vis hensyn og hold avstand til bebodd hus eller hytte, legger hun til.

Departementet oppfordrer om å telte enda lengre unna enn 150 meter hvis det fortsatt er sjenerende for de som bor der, for eksempel i veldig flatt terreng.

- Husk også at det ikke er tillatt å telte mer enn to døgn på samme sted, legger de til.

Det er greit å være klar over at 150-metersregelen ikke gjelder hvis du overnatter i båten.

- Du har likevel en plikt til å være aktsom og utvise tilbørlig hensyn. Du kan altså overnatte i båten nær land selv om det ligger en bebodd hytte nærmere enn 150 meter fra båten, men bare så lenge det ikke er sjenerende for de som bor på hytta. I visse situasjoner, for eksempel ved ubebygde holmer, kan man overnatte i båt også noe lenger enn 2 døgn, så langt dette ikke skaper utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre, skriver departementet til Dinside.

Hvor kan du raste?

Skal du ta deg en rast ute av båten, er det ikke lov å raste eller bade fra private brygger uten å ha tillatelse fra eieren.

Generelt bør du ta hensyn til de rundt deg.

- Tenk på hva og hvem som er nær deg! Ta hensyn til badende og andre brukere av strandsonen. Ikke rast så nær bebodd hus og hytter at du er til sjenanse for disse. Pass på så du ikke forstyrrer dyre- og fugleliv, særlig i yngle- og hekketiden. Og vær forsiktig så du ikke ødelegger svaberg når du griller, påpeker klima- og miljødepartementet.

Mari Sørholt i Miljødirektoratet påpeker at allemannsretten gir oss rettigheter, men også plikter - som gjelder alle som benytter seg av allemannsretten.

- Du har for eksempel et ansvar for å ta hensyn til andre, rydde og plukke opp søppel etter deg og ikke forstyrre dyre- og fuglelivet. Slik blir det hyggeligere for alle å komme tilbake til et sted. Du skal ta hensyn til grunneier og andre brukere av naturen og skal derfor ikke lage unødig støy og respektere andre brukere sitt ønske om avstand, understreker hun.

Departementet understreker og at man bør vise godt dovett, og bruke offentlige toaletter hvis de finnes, eller grave det ned.

Hvor mye støy kan du lage?

- Etter friluftsloven plikter du å opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller være til ulempe for eier eller andre, eller påføre miljøet skade. Dette gjelder også når du oppholder deg på sjøen utenfor land. Ta hensyn til de som er i området og husk at lyden bærer langt ved sjøen, lyder svaret fra klima

Hva er promillegrensen til sjøs?

Promillegrensen for båt er 0,8 prosent for førere av motordrevne fritidsbåter og småbåter under 15 meters lengde, og for førere av seilbåt som er lenger enn 4,5 meter, ifølge avogtil.no.

Trenger du båtførerbevis?

Er du født 1. januar 1980 eller senere, trenger du båtførerbevis om du skal føre båt med mer enn 25 hk eller over 8 meter lengde. Her kan du finne ut mer om båtførerprøven og båtførerbeviset.

Når har du vikeplikt?

Ifølge Redningsselskapet er det følgende vikepliktsregler som gjelder til sjøs:

  • Du har vikeplikt for båter som kommer fra styrbord (høyre).
  • Du har vikeplikt for båter du innhenter.
  • Motorbåter har vikeplikt for seilbåter under seil.
  • Fritidsbåter har vikeplikt for nyttefartøyer. (Norsk særregel - forenklet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer