Bruke båt i sommer

Regler for deg med båt

Tenkt over hvor du legger til, og hvor langt det er til nærmeste hytte om du skal ta deg en rast eller overnatte.

BÅT: Skal du ut i båten i sommer? Da er det greit å kunne dette. Video: Kristin Sørdal / Berit B. Njarga, Dinside Vis mer
Publisert

Alt tyder på en sommer med mange nordmenn til sjøs, og da er det lurt å kunne mer enn å styre båten:

Det er nemlig en del regler og retningslinjer du bør følge som båtturist i sommer.

- Mange skal feriere i Norge i sommer, og det kan bli mange å se på sjøen. Da er det ekstra viktig at man viser hensyn til omgivelsene og hvem som er nær deg. God ferdsel vil i stor grad samsvare med sunn fornuft! Jeg ønsker alle båteiere en strålende sommer i den norske skjærgården. Bruk god forstand, vis hensyn og husk å ta med deg søpla di hjem, lyder oppfordringen fra statssekretær Maren Hersleth Holsen i Klima- og miljødepartementet.

Her er departementet og Miljødirektoratets svar på hvilke regler og retningslinjer du bør følge i sommer, om du legger ut på båttur.

Hvor kan du bruke båt?

På sjøen er det en allemannsrett å bruke båt, så lenge ferdselen skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. Det betyr at du må se an forholdene og ikke forstyrre folk eller dyre- og fugleliv unødig, ifølge klima- og miljødepartementet.

- Allemannsretten er en viktig del av kulturarven vår. Den gir oss rett til ferdsel, opphold og høsting i utmark, så lenge vi opptrer hensynsfullt og varsomt. Allemannsretten er lovfestet i friluftsloven, sier rådgiver Mari Sørholt i Miljødirektoratet til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer