Hvor mange kan samles privat?

Regler for private sammenkomster under corona

Statsminister Erna Solberg brøt smittevernrådene - men hva er det som egentlig gjelder?

HVOR MANGE KAN SAMLES PRIVAT? Erna Solberg samlet for mange familiemedlemmer da hun nylig feiret 60-årsdagen sin. Hun skylder på kompliserte regler - men er det egentlig så vanskelig? Her er reglene som gjelder for private sammenkomster. Foto: Berit Roald / NTB
HVOR MANGE KAN SAMLES PRIVAT? Erna Solberg samlet for mange familiemedlemmer da hun nylig feiret 60-årsdagen sin. Hun skylder på kompliserte regler - men er det egentlig så vanskelig? Her er reglene som gjelder for private sammenkomster. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At folk synes coronareglene er vanskelige å forholde seg til, er en kjent sak.

Torsdag kveld kunne imidlertid NRK avsløre at selveste statsminister Erna Solberg brøt smittevernrådene sammen med 13 familiemedlemmer da de feiret hennes 60-årsdag på Geilo i vinterferien.

Saken har vakt stor oppsikt, spesielt siden mange synes myndighetenes kommunikasjon rundt hvilke regler som skal gjelde for den kommende påskeferien har vært forvirrende.

Disse reglene gjelder nå

Hva er en privat sammenkomst? Ifølge Helsedirektoratet er det «sammenkomster for familie og venner, og andre sosiale samlinger i tilknytning til arbeid eller skole».

De nasjonale reglene for private sammenkomster er i skrivende stund disse:

Private sammenkomster utenfor eget hjem bør utsettes eller avlyses. Om de likevel må avholdes, gjelder følgende regler:

  • Innendørs: Maksimalt 10 personer
  • Utendørs: Maksimalt 20 personer

Dette er for øvrig de samme reglene som gjaldt i vinterferien.

Reglene for besøk

Når det gjelder besøk sier de nasjonale reglene at du ikke bør samle flere enn 5 gjester i privatbolig, hage/uteplass eller fritidsbolig, i tillegg til de du bor sammen med.

Skulle du ønske å feire bursdag i eget hjem, kan du altså invitere maks fem gjester. Unntaket er hvis samtlige gjester er fra én husstand og er flere enn fem, eksempelvis to foreldre med fire barn fra samme husstand.

Merk at det kan være andre regler for kommuner med høyt smittetrykk. Her er Helse Norges oversikt over alle kommunenes corona-informasjonssider.

I Oslo er det en forskrift om at det er straffbart å ta imot flere enn to besøkende.

Anbefaling eller regel?

Rådet om å ha besøk av maks fem personer i hjemmet, inne eller ute, er en anbefaling fra myndighetene. Ifølge Helsedirektoratet er dette et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er derimot ikke rettslig bindende.

Regelen om å være maks ti personer i en privat sammenkomst på offentlig sted er derimot en regel, som står beskrevet i covid-19-forskriften, ifølge Helsedirektoratet.

I Viken er rådet at at «alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer