Rekordår for hoggorm-henvendelser

– Det har vært en sommer med mye godt vær, hvor mange har vært ute i naturen.

OSLO  20110509. Huggorm er en av 3 ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Huggormen er fredet i Norge men ikke utryddingstruet.Foto: Cornelius Poppe / NTB
OSLO 20110509. Huggorm er en av 3 ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Huggormen er fredet i Norge men ikke utryddingstruet.Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Rekordmange har i år ringt inn til Giftinformasjonen om hoggormbitt. Hittil er det registrert nær like mange henvendelser som de to foregående årene til sammen.

– Det har vært en sommer med mye godt vær, hvor mange har vært ute i naturen. Det har jo også vært veldig populært med campingliv og hengekøye, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Siden mai har alle månedene vært rekordmåneder i antall henvendelser om hoggormbitt. Det er riktignok ikke slik at hver eneste henvendelse nødvendigvis representerer et faktisk hoggormbitt.

Hittil i år har Giftinformasjonen fått inn 791 henvendelser, noe som er over 50 prosent flere enn hele fjoråret – og nesten like mange som både 2019 og 2020 til sammen. Pandemien har som kjent ført til lite utenlandsreiser, og dermed en ekstra stor pågang i norsk natur.

– Økningen kan også skyldes at det stadig er flere som vet at de kan få god veiledning hos oss, det vet vi ikke helt, sier Tosterud.

Det finnes imidlertid ingen konkret oversikt over hvor mange som faktisk blir bitt av hoggorm eller blir behandlet for bitt, ei heller hvor i landet flest tilfeller skjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.