Tilbakekallinger og farlige produkter

Rekordmange farlige produkter

Det har aldri før blitt varslet om så mange farlige produkter i Norge.

FARLIGE PRODUKTER: 2000 varsler om farlige produkter - og rekordmange i Norge. Video: European Union Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årlig sendes det rundt 2000 varsler om farlige produkter i det felles varslingssystemet for farlige produkter i EU.

Varslene publiseres i et felles varslingssystem: Safety Gate, tidligere kjent under navnet Safety Gate Rapex.

Nå er tallene for 2020 klare - og det er norsk rekord:

Det er totalt sendt 2253 varsler om tiltak som er iverksatt mot farlige produkter i Safety Gate i hele EU/EØS.

Norske myndigheter har sendt ut rekordmange varsler om farlige produkter i 2020.

Det er produkter innenfor kategorien leker (27 prosent) og biler (21 prosent) som utgjør de største produktgruppene for varsler i hele EU.

Men i Norge er det andre produktkategorier som topper statistikken.

LIVSFARLIG: EU-test av hårfønere, krølltenger og rettetenger avslører alvorlige feil som kan forårsake elsjokk og brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Varslingsside for farlige produkter

Norge er en del av Safety Gate-nettverket. Det vil si at de melder inn saker om farlige produkter som oppdages her, til varslingssystemet i EU. Det betyr også at Norge får varsler fra Safety Gate og er forpliktet til å følge opp dette her.

Ved et varsel fra Safety Gate må alle medlemslandene sjekke om produktet det er sendt varsel om, selges nasjonalt.

- Hvert enkelt varsel skal følges opp av andre land. Alle skal se om det er solgt i deres land og følge opp – og registrere det som et oppfølgingstiltak, forteller Robert Svinterud, sjefingeniør for produktsikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

De drøye 2000 varslene om farlige produkter førte i 2020 til 5377 oppfølgingstiltak i EU-nettverket.

DSB er Norges kontaktpunkt inn mot EUs Safety Gate. Og de er ansvarlig for driften av den norske nettjenesten som varsler om farlige produkter: Farligeprodukter.no

Norsk rekord

Det er leker som er den største produktkategorien for farlige produkter varslet gjennom Safety Gate.

Men i Norge er det klær, sport- og hobbyutstyr som dominerer statistikken.

I 2020 ble det sendt ut totalt 35 varsler om farlige produkter fra norske myndigheter, som er rekord:

- Dette antallet varslinger er det høyeste antallet meldinger noen gang fra Norge, det er «all-time-high», sier Svinterud.

- Produktkategoriene som er varslet om er leketøy, kosmetikk, klær, barneartikler, smykker, elektrisk, hobby/sport og lysprodukter. Den risiko- eller faretypen som ble mest brukt var «kjemisk fare» og «miljøfare», forteller han videre.

  • 30 prosent gjaldt klær, tekstiler og moteartikler
  • 17 prosent gjaldt hobby- og sportsutstyr
  • 13 prosent gjaldt belysningsutstyr

I 2019 ble det sendt 14 varsler på produkter med alvorlig risiko varslet fra norske myndigheter til Safety Gate-systemet.

Covid-19-produkter

At leker topper EU-statistikken er ikke noe nytt; den produktkategorien har ligget jevnt stabilt på rundt 30 prosent av varslene lenge.

Leker er også et prioritert område for EUs forbrukertrygghetsarbeid, fordi dette er produkter for den mest sårbare gruppen.

De største farene ved denne produktkategorien er kjemiske stoffer og fare for alvorlig skade/kvelning.

Didier Reynders, EU-kommisjonær for forbrukere, sa under presentasjonen av årets rapport at de i 2020 har sett en ny type varsler: om covid-19-relaterte produkter.

LEKER OG COVID 19-PRODUKTER: EU-kommisjonær Didier Reynders trakk fram de mange varslene på coronarelaterte produkter under presentasjonen av 2020-rapporten om farlige forbrukerprodukter. Men leker og barneklær er fortsatt en stor kategori. Foto: NTB scanpix
LEKER OG COVID 19-PRODUKTER: EU-kommisjonær Didier Reynders trakk fram de mange varslene på coronarelaterte produkter under presentasjonen av 2020-rapporten om farlige forbrukerprodukter. Men leker og barneklær er fortsatt en stor kategori. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi har sett en ny type varsler, som er for covid-19-relaterte produkter. Dette omfatter blant annet filtre i munnbind, som eksempelvis et filter med partikler som øker faren for infeksjoner - slik at du øker risikoen for brukeren heller enn å redusere den, uttalte Reynders.

Han trakk også fram hånddesinfeksjon som ikke gir god nok beskyttelse - og som således setter brukeren i fare.

- Disse produktene beskytter ikke forbrukere godt nok, sier han.

Søk opp farlige produkter her

Du kan bruke Safety Gate for å søke opp varsler om farlige produkter i EU. Da vil du finne varsler om produkter som selges utenfor Norge, som vil være lurt om du vurderer ved innkjøp i butikk eller netthandel.

For norsksolgte produkter er det Farligeprodukter.no som gjelder.

Det er en nasjonal løsning for varsler, som ble lansert i 2019. Der finner du publiserte varsler om farlige produkter fra ni av 12 norske produktmyndigheter.

- Vi ønsker at alle norske innbyggere skal få kjennskap til dette nettstedet og bruke det aktivt, sier Svinterud.

- Det ligger varsler om 430 produkter der som forbrukere skal være obs på. Vi har valgt å ikke fjerne gamle varsler om produkter derfra - fordi produktet fremdeles kan være i omløp; man vet aldri når markedet er støvsugd for produktet, for det selges jo også brukt. Så vi velger å la det ligge der, sier Svinterud.

Via farligeprodukter.no kan du også sende bekymringsmeldinger dersom det er et produkt du ønsker å varsle myndighetene om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer