Hoggorm i Norge

Rekordmange henvendelser om hoggorm hittil i år

I 2021 er det så langt meldt inn rekordmange henvendelser om hoggormbitt til Giftinformasjonen, som er forberedt på stor pågang i sommer.

REKORDMANGE: Giftiinformasjonen har mottatt rekordmange henvendelser om bitt så lang i år. Foto: NTB
REKORDMANGE: Giftiinformasjonen har mottatt rekordmange henvendelser om bitt så lang i år. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hittil i år har Giftinformasjonen fått 107 hoggormhenvendelser. Bare i mai mottok de 67 henvendelser, noe som er 31 prosent flere enn samme måned i fjor.

Kun én gang før er det registrert flere hoggormhenvendelser i mai måned. Det var i 2018, året som ble preget av en rekke varmerekorder gjennom våren og sommeren. Mai måned det året ble den varmeste på over 100 år.

Mai i år var til tider preget av mye nedbør og overskyet vær flere steder i landet, men det tok seg opp mot slutten av måneden, med strålende sol og høye temperaturer en rekke steder.

– Ikke overraskende ser vi at antallet henvendelser om hoggormbitt avhenger av været, da folk jo er mer ute når det er godt vær, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Forberedt på hektisk sommer

I snitt har Giftinformasjonen mottatt 46 hoggormhenvendelser i løpet av årets første fem måneder siden de årlige registreringene startet i 2005.

107 henvendelser hittil i år er like mye som hele året 2006 totalt. I fjor ble det imidlertid slått årsrekord, med 521 henvendelser gjennom hele 2020.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.