Australia:

Resirkulerings-tabbe kostet 270 000 kroner

Nå advarer hun andre mot å gjøre samme feilen.

SVINDLET: Det var én ting kvinnen glemte før hun kastet telefonen sin. Foto: Shutterstock /NTB
SVINDLET: Det var én ting kvinnen glemte før hun kastet telefonen sin. Foto: Shutterstock /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne fra Melbourne i Australia ble svindlet etter at hun hadde resirkulert den gamle telefonen sin. På under fem timer hadde svindlerne rappet til seg hele 270 000 norske kroner.

Dette melder den australske avisa News.

Mottok mystisk melding

Harmony Antoinette ble mistenksom da hun mottok en PIN-kode på tekstmelding fra banken 14. november. Alle varsellampene ble tent hos Antoinette da hun ikke skjønte ikke hvor denne meldingen kom fra - hun ringte derfor banken umiddelbart.

- Jeg var skrekkslagen, jeg tastet ikke inn koden noe sted, jeg ringte bare banken umiddelbart, sier hun ifølge avisa.

Denne sjøelefanten, også kjent som «Neil the seal», har nå tatt internett med storm og beboerne på Tasmania ser ut til å bli sjarmert av dyret. Video: Tiktok. Reporter: Emilie Fyhn / Dagbladet TV. Vis mer

Dessverre rakk svindlerne å have til seg hundretusener innen de fire og en halv timene det tok å få sperret kortene hennes. Hun kontaktet banken umiddelbart, men med tida det tok å komme i kontakt med banken var det allerede for seint.

Skulle bare kvitte seg med telefonen

Ifølge avisa hadde kvinnen forsøkt å kvitte seg med den gamle telefonen ved å kaste den i en EE-avfallskasse i leilighetskomplekset sitt noen måneder før hendelsen.

- For et par måneder siden tenkte jeg at jeg skulle gjøre det riktige og kaste den - som vi alle vet, kan vi ikke kaste telefonen på søppelfyllinga.

EGNE SØPPELKASSER: I Australia har de søppelkasser til EE-avfall, i motsetning til i Norge hvor vi leverer det til elektronikkforhandlere eller gjennvinningsstasjonen. Foto: Shutterstock /NTB
EGNE SØPPELKASSER: I Australia har de søppelkasser til EE-avfall, i motsetning til i Norge hvor vi leverer det til elektronikkforhandlere eller gjennvinningsstasjonen. Foto: Shutterstock /NTB Vis mer

Antoinette hadde sluttet å bruke den ødelagte telefonen for over et år siden etter å ha overført all data til en ny enhet. Hun trodde den gamle telefonen var fullstendig ødelagt da hun kastet den i en sikker beholder under vårrengjøringen i år.

Svindlerne tok 270 000 kroner

Før Antoinette fikk sperret kortene sine klarte svindlerne å rappe til seg omtrent 270 000 norske kroner på forskjellig vis:

Ifølge avisa skal svindlerne ha opprettet en e-lommebok og gjorde flere kjøp rundt om i Australia. De satte også opp en avtalegiro for å betale ned et Coles-kredittkort med en kredittgrense på 73 000 norske kroner.

Heldigvis har hun fått tilbake omtrent halvparten av pengene som ble stjålet, men resterende 139 000 norske kroner er fortsatt på avveie.

Hun hevder at banken ikke har respondert på klagen hennes, men klagen er nå oversendt til den australske finansklagenemnda.

Bør slette data

Telegiganten Telstra advarer de som ønsker å resirkulere telefoner om å sørge for at all data er permanent slettet fra enheten før man kvitter seg med den.

- Resirkuleringsprosessen inkluderer ikke datasletting, bare destruksjon, står det på Telstras nettside.

Hvordan kaste elektronikk i Norge

I Norge leveres elektronikk gratis til alle butikker som selger samme type produkt, uavhengig av merke, eller til nærmeste gjenvinningsstasjon, skriver Sortere.

- Lever produktene så hele som mulig for å unngå brannfare, at noen skader seg eller at miljøskadelige stoffer lekker ut, skriver de videre.

IKKE KAST I RESTAVFALL: Eksempel på EE-avfallskasse ved butikk som selger elektroniske produkter i Norge. Foto: Helene Kjetilsdotter Harridsleff
IKKE KAST I RESTAVFALL: Eksempel på EE-avfallskasse ved butikk som selger elektroniske produkter i Norge. Foto: Helene Kjetilsdotter Harridsleff Vis mer

De oppfordrer også til at man skal sjekke muligheter for å forlenge levetida på produktet, for eksempel garantier, reparasjonsmuligheter, mulighet for oppgradering eller reservedeler.

- Er produktet brukbart, og du ikke trenger det, kan du gi det bort eller selge det.

Alt elektrisk og elektronisk avfall skal være merket med en overkrysset avfallsbeholder. Det betyr at produktet ikke skal kastes i restavfallet, informerer Sortere.