Ribbe i airfryer:

Resultatet overrasker

Matinfluenser Kaayne Kaalsaas (35) vekket oppsikt da han i fjor lagde ribbe i airfryeren. Nå viser han alle triksene for å lykkes. Men kan det slå den tradisjonelle ribbestekinga?

Vi steker ribbe i airfryer og ovn. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MOSS (Dagbladet): Julaften er rett rundt hjørnet, og for mange nordmenn nærmer forberedelsene seg for kanskje årets viktigste måltid, nemlig julemiddagen.

For mange er ribbeforberedelsene hellig, men visste du at du faktisk kan lage juleribbe i airfryer? Dagbladet har vært på besøk hos matinfluenser Kaayne Kaalsaas (35), som viser alle tips og triks for å lykkes.

Tiktoker Kristoffer Kaayne Kaalsaas er kjent for sitt matrelaterte innhold. I denne videoen blindtester han ribbe som er stekt i ovn og ribbe som er stekt i airfryeren. Video: Irene Dafinceska Naustdal/ Maja Walberg Klev Vis mer

Verdt å merke seg er at det er begrenset med plass i en airfryer, men den kan være et godt alternativ om man har dårlig tid eller skal servere til et mindre selskap.

- Det viktigste for nordmenn er å få sprø svor. Da gjelder det å holde svoren tørr under hele prosessen, og jeg har et hemmelig triks som jeg bruker, og det er eddik, forteller Kaayne.

AIRFRY-RIBBE: - Det er knas i denne her, wow!, sier matinfluenseren. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet
AIRFRY-RIBBE: - Det er knas i denne her, wow!, sier matinfluenseren. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

- Ikke eddiksmak

Mange nordmenn salter ribba for å lykkes med svoren, men ifølge ribbeeksperten slipper du den trolig lange salteprosessen hvis du bruker eddik. Da brytes fettet og proteinet lettere ned, og man får sprøere svor. Han understreker også at ribba ikke kommer til å smake eddik.

- Det er veldig lite eddik, og den skal pensles lett på svoren. Den bare fordamper, forsikrer han.

EDDIK: Kaaynes hemmelig triks er å pensle svoren med eddik. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet
EDDIK: Kaaynes hemmelig triks er å pensle svoren med eddik. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Selv liker han å «piffe opp» ribba med en mer utradisjonell marinade, som blant annet sørkoreansk saus eller barbecuesaus. Men nå i dag gjør han som nordmenn flest, og krydrer med salt og pepper.

«Poppe»

Kaayne legger brettet i bunnen av luftfrityrkokeren, fyller den med vann, og setter kokeren på i et par minutter for å forhåndsvarme den.

- Nå setter jeg den på 180 grader, for en airfryer er omtrent 20 grader mer effektiv enn en vanlig ovn, forteller han.

FØRST NED: På første stekerunde skal svorsiden ned. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet
FØRST NED: På første stekerunde skal svorsiden ned. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Før ribba er klar til steking, anbefaler han å stikke små hull i svoren. Da vil den lettere «poppe», eddiken får trekke inn, og vannet fordamper lettere.

- Her kan du virkelig være litt psykopat. Go to town, sier han lattermildt, mens han stikker hull i svoren med en kniv.

Ribba skal legges på rista med svorsiden ned, da treffer dampen rett opp mot svoren, forklarer han.

- Sånn inn i airfryren rett over vannet. På 180 grader i 30 minutter, sier han og prøver å trykke på start.

Etter mange tastetrykk er airfryeren endelig i gang.

STIKKE HULL: Før du setter ribba i airfryeren anbefaler Kaayne å stikke hull i svoren. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet
STIKKE HULL: Før du setter ribba i airfryeren anbefaler Kaayne å stikke hull i svoren. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Tre ganger

- Det her ser allerede bra ut. Får vi bare snudd den uten å ødelegge svoren, sier Kaayne om resultatet etter 30 minutter.

Med grillklypa løsner han ribba fra rista, og snur den.

- Ser her, ja, svoren begynner allerede å bli bra her oppe, sier han, mens han tørker av toppen av ribba med kjøkkenpapir.

Ribba skal stekes i 30 minutter til, denne gangen med svoren opp. Etter en time med å steke svoren både ned og opp, pensler Kaayne en siste gang med eddik. Og så steker han ribba i fem minutter med airfryeren på høyeste temperatur.

Deretter skal den hvile på benken i 20 minutter, for at saftene skal sette seg.

HVILE: Etter en time og fem minutter skal ribba hvile i 20 minutter. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet
HVILE: Etter en time og fem minutter skal ribba hvile i 20 minutter. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

- Wow!

Men hva blir dommen over luftfrityrkokt ribbe? God, saftig og knasete, skal man tro matinfluenseren.

- Den her ser helt nydelig ut. Hør hvor juicy den er, 'a, sier 35-åringen mens han skjærer opp stykket.

Under smakstesten virker resultatet å overraske Kaayne.

- Oi, wow! Ja, den her var god, sier han mens svoren knaser mellom hvert tygg.

RESULTATET: Den luftfrityrkokte ribba ga god smak og er rask å lage. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet
RESULTATET: Den luftfrityrkokte ribba ga god smak og er rask å lage. Foto: Irene Dafinceska Naustdal / Dagbladet Vis mer

- Svoren fikk virkelig poppet seg. Med god crunch og god smak i kjøttet, litt karamellisert, bekrefter Kaayne.

Han påpeker likevel at han kan lage enda saftigere ribbe, men at med tanke på den korte tidsbruken er det et vellykket resultat.

- Jeg kunne spist dette på julaften uten å ha klage over det.