Ottolock er en amerikansk sykkellås som er utviklet for treningssyklister som ikke ønsker å drasse på en svær og tung lås når de er ute på tur.
Produsenten lover at låsen er sikrere enn en vanlig kabellås. Og med sine 120-140 gram avhengig av lengde og 7,62 cm i diameter når den er rullet sammen, er den mye lettere å hanskes med enn en bøylelås.
Dette høres jo fint ut, for det hadde jo vært kjekt å slippe å hale opp en diger kjettinglås eller tung leddlås hver gang vi skal inn i en butikk for å handle noe småtteri eller kjøpe en kopp kaffe på nærmeste kafé.

Hvilken sykkellås fungerer best?
Vel å merke dersom den lette låsen kan sikre at sykkelen fortsatt er der når vi kom tilbake.
Koster ti ganger så mye
Og skal vi dømme etter prisen, burde Ottolock gi betydelig mer trygghet enn små, billige låser i samme vekt- og størrelsesklasse.
Låsen koster 699, 799 og 899 kroner for henholdsvis 46, 76 og 152 centimeters lengde.
Til sammenligning selges enkle kabel- og spirallåser til godt under hundrelappen hos Clas Ohlson og Biltema. Og vil du virkelig føle deg trygg på gamlemåten, koster den dyreste bøylelåsen på Biltema 199 kroner. Clas Ohlsons toppmodell innen bøylelåser koster 329 kroner.
Du må faktisk inn i en sportsbutikk og kjøpe en superlås fra prestisjemerker som Abus eller TreLock for å finne noe som ligger i nærheten av det prisnivået Ottolock har lagt seg på. Og da snakker vi om låser som sykkeltyver bruker ti minutter eller mer på å få opp, selv med kraftig verktøy.

Alle låser kan åpnes
Sykkeltyver som virkelig vil stjele sykkelen din, klarer det uansett hvor kraftig og dyr lås du har.
Det man i høyden kan håpe på, er at låsen er bra nok til at innsatsen ikke står i forhold til gevinsten.
Har du en sykkel det ikke er så farlig med og du bare skal være borte et øyeblikk, er jo en lett lås som bare utgjør en mindre hindring bedre enn ingenting.
Det er kanskje slik vi må se denne Otolock-låsen. Men den er jo ikke alene om å være liten og lett, og den nærmer seg tusenlappen i pris. Er den sikrere enn små kabellåser til 80-90 kroner som vi finner i mange butikker, og som brukes til å låse sykkelen nærmest for syns skyld?

Videoer viser at det er et slit
Dette ville vi prøve i praksis. Vi allierte oss med fotograf Per Ervland, alias Praktiske Per, som har et stort utvalg av verktøy hjemme.
Han fant fram et pent utvalg av tenger, sager og sakser i ulike størrelser og vektklasser. Alt sammen helt vanlige saker som du får kjøpt i nærmeste byggvarehus og jernvarehandel.
Vi hadde forberedt oss på en langvarig testprosess der vi skulle slite skikkelig med å få hull på Ottolock-en.
Selskapet har nemlig selv lagt ut en video som viser at det er forholdsvis vanskelig (om ikke umulig) å klippe over det som med første øyekast ser ut som en enkel gummireim:
Det finnes også flere videoer lagd av andre som øyensynlig viser at låsen er vanskelig å få opp.
I begge videoene ser det ut som de sliter skikkelig, og at Ottolock-låsen dermed er vesentlig mer motstandsdyktig mot tyveri enn en vanlig, billig kabellås.
Slik gikk det da VI testet den
Stor var derfor overraskelsen da vi klarte å få den opp på første forsøk med det nest minste verktøyet vi hadde, en platesaks. Og det tok under ti sekunder:

Som videoen viser, se øverst i artikkelen, var utfordringen litt større da vi prøvde med en diger boltesaks.
Det skal også sies at vi brukte lenger tid på å kutte låsen når den ikke satt på sykkelen. Men der skal den jo sitte!
Produsenten: - Tåler ikke saks
Vi fant ingen grunn til å teste den ytterligere med baufiler og vinkelslipere, slik vi hadde tenkt.
Istedet kontaktet vi den norske importøren Per Moelv. Også han ble veldig overrasket over resultatet, og kunne fortelle at han så langt ikke hadde fått noen klager på låsen. Heller ikke hadde han hørt om noen som hadde fått stjålet sykkelen sin da de brukte den.

Endelig kan du forsikre elsykkelen for en billig penge
Moelv tok kontakt med den amerikanske produsenten, og de svarte dette:
Dette er skuffende. Ottolock er svært motstandsdyktig mot boltekutter, men ikke mot platesaks. Hexband (kommende modell, journ. anm.) vil være mye mer motstandsdyktig overfor saks. Men den er ikke tilgjengelig før i 2019. Vi holder fortsatt fast ved budskapet: Lett, kompakt, bærbar og avskrekkende ved kort opphold. Alle låser kan kompromitteres, også Ottolock.

Brukte lengre tid på en 89 kroners lås
Vi sitter altså igjen med en sykkelås som det tar 9 sekunder å åpne med saks. For ordens skyld prøvde vi samme verktøy på en kabellås til en tidel av prisen du må betale for Ottolock.
Den brukte vi 13 sekunder på å åpne. Forskjellen er jo bare teoretisk, men det er jo rart at du skal betale ti ganger så mye for en lås som det tar fire sekunder mindre å få opp.
Vi får jo gi Ottolock litt ære for å ha laget en lås som yter en viss motstand mot boltesaks, et verktøy mange proffe sykkeltyver bruker. Men når den samtidig ikke har sjans mot en langt mindre og billigere platesaks, klarer vi ikke helt å se poenget.
At den er praktisk i bruk med kodelås og liten og lett teller positivt, men dette er jo også tilfellet med billig-låsene.
Alt i alt skjønner vi ikke helt poenget med å ta sju hundre kroner og mer for en slik lås.
Testresultat
Ottolock sykkellås
Lett å ta med seg
Åpnes på under ti sekunder med platesaks, låser til en tidel av prisen er like «trygge»
LES OGSÅ:
