Nabostøy

Risikerer bot på 24 000 kroner for musikkstøy

Mann (23) skal ha forstyrret natteroen ved flere tilfeller. Dette sier loven om hvor mye støy du må tåle.

STØYPROBLEM I RETTEN: Nå må en ung mann stille i tingretten etter beskyldninger om høy musikkspilling, og boten kan komme på godt over 20 000 kroner - eller så blir det fengsel. Foto: Shutterstock/NTB
STØYPROBLEM I RETTEN: Nå må en ung mann stille i tingretten etter beskyldninger om høy musikkspilling, og boten kan komme på godt over 20 000 kroner - eller så blir det fengsel. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

23-åringen fra Klepp må snart møte i Sandnes tinghus etter å ha «forstyrret omgivelsenes nattero», skriver Rogalands avis.

Han skal ved tre tilfeller ha spilt så høy musikk fra boligen sin, at det har forstyrret naboenes søvn. Musikkspillingen skal ha skjedd lørdager og søndager like før midnatt og rett rundt klokka tre om natta.

Nekter å betale

Mannen har allerede fått et forelegg på 20 000 kroner, men dette har han nektet å betale, så derfor har altså saken endt i tingretten.

Der vil det bli lagt ned påstand om bot på 24 000 kroner, samt subsidiært fengsel i 48 dager dersom boten ikke betales.

Dette må du tåle av nabostøy

Ifølge advokatene i Codex er støy alene ikke regulert i naboloven. Når det kommer til støy, må problemene være av en mer vedvarende karakter for å rammes av naboloven.

Eksempler på slik støy kan blant annet være:

  • Festing
  • Musikk
  • Bråk fra barn
  • Bråk fra dyr
  • Støy grunnet oppussing
  • Klipping av gresset på kveldstid

Selv om støy ikke er regulert i loven, kan borettslag og sameier ha bestemmelser om stilletid i sine vedtekter. Dette kan for eksempel være at det skal være stille etter klokka 23:00 på hverdager.

Naboer må finne seg i en del støy, men tålegrensen mellom naboer er passert når naboen har påført skade eller ulempe som er urimelig eller unødvendig. Tålegrensen mellom naboer gjelder heller ikke bare nærmeste nabo, men også gjenboere eller andre som kan bli berørt av den støyende aktiviteten.

Flere lover regulerer støy

Ung.no stiller en 20 år gammel gutt som bor i bofellesskap spørsmål om stilletiden i boligblokker er 23:00 hver dag, eller om det skilles mellom hverdag og helg.

Juristen svarer at siden han bor i et bofellesskap, kan det være egne husregler som gjelder der, som han bør sjekke.

Videre er det slik at ifølge straffelovens paragraf 181 kan du straffes dersom du ved støy eller annen utilbørlig atferd forstyrrer omgivelsenes nattero.

Men juristen til Ung.no påpeker at det ikke er noen faste tidspunkt som gjelder for når det skal være nattero etter straffelovens bestemmelse. Juristen påpeker imidlertid at normalpolitivedtekten framholder at det på offentlig sted skal være nattero mellom klokka 23:00 og 06:00, men de enkelte kommunene kan også ha egne bestemmelser om dette.

Og, avslutningsvis er det også reglene i naboloven som kan tre inn dersom du påfører skade eller ulempe på naboene på grunn av urimelig støy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer