Retinol

- Rives ut av hyllene

Produktet kan gi deg fin hud, men brukes det feil kan det gi konsekvenser.

REVET UT AV HYLLENE: Apotek 1 merker en økning i salget av retinol fra deres eget merke, Dermica. Foto: Kirsti Østvang
REVET UT AV HYLLENE: Apotek 1 merker en økning i salget av retinol fra deres eget merke, Dermica. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før var dette for folk med hudskader. Nå har det blitt et ettertraktet skjønnhetsprodukt. Hudlege advarer mot overdreven bruk.

Til DinSide forteller Silje Ensrud, pressesjef i Apotek 1, at de registrerer en markant økning av salget av retinolproduktet i deres butikker.

- Vi merker at salget av kremer, gel og serum med retinol har økt den siste tida, og trolig henger dette sammen med oppmerksomheten denne ingrediensen har fått i sosiale medier. Som for eksempel TikTok.

Ensrud forteller videre at serumet fra deres egen merkevare ble revet ut av hyllene da den kom på markedet i september, og etterspørselen har vært høy siden.

Apotek 1 legger merke til at de som kjøper er i alle aldrer, men særlig en del yngre har fått med seg at vitamin A er en effektiv ingrediens.

Den skal redusere fine linjer og jevne ut pigmenteringer.

Disse må unngå produktet

Hudlege Reza Sohrabi ved Dr. Dropin sier til DinSide at ingen «må» bruke retinol.

- Det er ingen som må bruke det, men mange kan dra nytte av det dersom de skulle ønske det som en form for behandling mot arr, kviser og fine linjer, sier Sohrabi til DinSide.

FLASSER: Ser huden din slik ut etter bruk av retinol? Da kan du ha brukt for mye, mener hudlege Reza Sohrabi Foto: NTB
FLASSER: Ser huden din slik ut etter bruk av retinol? Da kan du ha brukt for mye, mener hudlege Reza Sohrabi Foto: NTB Vis mer

Retinol er en form for vitamin A som brukes i hudpleieprodukter for å forbedre tegn på aldring, akne og pigmentering. Det virker ved å øke produksjonen av kollagen, redusere utseendet på fine linjer og rynker, og forbedre hudens tekstur og tone.

Retinol kan brukes på huden ved å påføre et produkt som inneholder det, som et serum eller en krem, på ren hud før du legger på fuktighetskrem. det er viktig at dette gjøres korrekt.

- Det er viktig å starte med en lav konsentrasjon og øke gradvis, og alltid bruke solbeskyttelse om dagen, sier Sohrabi.

Noen personer skal unngå retinol, inkludert gravide og ammende kvinner, personer med sensitiv hud, og personer med eksisterende hudirritasjoner.

BAKTERIEBOMBE: De populære sminkesvampene er ifølge hudlege en sopp og bakterie-bombe. likevel bruker mange den skittene svampen i ansiktet, hver dag. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kan gi hudskader

Sohrabi forteller videre at middelet kan brukes feil.

- Feil bruk av retinol, som overdreven bruk, bruk av høy konsentrasjon uten å starte gradvis, bruk uten fuktighetskrem og bruk om dagen uten solbeskyttelse, kan føre til hudirritasjon, rødme, kløe og flassing.

Ved en slik hudirritasjon, med flassing og rødme forårsakes en hudskade som i sin tur også kan gi postinflammatoriske pigmentskader i huden. De kan bli svært vanskelig å få vekk.

- Hvis du opplever hudirritasjoner eller andre bivirkninger etter å ha brukt retinol, bør du stoppe bruken og søke råd fra en hudlege. Retinol er ikke farlig med mindre man er gravid, men man må vite hvordan det brukes riktig for å unngå uønskede bivirkninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer