Husqvarna EPOS:

Robotklipper uten tråd

Satellittbasert teknologi gjør at du slipper tråden under bakken.

UTEN TRÅDER: Husqvarnas nye Epos-teknologi bruker GPS-basert avgrensning snarere enn ledninger under bakken. Foto: Husqvarna
UTEN TRÅDER: Husqvarnas nye Epos-teknologi bruker GPS-basert avgrensning snarere enn ledninger under bakken. Foto: Husqvarna Vis mer
Publisert

For at en robotgressklipper skal holde seg innenfor området den er tiltenkt, graver man en ledning under bakken som fungerer som avgrensning for hvor den skal ferdes.

Ikke bare utgjør dette en ekstra installasjonskostnad - dersom ledningen brytes, svikter systemet, og da må man brått ha profesjonell hjelp til å lokalisere bruddet og reparere det. Løsningen er også lite fleksibel om man bestemmer seg for å gjøre endringer, som å anlegge blomsterbed eller lignende.

GPS-basert

Med sin nye Epos-teknologi (Exact Positioning Operating System) kvitter Husqvarna seg med kabelen under bakken. I stedet brukes GPS for å sørge for at robotklipperen holder seg innenfor grensene, med en presisjon på 2-3 centimeter.

Referansestasjonen har kontakt med satellitter og sørger for å navigere robotklipperen med presisjon på 2-3 centimeter. Foto: Husqvarna
Referansestasjonen har kontakt med satellitter og sørger for å navigere robotklipperen med presisjon på 2-3 centimeter. Foto: Husqvarna Vis mer

Riktignok innebærer Husqvarnas løsning at du i tillegg til robotklipper og ladestasjon også må ha en referansestasjon montert noen meter over bakken, som må ha fri sikt til satellittene der oppe. Den sender korrigeringsdata til gressklipperen slik at den holder riktig kurs.

En mobilapp brukes for å trekke opp grensene for hvor roboten skal klippe, og der har man også anledning til å angi soner der det ikke skal klippes, enten midlertidige eller faste. Man kan også definere flere soner, og via appen angi hvilken som skal klippes.

Via appen definerer du kantene på området som skal klippes. Foto: Husqvarna
Via appen definerer du kantene på området som skal klippes. Foto: Husqvarna Vis mer

Ikke billig

Den første Epos-modellen heter Automower 550 Epos og har en anbefalt pris på rett under 60.000 kroner. Den er i utgangspunktet ment for profesjonell bruk i parker, på golfbaner, fotballbaner og lignende, og dekker et område på 4-6 mål. 550 Epos skal håndtere maksimal helling på 45 prosent (24 grader).

I tillegg trenger man altså referansestasjonen, og den har en pris på snaue 13.000 kroner. Referansestasjonen fungerer med flere klippere og kan instruere dem på inntil 500 meters avstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer