Frisk igjen etter sykdom?

Så lenge bør du vente før du går tilbake på jobb

Du kan være smittsom selv om du er frisk.

SYK? Hvor lenge venter du med å gå tilbake på jobb etter sykdom? Foto: NTB Scanpix
SYK? Hvor lenge venter du med å gå tilbake på jobb etter sykdom? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høstmånedene er for mange synonyme med sykdom. Både barn og voksne drar med seg smitte fra barnehager, skoler og arbeidsplasser, og før man vet ordet av det sitter man der med bøtte ved senga og nesespray på nattbordet.

Men hva med når man blir frisk igjen? Hvor lenge bør man vente med å dra tilbake på jobb, for å ikke smitte andre?

Tre høstsykdommer på vei

På høsten er det som oftest forkjølelse, omgangssyke eller influensa vi smittes av.

Omgangssyke er det vanlige navnet for ulike virusinfeksjoner. Disse gir symptomer som feber, oppkast og diaré, og Noroviruset er den vanligste årsaken.

Når vi snakker om forkjølelse, så menes det en øvre luftveisinfeksjon, som forårsakes av virus, og er smittsom.

Sesonginfluensa gir vanligvis feber og smerter i hele kroppen, i tillegg til luftveissymptomer. Ifølge FHI blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en sesong.

- Svært smittsomt

Både influensa og forkjølelse smitter lett mellom mennesker, men aller verst er omgangssyken. Sykdommene smitter gjennom dråpesmitte, oftest hosting eller nysing, eller gjennom direkte kontakt, forteller Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet.

Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

– Norovirus/omgangssyke er svært smittsomt og de syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfriskning.

Når det gjelder forkjølelse er man mest smittsom de første 2–4 dagene man har symptomer, mens man er smittsom fra dagen man får influensasymptomer, og i tre til fem dager etterpå.

Tilbake på jobb

Men hva med når man har vært syk, når kan man egentlig møte opp på jobb igjen?

I barnehager finnes det ofte en 48-timersregel, som sier at barn skal ha hatt to symptomfrie døgn før de får lov til å komme tilbake til barnehagen, litt avhengig av hva slags sykdom de har hatt.

I bedrifter ser det ikke ut til at samme regelen gjelder. I Telenor Norge er de over 3500 ansatte, men har få sykdomsregler, sier kommunikasjonssjef i Telenor, Anders Krokan.

– Vi har ingen spesielle regler når det gjelder å komme tilbake til jobb etter sykdomsopphold. Vi tenker at de ansatte selv må se an formen, og gjøre en vurdering på om de er friske nok ut ifra det.

Heller ikke i Petter Stordalens hotellkjede, Nordic Choice Hotels, finnes det noe regler for fravær etter sykdom.

– Nei, det er en vurderingssak man må ta selv ut ifra jobb og arbeidssituasjon, sier kommunikasjonsdirektør Bettina Flatland.

– Vurder selv

Når det gjelder forkjølelse er man mest smittsom de første 2–4 dagene man har symptomer. Har du influensa, er du smittsom fra dagen man får influensasymptomer, og i tre til fem dager etterpå. Omgangssyken smitter så lenge man har symptomer som diaré og oppkast.

Derfor sier Eide i FHI at når du kan vende tilbake til arbeidsplassen, avhenger av både sykdom og jobb.

– Er du forkjølet og har ditt eget kontor, unngår å hoste folk opp i ansiktet og er nøye med håndhygienen så er det vel greit å være på jobb så lenge du føler deg frisk nok, sier Bruun.

– Voksne med omgangssyke bør vente til symptomene har opphørt, og være nøye med håndhygienen de første dagene. Personer som håndterer mat bør uansett ikke vende tilbake til arbeidet før 48 timer etter opphør av oppkast og diaré, sier Eide.

– Dette gjelder også helsepersonell som har direkte kontakt med pasienter som er særlig utsatt for infeksjonssykdommer, eller hvor infeksjoner vil kunne ha særlig alvorlige konsekvenser.

For dem med influensa bør man vente til sykdomsforløpet er over, skriver FHI. Influensa varer oftest i sju til ti dager.

Merk at omtrent 20 prosent av dem som blir smittet, har få eller ingen symptomer, men de kan likevel smitte andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer