Hvor lenge holder maten i kjøleskapet?

Så lenge er pizzaen holdbar

Pizza er noe av det beste vi vet, og vi spiser den gjerne i flere omganger. Men hvor lenge kan restene av pizza og andre italienske favoritter egentlig beholdes?

RESTEFEST: Noen spiser pizza både varm og kald, samt i flere dager etter den var rykende fersk. Foto: Redaksjonen
RESTEFEST: Noen spiser pizza både varm og kald, samt i flere dager etter den var rykende fersk. Foto: Redaksjonen Vis mer
Publisert

Vi elsker pizza, enten det er lørdagspizza, overtidspizza - eller restepizza.

Ja, for det er ikke alltid vi orker å spise opp hele pizzaen, og det blir rester til overs, som ofte blir satt i kjøleskapet.

Da er spørsmålet: Hvor lenge kan restene oppbevares? Er overtidspizzaen fra torsdag like smakfull og trygg på mandag?

Topping har mye å si

Eva Johanne Lillebakken er seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon for biologisk mattrygghet, og kan svare på spørsmålet.

– Hvor lenge er det forsvarlig å oppbevare pizza i kjøleskapet etter at den er stekt?

– Det er avhengig av hvilke type råvarer som er benyttet på pizzaen. Pizza som inneholder kjøttprodukter, eller andre matvarer hvor bakterier vokser godt, vil ha kortere holdbarhet. Temperaturen i kjøleskapet vil også ha betydning - den bør være fire grader, sier hun til DinSide.

– Måten pizzaen er emballert har også betydning for hvor lenge den holder seg. Bruk øyne og nese om du er usikker på om pizzaen kan spises. Har den forandret utseende eller farge? Lukter den som den skal eller lukter den gjæret, surt eller på andre måter annerledes enn den skal?

SPRØ DAGEN DERPÅ: Er du lei av at pizzarestene du varmer opp ikke blir like gode? Da bør du ta en titt på denne videoen. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Del opp

– Kan dere si noe om oppbevaring av matrester på generelt grunnlag, er det for eksempel noe som bør fryses med én gang, som altså ikke tåler lagring?

– Husk rask avkjøling. Matrestene bør rett inn i kjøleskapet etter at de er avkjølt. Om du har store porsjoner, kan du fordele maten i mindre porsjoner, slik at den kjøles raskere. Matvarer bør pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de beskyttes mot forurensning, å ta smak eller å tørke ut.

Pass på pasta- og risrester

Skal du oppbevare andre rester, vær ekstra oppmerksom på ris og pasta.

– Ris og pasta som har stått for lenge i romtemperatur, bør ikke varmes opp igjen. Det skyldes bakterien Bacillus Cereus, som vokser godt i slik mat. Den kan danne giftstoffer som kan gi kraftige magesmerter og oppkast. I motsetning til de fleste andre bakterier, vil denne overleve koking og er en kjent årsak til matforgiftning.

Is på fryseposen er et dårlig tegn

Lillebakken deler også et par gode tips for frysing og tining av mat:

– Om maten skal fryses for seinere bruk, vil være avhengig av kvaliteten på matvarene. For at kvaliteten på matvarene skal beholdes, må innfrysingen skje så raskt og ved så lav temperatur som mulig, sier hun til DinSide.

– Dypfryst mat skal oppbevares i minus 18°C eller kaldere, og det er viktig at temperaturen holdes stabil. Frosset is eller snø rundt emballasjen kan være et tegn på uheldige temperatursvingninger. Tining av frossen mat bør skje i kjøleskapet, og husk samtidig å beskytte annen mat mot drypp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer