Melk og yoghurt i matpakka

Så lenge holder skolemelk-produktene i sekken

Dukker skolemelka opp i sekken hjemme etter endt skoledag? Du trenger ikke tømme den ut: Den kan fremdeles være ok.

HVOR LENGE HOLDER DET SEG BRA? Kan du sende med yoghurt og melk hjemmefra uten at melka blir sur før spisetid? Eller hva med skolemelk og annet som kommer i retur etter endt skoledag: Kan du spise eller drikke det seinere eller er det bare å kaste? Foto: Kristin Sørdal
HVOR LENGE HOLDER DET SEG BRA? Kan du sende med yoghurt og melk hjemmefra uten at melka blir sur før spisetid? Eller hva med skolemelk og annet som kommer i retur etter endt skoledag: Kan du spise eller drikke det seinere eller er det bare å kaste? Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Da vi tidligere denne uken sjekket prisene på noen utvalgte skolemelk-produkter, fant vi at man må ut med dobbel pris for vaniljeyoghurt levert fra skolemelk-ordningen.

Også smoothie viste seg å være dyrere i skolemelk-ordningen enn om du kjøper den på butikken, mens enkelte andre produkter viser seg å være mye billigere levert som skolemelk-produkt, sammenliknet med butikk-pris.

Det opprinnelige produktet, altså melka, viser seg å koste cirka det samme levert som skolemelk, som det koster å kjøpe i butikken.

Men kan du egentlig ta med deg melk eller yoghurt hjemmefra for å drikke eller spise senere på dagen, uten mulighet for kjøling?

Og hva med skolemelka som kommer i retur i sekken, for å bli oppdaget hjemme etter endt arbeidsdag? Er den fremdeles grei å bruke? Eller må den gå rett i sluket?

JEPP, DET GÅR FINT: Yoghurt greier seg fint en dag i sekken i romtemperatur - og melka kan også overleve. Sjokomelk er den best tåleevne for romtemperaturer - men da må du velge en som er ultrapasteurisert, ellers er det samme spilleregler som for vanlig melk. Foto: Kristin Sørdal
JEPP, DET GÅR FINT: Yoghurt greier seg fint en dag i sekken i romtemperatur - og melka kan også overleve. Sjokomelk er den best tåleevne for romtemperaturer - men da må du velge en som er ultrapasteurisert, ellers er det samme spilleregler som for vanlig melk. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Yoghurt: Ja, den holder seg greit en dag i sekken

Yoghurt er noe av det det kan være mest aktuelt å sende med i sekken hjemmefra, tatt i betraktning av at det er dobbelt så dyrt via skolemelk-ordningen.

Da er det greit å vite at yoghurten kan holde seg helt fin en dag i sekken frem tid spisetid - og selv etter en hel dag i sekken kan det være helt greit å spise den.

Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), sier til Dinside at det riktignok ikke finnes noe eksakt svar på hvor lenge yoghurten kan klare seg uten kjøling og fremdeles være ok å spise, ettersom det kommer an på hvor ferskt produktet er og hvilken temperatur den oppbevares i.

Hun forteller at meieriprodukter generelt sett får kortere holdbarhet når de ikke holdes jevnt kalde, altså i kjøleskap ved maks 4 °C, men påpeker at yoghurt er et syrnet meieriprodukt som har lengre holdbarhet enn vanlig søtmelk.

- Hvis yoghurten blir oppbevart i sekken en dag, og så satt i kjøleskap når man kommer hjem, kan det hende den fint kan brukes senere. Det som er viktig er å lukte, se og smake på yoghurten før man eventuelt bruker den. Lukter og smaker den normalt, er den ikke farlig å spise. Men ikke vent for lenge med å bruke produktet, sier Arnesen.

Hun påpeker også at væsken som kan utskilles på toppen av yoghurt og kvarg er myseprotein, som er en naturlig del av produktet, og som med fordel kan røres inn i yoghurten igjen.

BRUK DEN I MATEN: Du trenger ikke tømme ut skolemelk som blir med hjem. Putt den i maten, for eksempel grøten, dersom du er usikker på om du vil drikke den. Foto: Kristin Sørdal
BRUK DEN I MATEN: Du trenger ikke tømme ut skolemelk som blir med hjem. Putt den i maten, for eksempel grøten, dersom du er usikker på om du vil drikke den. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Melk: Skeptisk? - Bruk den i grøten!

Prismessig er det billigst å kjøpe melk via skolemelk-ordningen på skolen, så det er kanskje liten vits i å sende med melk hjemmefra i sekken.

En mer aktuell problemstilling her vil heller være: Hva med skolemelken som kommer uåpnet i retur i skolesekken? Kan du fremdeles drikke eller bruke den, etter flere timers opphold i sekken?

- Det samme prinsippet gjelder for melk som for yoghurt, men melk tåler dårligere å utsettes for høyere temperaturer enn yoghurt, sier Arnesen til Dinside.

- Her må man også lukte, se og smake for å vurdere om melken er brukbar. Er man skeptisk til å drikke melken, kan man også bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper - og man kan også fryse den ned, sier ernæringsrådgiveren.

Tint melk vil endre utseende, men den kan fortsatt brukes til bakst og annen matlaging.

Arnesen understreker også at melk som oppbevares i kjøleskap som oftest kan være god og brukes lenge etter at best før-datoen er gått ut.

Ifølge et forsøk utført av Melk.no våren 2016, hvor de ville se hvor lenge melken er holdbar, fant de at både skummet-, lett- og helmelk var bra mer enn 30 dager etter «best før»-datoen. Vel og merke ved kjølig opppbevaring.

Sjokomelk: Noen tåler romtemperatur lenge

Sjokomelk er det som tåler romtemperatur best i denne sammenhengen, i alle fall om du velger rett produkt.

Ifølge Arnesen, har fersk sjokolademelk de samme forutsetningene for å holde seg i romtemperatur som vanlig hvit melk.

- Men det finnes derimot varianter av sjokolademelk som er varmebehandlet på høyere temperatur, det som kalles ultrapasteurisering. Denne sjokolademelken tåler fint å oppbevares i romtemperatur før den åpnes, sier Arnesen til Dinside.

Det skal være informasjon om pasteurisering og oppbevaring på boksen eller flasken. Disse produktene har også lang holdbarhet, forutsatt at de ikek åpnes.

- Etter åpning må også den oppbevares kaldt, og har holdbarhet på omtrent en uke, forteller Arnesen.

Slik kan du oppbevare meieriproduktene

Slik lager du varme pølser og Rett i koppen på flyet! Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Vis mer

Termos er selvsagt en mulighet for å holde melk eller sjokomelk kald, men da bør du passe på at du har riktig type termos slik at du får vasket den helt ren etter bruk.

Arnesen tipser også om kjøleposer eller små kjøleelement som man kan pakke rundt eller sammen med yoghurt og andre kjølevarer.

Eller kanskje får du yoghurten eller melkeboksen inn i en matboks med kjøleelement?

Du kan også lage dine egne små, praktiske kjøleelement: Her kan du se hvordan.

Les også:

Test av mat-termoser 2017

Test av termoser 2016

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer