Når åpner treningssentrene igjen?

Så lenge møter du stengte dører

Bor du i en kommune hvor treningssentrene holder stengt, kan det i verste fall ta tid før de åpner igjen.

HJEMMETRENING: Justerbare treningsmanualer er midt i blinken for deg som vil trene styrke hjemme, men som verken har et kjempestort budsjett eller mye plass. Video: Øystein Bergrud Fossum / Maria Bergrud Fossum. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Et nytt år fører ofte til en strøm av folk til treningssentre, som skal forsøke å begynne et nytt og bedre liv. Men i mange kommuner må dette foregå hjemme i stua, i skiløypene eller på andre egnede steder:

I kommuner som opplever mye coronasmitte vil kundene møte stengte treningssentre i tiden fremover.

Og det er svært usikkert når de vil åpne igjen. Da regjeringen innførte nye nasjonale tiltak fra 4. til 18. januar, var nemlig anbefalingen at kommuner med mye smitte stenger treningssentrene. Samtidig har flere kommuner hatt stengte dører fra før av.

Under kan du se hva som er vedtatt i enkelte av landets kommuner med høyest smittetrykk per i dag, og hvordan dette påvirker noen av treningssenter-kjedene.

Så lenge er treningssentrene stengt

Når treningssentrene åpner igjen, avhenger av smitten i den enkelte kommune. Her er vedtaktene som gjelder de neste ukene i enkelte av kommunene med høyest smitte:

Drammen kommune: Treningssentrene holder stengt, og for den lokale forskriften er det ikke satt noe sluttdato, annet enn at den gjelder inntil videre.

Fredrikstad og Sarpsborg kommune: Per i dag kan treningssentre og lokaler for tilsvarende aktiviteter holdes åpne for individuell trening til og med 7. januar.

Begge kommunene vil etter alt å dømme vedta en lokal forskrift onsdag ettermiddag, som vil føre til stengte treningssentre fra 8. januar til og med 21. januar. Så vil tiden vise om treningssentrene kan åpne fra 22. januar.

Hamarøy kommune: I utgangspunktet er treningssentrene stengt til 10. januar, men kommunen påpeker på sine nettsider at vedtaket kan videreføres etter denne datoen.

Levanger kommune: Treningssentrene holder åpent, men det er ikke tillatt med gruppetimer til og med 17. januar.

Oslo kommune: I første omgang holder Oslo kommune treningssentrene stengt til og med 7. januar. Men lite tyder på at de åpner fra 8. januar. Raymond Johansen skrev i et Facebook-innlegg mandag at de vil legge seg på en streng linje de neste ukene og at det ikke er aktuelt med lettelser fra tiltakene foreløpig.

Randaberg, Sandnes, Sola og Stavanger kommune: Har vedtatt lokal forskrift som innebærer at treningssentrene er stengt til og med 18. januar.

Skien kommune: Treningssentrene er i første omgang stengt til og med 18. januar. Kommunen skal evaluere sin forskrift og gjøre eventuelle justeringer 12. januar, som kan påvirke datoen for når treningssentrene kan åpne igjen.

Trondheim kommune: Til 31. januar er det påbudt med munnbind i lokaler for trenings-, sports- og fritidsaktiviteter. Det er også krav om to meters avstand mellom deltagere under fysisk aktivitet på treningssentre.

Ullensaker kommune: Kommunens vedtak fra 5. januar innebærer stengte treningssentre. Heller ikke her er det satt noen sluttdato for vedtaket, som gjelder inntil videre.

Dette sier treningssentrene

Vi har spurt treningssenter-kjedene Sats, Spenst og Evo om hvor mange av deres sentre som for tiden holder stengt.

Dersom du vanligvis trener på et av Sats’ sentre, kan du sjekke deres oversikt over åpne og stengte treningssenter her. Denne siden oppdateres løpende, ifølge Malin Selander, nordisk ansvarlig for kommunikasjon i Sats.

- Under hele pandemien har vi tilpasset myndighetenes og lokale kommuners anbefalinger. Kommer det en beslutning om å stenge senter så gjør vi det, sier Selander til Dinside.

Kjedesjef i Spenst Norge, Eirin Bolle, sier til Dinside at fire av deres treningssentre er stengt per i dag av i alt 30 sentre, nærmere bestemt i Fetsund, Jessheim, Sørumsand og Lommedalen.

Evo forteller om 19 stengte treningssenter per i dag. Kjedesjef Morten Hellevang vil ikke spå når disse kan åpne igjen.

- Dette er helt avhengig av smittesituasjonen i landet og lokalt. Så når vi får åpne vet vi ikke noe om, dessverre, sier han til Dinside.

Etterspør åpning av treningssentrene

Eirin Bolle i Spenst påpeker at hun anmoder kommunene om å gjenåpne de bemannede treningssentrene med dagens smittevernsrutiner ved sin neste gjennomgang av tiltak, anslagsvis medio januar.

- Basert på en rekke erfaringer fra våre 30 sentre i Norge og ikke minst grunnet våre gode etablerte systemer, sporing og ikke minst verdien av folkehelsa opp mot risikoen for å bli videre smittet på våre sentre. Vi har per dags dato ingen videre smitte fra all aktivitet vi har gjennomført siden mars 2020 frem til dags dato, understreker hun, og påpeker blant annet at bemannede treningssentre med sine datasystemer utgjør et tilnærmet perfekt smittesporingssystem.

Hun ber politikerne om å vektlegge faktabasert informasjon om smittevern og ekstremt lav smitterisiko, samt bransjens betydning for folkehelsa, når de politiske beslutningene fattes.

FHI skriver på sine nettsider at risikoen for smitte på treningssentre er knyttet til mange felles kontaktpunkter for de som trener, økt pustearbeid og dermed økt dråpeproduksjon, at personer er tett på hverandre, og at aktiviteten i hovedsak foregår innendørs. Dessuten påpeker de at treningssentre ofte samler personer fra geografisk spredte områder. De legger til at smittespredningspotensialet i saltrening med høy fysisk aktivitet er høyere enn ved aktiviteter som pilates og yoga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer