Holdbarhet, best før:

Så lenge varer de

Brus med sukker varer dobbelt så lenge som brus uten.

HOLDBARHET: En av disse brustypene har dobbelt så lang holdbarhet som den andre - minst. Vet du hvilken? Foto: Elisabeth Dalseg
HOLDBARHET: En av disse brustypene har dobbelt så lang holdbarhet som den andre - minst. Vet du hvilken? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Forrige uke satte butikksjef på Obs! på Lagunen i Fana fram en pall med fjorårets julebrus.

- Det er mye bedre at de kjøper en boks julebrus enn «alle disse energidrikkene som barn drikker nå for tida», sa butikksjef Jan-Erik Kirkøen til DinSide.

Vi går ut ifra at de har sjekket utløpsdatoen på brusen før de satte den ut i butikk - men det fikk uansett diskusjonen til å gå over pultene: Hvor lenge skal egentlig julebrusen vare?

- Kan vi drikke fjorårets julebrus i år?

- Brus med sukker har tolv måneders holdbarhet, mens brus uten sukker har 6 måneder, sier Stina Kildedal-Johannessen, kommunikasjonssjef i Hansa til DinSide - og legger til:

- Fana-julebrusen er nok fortsatt like god, siden brus med sukker har 12 måneders holdbarhet.

Hun presiserer at både øl og brus er merket med en best-før-dato, som ikke betyr at det blir dårlig etter.

Lettbrus lagrer dårlig

En skulle kanskje tro at sukker har konserverende egenskaper, men hovedårsaken til at lettbrus har kortere holdbarhet er at aspartam (E951, et vanlig søtstoff i sukkerfri brus, journ.anm.) brytes ned over tid ved lagring.

Dette er altså det produktet som fortest mister sin opprinnelige karakter om det blir stående litt for lenge. Noe å tenke på før du slår til på supertilbud på sukkerfri brus?

Brus eller annen drikke som bruker fruktjuice har gjerne en holdbarhet som ligger midt imellom brus med og uten sukker, forteller Kildedal-Johannessen.

- Jusprodukter har høyere krav til pasteurisering enn produkter uten jus.

Øl - forskjell på pol og butikk

For øl vil holdbarheten variere, og her er det mange faktorer som spiller inn.

- Vi har ni til tolv måneders holdbarhet på øl. Holdbarheten varer noe i forhold til alkoholprosent og ingredienser, sier Kildedal-Johannessen.

- «Best før» betyr ikke at den er dårlig etter og ofte kan for eksempel juleøl være vel så god etter «best før»-dato.

Det er ikke noen absolutt regel som tilsier hvor lenge øl holder seg etter best før-dato, men som hovedregel har mørke og alkoholsterke øl bedre holdbarhet - og kan ha godt av lagring, ifølge Gustav Foseid, øldommer, mangeårig øltester for Dagbladet og forfatter av bøkene Ølbrygging og Ølsmaking

SJEKK APPEN: På Vinmonopolets nettsider og i appen kan du enkelt se om ølet du kjøper kan lagres. Skjermdump: Vinmonopolet.no
SJEKK APPEN: På Vinmonopolets nettsider og i appen kan du enkelt se om ølet du kjøper kan lagres. Skjermdump: Vinmonopolet.no Vis mer

- Noen øl kan ikke bare lagres, men blir bedre av å bli lagret, sier Gustav Foseid, til DinSide.

Det hører likevel til unntakene.

- Det er mer unntaksvis at øl blir bedre av å lagres, særlig når det er snakk om øl som fortjener mer enn et år eller halvannet år i kjelleren eller kjøleskapet, presiserer Foseid.

Ofte er dette også øl som har litt lengre best før dato.

Slik lagrer du øl

I motsetning til vin skal ølflasker lagres stående og kjølig, men det trenger ikke stå i kjøleskapstemperatur. Jo kaldere temperatur, jo lenger holder det seg - men det vil også ta lengre tid før det utvikler seg. og du bør ikke bevege for mye på dem før du serverer.

Ifølge Foseid er lagring av øl hovedsakelig oksideringsprosesser.

- Noen stoffer kan også felle ut som bunnfall når de får lang nok tid, men oksidasjon regnes som det viktigste.

- Ettersom bokser er tettere enn gummipakningen i korker, kan også pakningstypen bety litt for hvordan ølet lagres. Selv i en boks vil det være mikroskopiske mengder oksygen.

Plassering av øl i kjøleskapet gjelder for øvrig også oppbevaring av øl. En vanlig, filtrert flaske pils har ikke vondt av å ligge i kjøleskapet, men er det noe som helst sedimenter i ølet, synker det ned ved lagring, og da er det smart at det blir liggende i bunn av flaska.

Ifølge Foseid kan følgende tre øltyper lagres litt:

  • Klassisk norsk juleøl: i hvert fall de sterkeste variantene: Lite humlepreg og mye maltsødme.
  • Sterke, belgiske klosterøl: Mye maltsødme, gjærpreg som tåler lagring og lite humlepreg. Der de har merkbart humlepreg, så er det oftest varianter som ikke blir ubehagelige når de lagres, men bare tones ned.
  • Kraftig imperial stout: Kan ofte bli bedre, eller i hvert fall annerledes, når brentsmaken tones ned og de røstede smakene kommer bedre fram.

Er du usikker?

Som alltid gjelder regelen: Se, lukt smak. Ser det greit ut, lukter det greit og smaker det greit? Da er det greit å drikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer