Fra 28. oktober: Hvor mange kan samles

Så mange kan man være

Reglene avhenger av om man er på privat eller offentlig sted, og hva slags arrangement det er snakk om.

ANTALL GJESTER: Hvor mange personer som kan samles, avhenger av hva slags type arrangement det er snakk om, og hvor i landet det er. Foto: NTB
ANTALL GJESTER: Hvor mange personer som kan samles, avhenger av hva slags type arrangement det er snakk om, og hvor i landet det er. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronasmitten i Norge har vært økende den siste tiden, med lokale smitteutbrudd mange steder i landet. Samtidig er smitten den laveste i Europa, men med frykten for å få liknende tall som i andre eurpeiske land, strammer både regjeringen inn på de nasjonale tiltakene, og Oslo på lokale tiltak i hovedstaden denne uka.

Dette får blant annet noe å si for hvor mange man kan være tilstede på forskjellige typer arrangementer i tiden fremover.

Tiltakene skal i første omgang vare til begynnelsen av desember, fortalte statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Her er reglene som gjelder nå

TIltakene blir innført ved midnatt natt til onsdag 28. oktober, og innebærer følgende for private sammenkomster:

  • Skal du be noen hjem til deg selv, enten til bolig, hage eller hytte, er rådet å ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer.
    Regjeringen påpeker at dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere - for eksempel hvis man får besøk av en familie med mange barn.
  • Skal du arrangere en privat sammenkomst på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler er det fra onsdag en grense på maksimalt 50 deltakere. Grensen har vært 200 frem til nå. Ifølge Helsenorge.no er eksempler på private arrangementer blant annet konfirmasjon, dåp, bryllup, bursdag og begravelser.
    Ved private arrangementer på offentlig sted må det oppnevnes en ansvarlig arrangør, som har navn og kontakinformasjon til alle som er til stede. Det skal holdes en meters avstand mellom gjestene.
  • Vær obs på at Oslo kommune har egne regler for private arrangement: De viderefører forbudet mot private sammenkomster med flere enn 10 personer.

Unntak for private arrangementer for barn:

For barn i barnehage og på barneskole gjelder ikke begrensingen om å ikke ha flere enn fem gjester, når man hører til samme kohort. De unntas dermed fra avstandskravet på arrangementer.

Barn kan også ha bursdags- og halloween-feiring med barn i samme kohort i tiden fremover.

– Barna skal få lov til å være sammen med unger de allerede er mye sammen med, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) på mandagens koronapressekonferanse.

Offenlige arrangementer utendørs

På offentlige arrangementer utendørs blir dagens regel om adgang til 600 personer videreført - med noen nye begrensninger:

Det gjelder nå kun arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter, som fotballkamper på en fotballstadion.

Personer som sitter i fastmonterte seter skal kunne ha minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet. Personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst.

Arrangøren må sørge for at deltakerne holdes atskilt i grupper på inntil 200 personer, og det skal være minst én meter mellom alle personene innad i gruppene på 200 personer, ifølge helsenorge.no.

I Oslo kommune videreføres tiltaket om maks 200 personer tilstede på utendørs arrangementer.

Offentlige arrangementer innendørs

Det er ikke gjort endringer i reglene for offentlige arrangementer innendørs. Her kan man fortsatt være 200 personer - så lenge det er god nok plass til at deltakerne holder én meters avstand.

Personer som sitter i fastmonterte seter skal dessuten kunne ha minst ett ledig sete mellom seg på samme seterad fra de ankommer arrangementet, mens personer fra samme husstand kan sette seg nærmere hverandre etter ankomst.

Helsenorge.no nevner følgende eksempler på offentlige arrangementer innendørs: Idrettsarrangement som stevner, cuper og kamper, og kulturarrangement som konserter, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino.

Vær obs på lokale tiltak ved lokale smitteutbrudd. Da skal kommunene ifølge regjeringen, sammen med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, vurdere innstramminger av de nasjonale tiltakene, og det anbefales i slike situasjoner at man innfører forbud mot mer enn 20 deltagere ved innendørs arrangementer uten fastmonterte seter.

Fra klokken 12 torsdag 29. oktober vil Oslo kommune innføre begrensning av antall deltakere på 20 personer, på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering. Tallet settes ned fra tidligere 50 personer.

Jobbfest og julebord

Begrensningen på å være 50 personer samlet på private arrangementer gjelder også jobbarrangementer, jobbfester og julebord, ifølge regjeringen. Erna Solberg påpekte på mandagens pressekonferanse at man ikke kan gli over fra seminar med 200 deltakere - som er den nasjonale regelen for arrangementer innendørs, til julebord, og fremdeles være 200 - der må man være maks 50 personer.

Ikke vær sosial med mange

Blant de nasjonale tiltakene som gjelder fra onsdag, er rådet om å være sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke.

Samtidig anbefaler regjeringen at det i kommuner med høy smitte settes en begrensning på antallet kontakter man møter i sosiale sammenhenger, til ti personer gjennom en uke - med unntak av husstandsmedlemmer, og de i samme barnehage- og barneskolekohort.

I Oslo gjelder denne begrensningen fra klokken 12 torsdag. Byrådsleder Raymond Johansen påpeker at kolleger ikke regnes blant de ti nærkontaktene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer