Så mye julemat trenger du

Det skal bugne i jula, men vi vil helst ikke ha så mye rester.

JULEMAT: Pinnekjøtt er populært både på julaften, nyttårsaften og utover i jula. Men hvor mye trenger du egentlig? Foto: Matprat.no
JULEMAT: Pinnekjøtt er populært både på julaften, nyttårsaften og utover i jula. Men hvor mye trenger du egentlig? Foto: Matprat.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er hyggelig med rester av god mat, men det er grenser for hvor mye av julemiddagen vi har lyst til å spise utover i jula. Dessuten er kjøleskapet proppfullt av mat nå før jul, noe som verken er bra for kjøleskap eller mattryggheten.

Så hvor mye skal du beregne om du ikke vil sitte igjen med masse rester?

Flere ting vil spille inn her, og det er vanskelig å gi et fasitsvar med to streker under.

Tenk igjennom dette før du skriver endelig handleliste:

- Hvor mange retter har jeg tenkt å servere?

Jo flere retter, jo mindre trenger du av hovedretten.

- Hvilket tilbehør har du?

Ribbe suppleres gjerne av både medisterkaker og medisterpølser, som også metter, mens det kanskje er begrenset hvor mye bacon man orker å spise til lutefisken?

- Hvem skal spise middagen?

Noen er bunnløse, mens andre meget småspiste. Noen spiser nesten bare kjøtt eller fisk, mens andre fråtser mest i grønnsaker.

- Hvor gode er folk til å porsjonere?

Ikke noe er kjipere enn å beregne på millimeteren, for så å se at onkel Hans forsyner seg med halvparten av medisterkakene.

En kilo per person

På Café Engebret i Oslo, beregner de nærmest astronomiske mengder mat.

- Vi beregner en kilo fersk ribbe per person, sier Adam Wiatrowski, kjøkkensjef på Engebret, til DinSide.

- Men da må du huske på at vi har ubegrenset med påfyll, og dette er en middag mange har gledet seg litt ekstra til, og flere forteller at de ofte dropper lunsj den dagen de kommer.

Selv om vi vet at ribba slipper noe væske når den saltes og stekes, høres en kilo likevel veldig voksent ut. Ikke minst fordi det serveres sammen med både medisterkaker og sosisser eller julepølse, i tillegg til surkål, rødkål og poteter.

RIBBE: Er du usikker på hva du skal se etter på ribba før du kjøper den? Det får du svar på her. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Jørn Lie, kokk og en av eierne av Gamle Raadhus restaurant forteller om tilsvarende mengder både av lutefisk og pinnekjøtt på deres restaurant, men også de serverer flere porsjoner av julematen til gjestene er mette.

Det gjør vi på julaften også, men det er ingen grunn til å gå amok i kjøttdisken.

Nøktern slakter

Kvelden før kvelden-kokk Christopher Haatuft anbefaler å beregne 4-500 gram per person, litt avhengig av hvor storspiste dere er.

- Da har du garantert nok, og sannsynligvis noen rester det er lett å gjøre noe med i romjula, sier han til DinSide.

Artig nok er det Daniel Slakter fra Annis pølsemakeri som er mest nøktern i sine beregninger blant dem vi snakker med.

- Hvor mye ribbe du bør beregne varierer fra 200 til 500 gram person, sier Slakter til DinSide.

Har du ikke forrett eller dessert, lite medisterkaker og julepølser, og ønsker å ha litt rester er 500 gram fint, mens 200 gram er en fin porsjon om du har raust med tilbehør.

Så mye pinnekjøtt trenger du

Når det kommer til pinnekjøtt, anbefaler Slakter 4-500 gram pinnekjøtt per person. Merk at dette er vekt før utvanning.

Også her er det smart å justere etter punktene over, og i tillegg bør du se godt på stykkene: Klassiske pinnesider har mye bein og lite kjøtt, mens om du har gått for en pakke pinnebog eller pinnestek, får du mye mer kjøtt.

PINNEKJØTT: Hva skal du se etter i butikken? Har du glemt å vanne ut kjøttet? Prøve en ny saus? Her er gode tips fra en pinnekjøttekspert. Video: Thomas Rasmus Juell Skaug / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Trikset er altså å se på pakken: Er det mye kjøtt på beinet, kan du holde deg i det nedre sjiktet.

Hva med barna?

Barn er egne personer, men når vi beregner mat, trenger vi ikke beregne en fullvoksen porsjon per barn.

Som hovedregel kan du beregne halv porsjon til de minste barna, eventuelt litt mer av farseprodukter som medisterkaker og pølser. Og husk at ikke alle barn er småspiste, særlig dem som vaker litt i grenseland barn og ungdom, kan plutselig spise de fleste under bordet.

Skal du servere mat til barn du ikke kjenner så godt, er det smart å sjekke med foreldrene først om de er små- eller storspiste, eller «bare spiser poteter».